Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Eylül 2020 15:41

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım: Doğu Anadolu Uzay Gözlemevi gelecek yıl açılacak

Capital Exhibition tarafından TURKSAT, Türkiye Uzay Ajansı, EMEA Uzay Operatörleri Birliği’nin desteğiyle online olarak gerçekleştirilen 5. Küresel Uydu ve Uzay Fuarı - Global Sat Show, bugün başladı.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım: Doğu Anadolu Uzay Gözlemevi gelecek yıl açılacak
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı,gözlemevi

 Fuarın ilk gününde ESOA Genel Sekreteri Aarti Holla-Maini tarafından yönetilen ilk webinarda ‘Türkiye Uzay Ajansı ve Stratejisi’ konuşuldu. Online toplantının konuşmacılarından olan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım, Türkiye'nin uzay yolculuğunun kısa zamanda gerçekleştirileceğini açıkladı.
Yaklaşık 1 trilyon doları bulan ekonomik büyüklüğe ulaşan uzay ve uydu ekosistemi, 5. Küresel Uydu ve Uzay Fuarı- Global Sat Show’da buluştu. İki gün sürecek fuarda uydu üreticileri ve operatörlerinden mekanik ve alet sağlayıcıları ve ekipman üreticilerine kadar pek çok şirket yer aldı.
Fuar boyunca devam edecek online toplantıların ilkine Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Yıldırım’ın açıklamaları damga vurdu. ESOA Genel Sekreteri Aarti Holla-Maini tarafından yönetilen ‘Türkiye Uzay Ajansı ve Stratejisi’ başlıklı webinarda konuşan Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı'nın ilk sürprizinin gelecek yıl açılacak olan Doğu Anadolu Gözlemevi olduğunun müjdesini verdi.  Yıldırım, "Doğu Anadolu Gözlemevi 4 m çapında aktif bir birincil aynaya sahip olacak ve uyarlanabilir optik  teknolojisi ile donatılacak. Türkiye Uzay Ajansı'nın ilk çalışması olacak. Bunun için sabırsızlanıyoruz" dedi.
Türkiye'de uzay ile ilgili çalışmaları desteklediklerini söyleyen Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, "Üniversiteden tüm ölçekteki şirketlere kadar uzay ile ilgili olan tüm paydaşları destekliyoruz ve desteklemeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
TURKSAT 6A, YÜZDE 60 YERLİ ÜRETİLECEK
Türkiye'nin TURKSAT uydularının artık yerlileşmeye doğru gittiğini belirten Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:
"TURKSAT 5A ve 5B uyduları yakında uzaya yollayacağız. TURKSAT 6A ile artık uyduları kendimiz üretmeye başlayacağız. Yüzde 60 yerlilik oranıyla üretilecek ilk uydu olacak. Elektrik yönetim ünitesinden güneş sensörüne, uçuş bilgisayarından farklı antene kadar bir çok ürün yerli üretim olacak."
Türkiye'de 15 üniversitenin uzay ile ilişkili bölümlerinin olduğunu vurgulayan Yıldırım, gençlerin uzay ile ilgili bölümlere ilgilerinin çok yüksek olduğunu ve Türkiye Uzay Ajansı'nın çalışmaları ve yerlileştirme sayesinde bu bölümlerin sayılarının daha da artacağına inandığını söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...