Tgrt Haber
13 Haziran 2021 18:28

TÜBİTAK MAM Gemisi, ilk deprem seferini tamamladı

TÜBİTAK tarafından oluşturulan “Türkiye Deprem Platformu” proje kapsamında, Ege Denizi’nde meydana gelen depremi araştırmak üzere sefere çıkan TÜBİTAK MAM Gemisi, ilk seferini bugün tamamladı.

TÜBİTAK MAM Gemisi, ilk deprem seferini tamamladı
TÜBİTAK,,Türkiye Deprem Platformu,,Ege Denizi,,TÜBİTAK MAM Gemisi,,Deprem araştırma,,İzmir,

İzmir’de 30 Ekim 20202’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından ,fay hatlarını incelemek üzere TÜBİTAK tarafından oluşturulan Türkiye Deprem Platformu’nun deniz ölçümlerinin belirlenmesi kapsamında 31 Mayıs 2021 tarihinde sefere çıkan TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi, ilk seferini bugün tamamlayarak İzmir’e döndü.Gemiyi karşılayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da geminin çalışmaları hakkında bilgi vererek açıklamalarda bulundu.

ÖNEMLİ VERİLER HAKKINDA ÇALIŞMALAR YAPILDI

Araştırma gemisinin Ege Denizi'ndeki 13 günlük çalışmalarının sadece Türkiye için değil dünya için de aydınlatıcı bilimsel veriler topladığının altını çizen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Oldukça kıymetli ve ilk kez elde edilen veriler var" dedi. Mandal konuşmasında, "TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 'Marmara Araştırma Gemisi 31 Mayıs tarihinde İzmir depremi sonrası verileri toplamak için sefere çıkmıştı. Karadaki fay hatlarına ilişkin bilgimiz var ancak sürecin başlangıcı olan yani Kuşadası Körfezi ile Sisam Adası’ndaki bölgedeki fayların incelenmesi gerekiyordu. Bununla ilgili başlatılan Marmara Araştırma Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve AFAD olmak üzere bu sürecin tüm paydaşlarıyla birlikte deniz araştırmaları platformu oluşturuldu. Gemimiz iki hafta boyunca gerekli araştırmaları yaptı. Burada izlenen süreçte üç önemli veri hakkında çalışma yapıldı” dedi.

TÜBİTAK MAM Gemisi, ilk deprem seferini tamamladı

“GÜNEYDE FAYLAR DAHA AKTİF”

Araştırma gemisinde elde edilen sonuçlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde görevli Prof. Dr. Derman Dondurur ise, "Elde ettiğimiz bilimsel sonuçlar bizim için çok değerli. Farklı disiplin ve üniversitelerden genç araştırmacılar bir araya geldi. Bin 300 kilometre civarında sismik veri toplandı. Bu süre zarfında böyle bir performans deniz jeofiziği anlamında oldukça güzel bir performanstır. Jeoloji politik sınırları dinlemiyor. Faylar bir bölgeden başlıyor ve diğerine uzanıyor. Biz bu zamana kadar kendi karasularımızda yaptığımız çalışmalarda veriler toplamıştık ancak bizim karasularımızdan çıktığı zaman fayların hareket mekanizması değişiyor mu bununla ilgili verimiz yoktu. Bu çalışmada bunu da öğrendik. Güneye doğru gittikçe, uluslararası sulara yaklaştıkça bazı fayların deniz tabanındaki aktivitesinin çok daha yoğun olduğunu gördük” ifadelerine yer verdi.

TÜBİTAK MAM Gemisi, ilk deprem seferini tamamladı

40 PERSONEL PROJEDE YER ALACAK

TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi’nin, 13 Haziran’da İzmir Alsancak Limanına geri dönmesiyle projenin ilk aşaması tamamlanmış oldu. İki yıl sürecek projede seferde yer alacak araştırmacıların yanı sıra proje ortağı kurumlardan 17 araştırmacı da projeye araştırma laboratuvarlarından katkı verecekler. Bu şekilde toplamda 28 araştırmacı ve 12 gemi personeli olmak üzere 40 personel projede yer alacak. Ayrıca gelecekte bu konuda yetkin araştırmacılar da projeye dahil olabilecekler.

TÜBİTAK MAM Gemisi, ilk deprem seferini tamamladı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...