Tgrt Haber
15 May 2021 21:03

Türk kaşif, yerli ve milli imkanlarla hava radar sistemi üretti

Gaziantep’te yaşayan kaşif Müslüm İncedal, yüzde yüz yerli ve milli imkanlarla lazer optik sistemle çalışan hava radar sistemi VİDAR’ı üretti. Amerikan Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin Etik ve Bilim Kurulu, VİDAR’la ilgili iki defa İncedal ile görüştü.

Türk kaşif, yerli ve milli imkanlarla hava radar sistemi üretti
Gaziantep,Müslüm İncedal,VİDAR,Yerli,Milli,Amerikan Hava ve Uzay Kuvvetleri

Gaziantep’te savunma sanayi alanında cihazlar üreten kaşif Müslüm İncedal, hava saldırıları ile keskin nişancı ve havan saldırı noktalarını tespit edebilmek için optik lazer sistemiyle çalışan VİDAR’ı geliştirdi. Benzer şekilde çalışan sistemlere göre daha kullanışlı, hafif ve ekonomik olan VİDAR İsrail, Suudi Arabistan ile Amerika’dan ilgi gördü. Amerikan Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin Etik ve Bilim Kurulu’nda bulunan bilim insanları ile pilotlar VİDAR’la ilgili Müslüm İncedal ile iki defa görüşerek VİDAR’ın çalışma sistemine ilişkin bilgi aldı. 15 kilometrelik alanda yaklaşan uçaklar ile 5 kilometrelik alanda insansız hava araçlarını (İHA) lazerle tespit edebilen VİDAR’ın yaydığı lazer ışınları gözle görünmezken, VİDAR zırhlı araçlar ile İHA’lara monte edilebiliyor. Test çalışmaları ile denemeleri Kilis’te Bayrak Tepe üssünde gerçekleştiren VİDAR tüm testleri başarıyla geçti. VİDAR’ın geliştirilme süreciyle, çalışma mantığını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) anlatan İncedal, VİDAR’ın yurt dışından ilgi görmesine rağmen önceliğinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olduğunu ifade etti.

Türk kaşif, yerli ve milli imkanlarla hava radar sistemi üretti

“AMERİKAN HAVA VE UZAY KUVVETLERİ VİDAR’I MERAK ETTİ”

Çocukluğundan beridir elektronik, uzun yıllardan beridir de elektro optik alanında çalışmalar yaptığını aktaran İncedal, arazideki birliklerin havadan gelen unsurları hava taarruz sistemlerini tespit edip erken uyarı vermesini sağlama fikrinin uzun yıllardan beridir aklında olduğunu söyledi. Dünyada bunu sağlamak için geliştirilen sistemlerin büyük, ağır ve insan tarafından taşınamayacak sistemler olduğunu dile getiren İncedal, “Ben insanların taşıyabileceği özellikle son dönemde artan insansız hava araçlı saldırılarına karşı koyabilecek bir donanım tasarladım. VİDAR’ın ana özelliği havadan yaklaşan 15 kilometreye kadar büyük uçaklar ile 5 kilometreye kadar da insansız hava araçlarını tespit ediyor." dedi.

Türk kaşif, yerli ve milli imkanlarla hava radar sistemi üretti

“HAVADAN VE KARADAN TERÖRİSTLERİN YERİNİ TESPİT EDİYOR”

VİDAR’ın içindeki lazerler bir mağaranın sırtına atıldığı zaman lazerlerin mağaranın içerisindeki insanları ve yaşam izlerini gösterebildiğini sözlerine ekleyen İncedal, “VİDAR zırhlı araçlar ile insansız hava araçlarına takılabiliyor. Amanos dağlarının karşısında teröristler havadan geçiş yapıyorlar. Yarasa kıyafetiyle ya da paramotor ile yapılan geçişleri nöbet bekleyen birliklerin görmesi mümkün değil. Ellerinde bunu tespit edebilecek teknik istihbarat cihazları yok. VİDAR oradaki birliklere askeri yapılara kazandırıldığı takdirde bu geçişlerin tamamıyla önüne geçilebilir. Amerikan Hava ve Uzay Kuvvetlerinin Bilim Etik Kurulu VİDAR hakkında benden bilgi aldılar. Burada çektiğim test videosunu onlara gönderdim. İncirlikte veya Ürdün’deki askeri üslerinde bir test çalışması gündeme getirdiler” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...