Tgrt Haber
18 May 2022 09:33 - Güncelleme : 18 May 2022 10:13

Bir bu kalmıştı o da oldu: Tat alabilen robot geliştirildi

Cambridge Üniversitesi'nde mühendisler, yemeklerin tadını alabilen bir robot geliştirdiler. Yemeğin hazırlık aşamasında ne kadar baharata ihtiyaç olup olmadığına karar veren robot, tat haritası da çıkarabilecek.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Bir bu kalmıştı o da oldu: Tat alabilen robot geliştirildi
Robot,Yemek,Üniversite,Mühendis

Yapay zekanın son yıllarda büyük bir hızla geliştirilmesiyle hayatımızı kolaylaştıracak yeni cihazların da üretimi hızlandı. Hayatımızın artık her alanında yer alan teknolojik ürünlerin çeşitliliği artık şaşırtıyor.

Cambridge Üniversitesi’nden mühendislerin geliştirdiği bir robot, bu gelişimi özetler nitelikte. İnsanlara özgü tat alam duygusun bir robota entegre edildi. Mühendislerden oluşan bir ekip, yemek yaparken tat alabilen robot geliştirdi.

TAT HARİTASI ÇIKARACAK

Araştırma ekibi, Cambridge'deki laboratuvarda bir tabak çırpılmış yumurta ve domatesin tuzlu ya da tuzsuz olduğunu algılayabilecek robotik bir sensör tasarladı. Robotik kolun ucundaki küçük bir alet, robotun bilgisayarı tarafından kapsamlı bir tat haritası oluşturulana kadar farklı yerlerde tekrar tekrar yiyecekten örnekler alıyor.

Bir bu kalmıştı o da oldu: Tat alabilen robot geliştirildi

ZEVKİNE GÖRE AYARLAYABİLECEK

Ekip, robotların insan çiğneme ve tatma süreçlerini taklit ederek, sonunda kişilerin zevk alacağı yiyecekler üretebileceğini ve yemeklerin bireysel zevklere göre ayarlanabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, robot şefin neyin lezzetli ya da kötü olduğunu öğrenmesine sağlayarak daha iyi yemek hazırlamasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Projeyi geliştiren mühendislerin arasında yer alan Dr Arsen Abdulali, "Bir robot, diğer aşçılar gibi yemek yapmayı öğrendiğinde, ne kadar iyi yaptığına dair göstergelere ihtiyaç duyar. Deneyimizde robot, çiğnedikçe yiyeceklerdeki farkı görebiliyor, bu da tat alma yeteneğini geliştiriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...