Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Ağustos 2021 17:35

Türkiye zor 'pazıl'a kritik bir parça koydu

Türkiye savunma sanayinde TİHA’yı hayata geçirerek askeri gücüne güç kattı ve yeni teknolojiler üreten ülkeler sınıfına girdi. Peki bu ne anlama geliyor. Uzmanlara göre TİHA ile Rusya ve ABD arasındaki mesafeyi kapatmak için kritik bir adım atan Türkiye, muharip savaş uçağı için önemli eşiği geçti.

Türkiye zor 'pazıl'a kritik bir parça koydu
TİHA,SİHA,İHA

TGRT HABER

Türkiye, (İnsansız Hava Uçağı) İHA ile Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA)’dan sonra Taarruzi İnsansız Hava Aracı TİHA’yı da üreterek savunma gücüne güç kattı. Aydın Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Özgür Tör, Türkiye’nin bu teknolojide ABD ve Rusya ile arasındaki mesafeyi kapatma yolunda önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi. Bu çalışmaların Türkiye’nin milli muharip uçağını yapma yolunda önemli bir mihenk taşı olduğunu belirten Tör, bunların özellikle terör örgütü PKK’ya karşı operasyonlarda ve düşük yoğunluktaki çatışmalarda Türkiye’ye önemli bir üstünlük kazandıracağını söyledi.  

TİHA PAZILIN ÇOK ÖNEMLİ BİR PARÇASI 

İHA, SİHA ve TİHA teknolojileri arasındaki farklara değinen Tör, şöyle konuştu:

“İHA insansız hava aracıdır, görüntü alır ve istihbarat toplar. SİHA ise görüntü alıp istihbarat toplamanın yanında silah da taşır ve nokta vuruşları yapar. SİHA, İHA’nın silahlı halidir. Ayrıca kıtalar arasında gidip gelenleri, uydu ile yönlendirilebilenleri, jet motorlu, turbo motorlu olanları da var. Havada kalış süresine, menziline ve taşıdığı mühimmata göre SİHA ve İHA’lar değişebiliyor. TİHA ise havada kalış süresi, menzili ve taşıdığı silah yük miktarı ile SİHA’ya göre daha gelişmiştir ve bu açıdan üstünlük sağlar. Yapanlardan Allah razı olsun. Ancak hayatta hiçbir şey tek başına yeterli olmadığı gibi bu teknolojiler de yeterli değildir. Savunma sanayinde diğer alanlar geliştikçe İHA, SİHA ve TİHA’lar daha anlamlı olacaktır. Örneğin milli muharip uçağımızı yaptığımızda bu teknolojiler daha anlamlı olacak. Bunlar pazılın içinde çok önemli bir parça.”

Türkiye zor 'pazıl'a kritik bir parça koydu

ÇATIŞMALARDA ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR

Bu teknolojilerin terör örgütlerine ve Ermenistan Karabağ savaşında olduğu gibi daha düşük yoğunlukta çatışmalarda Türkiye’ye üstünlük kazandıracağını kaydeden Tör, “Büyük ülkeler İHA ve SİHA’ların yanında jet uçakları, savaş uçakları da üretiyor. İnşallah biz de o günleri göreceğiz” diye konuştu. Tör, savunma sanayinde ilerlememiz gereken epey yol olduğunu kaydederek, “Bu araçlar, şuan envanterde olan savaş uçaklarına destek vermesi ve kara unsurlarına nokta vermesi açısından son derece önemli. Savaş uçağı uzun süre havada kalamaz, buradaki açıkları bu teknoloji kapar. Bu teknoloji bize hem ekonomik hem de teknolojik anlamda üst düzeyde kazanımlar sağlıyor. Devletimize, milletimize daha fazla katkı sağlayacaktır” diye konuştu. 

ABD VE RUSYA İLE ARAYI KAPATIYORUZ

Tör, Türkiye’nin yeni teknolojiler üreten ülkeler kategorisinde olma yolunda ilerlediğine dikkat çekerek “Türkiye bu teknolojide iyi bir seviyede, diyebiliriz. ABD ve Rusya daha ileride ama Türkiye olarak kısa sürede arayı kapatmaya başladık. ABD ve Rusya jet motorlu olanları yapıyor,  biz de o safhaya geleceğiz. Bizim bu teknolojiye ihtiyacımız vardı. Daha iyilerini yapacak gücümüz var. Tükler tarih boyunca iyi silah sistemleri yapmışız, çevremizdeki ülkelere benzemeyiz” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...