Tgrt Haber
30 May 2014 18:36

Tablet satışlarında düşüş bekleniyor

Aniden tabletler trend olmaktan çıktı.

Tablet satışlarında düşüş bekleniyor
tablet, tablet satışları, düşüş,

Uluslararası Veri Kuruluşu'na (IDC) göre tablet satışları hala büyüyor: birim satışların bu yıl bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 245 milyona ulaşması bekleniyor. Ancak 2013'te tablet taleplerindeki yüzde 52'lik büyüme düşünüldüğünde bu sene talep artışında ciddi bir azalış görülüyor. Bu yılın satışlarının IDC'nin önceki tahmini 261 milyon birimden 16 milyon birim aşağıda olması bekleniyor. Peki düşüşün sebebi ne? IDC analisti Tom Mainelli tüketicilerin "özellikle büyük satıcıların yüksek fiyatlı" tabletlerini daha uzun süre kullandıklarını belirtti. Mainelli, "Ve tüketiciler yeni bir tablet almak istediklerinde genellikle eski tabletlerini bir aile üyesine veriyorlar," diye ekledi.

Başka bir sebep ise genellikle 5.5 inç veya daha büyük ekranları olan telefonlara verilen isim olan "phablet" satışlarındaki artış olarak görülüyor. Mainelli, "Bu büyük ekranlı telefonlar bir zamanlar sadece tabletlerin gördüğü işleri görebildiğinden birçok insan tablet almadan önce bir kez daha düşünüyor," ifadesini kullandı.

Phabletler büyüyen bir kategori. IDC, phabletlerin akıllı telefon piyasasındaki oranının 2014'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda iki katına çıkarak yüzde 11'e ulaştığını belirtti.

Apple'ın da daha büyük ekranlı bir iPhone çıkaracağı spekülasyonlar arasındaydı. Bernstein analisti Toni Sacconaghi, müşterilerine daha büyük ekranlı iPhone'un "telefon değiştirmeleri artırabileceğini" söyleyerek, fiyat tahminini bu hafta 700 dolara çıkardı.

Buna rağmen IDC, daha büyük ekranlı akıllı telefonların yerini daha büyük ekranlı tabletlerin de alabileceğini belirtiyor. IDC Microsoft MSFT +0.88% 'un piyasaya yeni sürdüğü 12 inçlik Surface Pro 3'ün "piyasada daha büyük bir rol oynamasını" beklediklerini açıkladı.

"Daha büyük ekranlara geri dönüş bu cihazlar 8 inçlik cihazlardan ortalama yüzde 50 daha pahalı olduğundan birçok satıcı tarafından olumlu karşılanacak," diyen IDC analisti Jitesh Ubrani, "Windows cihazlarının oranının şimdiyle 2018 arasında iki katına çıkması beklendiğinden bu değişimden Microsoft da faydalanacak," diye ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...