Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Ekim 2021 15:29

Türk mühendisi ambargoyu 'deldi': Yerli AC/DC çevirici üretti

Türk mühendisler, helikopterin silah sisteminde kullanılan AC/DC çevirici üretmeyi başardı.

Türk mühendisi ambargoyu 'deldi': Yerli AC/DC çevirici üretti
helikopter,AC/DC çevirici

Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen faaliyetler devam ediyor. Bu kez kritik önemdeki alt sistemlerin üretilmesi ve birimlerin yerlileştirmesiyle ilgili önemli bir adım atıldı. Türk mühendisler helikopterin silah sisteminde kullanılan ve yurtdışından alınamayan  AC/DC çevirici üretmeyi başardı. Türk güvenlik güçlerinin ihtiyaçları için yurt dışından temin edilen askeri araç ve ekipmanlara yönelik zaman zaman güçlükler çıkarılıyor. İlerleyen dönemde bu platformlarda kullanılan alt sistem ve birimlerinin tedarikinde benzer sorunlar yaşanması bekleniyor. Türk savunma sanayisi şirketleri, bu tür durumların önüne geçebilmek için milli olarak geliştirilen platformlar için yerlileştirme çalışmaları yapıyor.

YERLİ ÜRÜN AİLESİ 

Tüm elektronik sistemlerde güç yönetimi büyük önem taşıyor. Hem enerjinin yönetimi ve hem de enerjinin dönüştürülmesi amacıyla askeri ve havacılık standartlarına uygun tasarlanan "askeri AC/DC konverterler" (çevirici) kullanılıyor. Anova Ar-Ge Teknolojileri, yürüttüğü çalışmalarla geçmişte yurt dışından temin edilen ama son dönemde alınamayan çeviricilerden yerli ürün ailesi oluşturdu.

Anova Ar-Ge Teknolojileri Elektronik Tasarım Müdürü İbrahim Altunsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AC/DC çeviricilerin dünyada 2 ana üreticisi bulunduğunu söyledi. Fikri mülkiyet hakları yurt dışında olan ürünler için zaman içinde teklif verilmediğini ve tedarik sorunları yaşandığını vurgulayan Altunsoy, ürünler bugün bulunsa bile ilerleyen dönemde bulunup bulunamayacağının da belirsiz olduğuna işaret etti.

 DÜNYADA İLK KEZ ÜRETİLDİ

Altunsoy, modüler yapıdaki AC/DC çeviricilerle farklı akım ve gerilim seviyeleri için çözümler üretilebildiğini söyledi. Türk savunma ve havacılık sanayisinde yaygın olarak kullanılan bu ürünleri bir süredir gündeme alarak geliştirme çalışmaları yaptıklarını belirten Altunsoy, özel ihtiyacı karşılamak için 2500 vatlık modüler AC/DC çeviricileri dünyada ilk kez ürettiklerinin altını çizdi 

HELİKOPTERİN SİLAH SİSTEMİNİ YÖNETİYOR 

Üreticilerin üretmediği bir ürünü ihtiyaç üzerine ürettiklerini belirten Altunsoy, ardında daha küçük boyutlu 50, 100, 250, 500 vatlık versiyonları ile yerli bir ürün ailesi oluşturduklarını kaydetti. Altunsoy, 500 vatlık AC/DC çeviriciyi 10 yıldır bir hava platformunda kullandıklarını belirterek “Helikopterin silah sistemini yöneten bir güç birimi. Bu olmazsa platform ya silahsız uçacaktı ya da yeni bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Bu ürünü de edindiğimiz tecrübeyle kısa sürede ürettik.  2500 vatlık ürünün teslimatları başladı. Yerli AC/DC çeviricilerimizin kalifikasyonu tamamlandı, platform seviyesindeki testleri de devam ediyor" dedi. 

Türk mühendisi ambargoyu 'deldi': Yerli AC/DC çevirici üretti
Elektronik sistemlerin olduğu her yerde güç çeviricilere ihtiyaç bulunduğunu, silah, radar, navigasyon sistemlerinin, her türlü bilgisayar, hesaplama, sensör birimlerinin bu güç çeviricilerden beslendiğini belirten Altunsoy, "DC/DC tarafında da gelecek yılın ilk çeyreğinde ürünlerimiz çıkacak. AC/DC görece zor bir alan. Üretici sayısı çok sınırlı. Kendi ihtiyacımız olduğu için bunu önceliklendirdik" dedi.

MALİYETLER AZALDI

Altunsoy, AC/DC çeviriciler yurt dışından alınmak istendiğinde teslimat sürelerinin 30-40 haftayı bulabildiğini belirtti. Yerli ürünlerin teslimat sürenin 4-6 haftayla sınırlı olduğu söyleyen Altunsoy, söyledi. yerli ürünlerle önemli maliyet avantajı da sağlanacağını kaydetti. Altunsoy, üreticisi sayısı çok sınırlı olan ürünün ciddi ihracat potansiyeli de bulunduğunun altını çizdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...