Tgrt Haber
06 Ocak 2022 17:06

SpaceX roketiyle fırlatılacak: Türkiye’nin ilk cep uydusu uzay yolcusu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri büyük bir başarıya imza attı. Öğrencilerden oluşan Grizu-263 isimli bir ekip, Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’nın 13 Ocak 2022 günü SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketiyle fırlatılacağını duyurdu.

SpaceX roketiyle fırlatılacak: Türkiye’nin ilk cep uydusu uzay yolcusu
bilim,teknoloji,küp uydu,türkiye uydu,grizu 263,küp uydular,uydular,spacex,falcon roketi

Türkiye'nin ilk küp uydu projesi kapsamında geliştirilen 5x5x5 santimetre boyutundaki Grizu-263A, ABD’de Cape Canaveral Fırlatma Üssü'nden fırlatılacak. Cep uydusu, 525 kilometre alçak yörüngede 4 yıl 8 ay boyunca görev yapacak.

Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 ekibi, cep uydunun rokete entegre edildiğini ve artık fırlatılmaya hazır olduğunu açıkladı. 

KÜP UYDU, 13 OCAK'TA UZAYA GİDİYOR 

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Grizu-263 ekibinin akademik danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, 5 yıldır yoğun şekilde çalıştıklarını vurguladı. 

SpaceX roketiyle fırlatılacak: Türkiye’nin ilk cep uydusu uzay yolcusu

Prof. Dr. Ekmekçi, “2017 yılından itibaren yeni bir fikirle ortaya çıktılar. Yarışmalarda kullanılan model uyduları tasarlamak yerine gerçek bir uydu tasarlayıp uzaya gönderme isteklerini belirttiler. Bu şekilde Türkiye'nin ilk cep uydusunu tasarlama işine başladık.” dedi. 

Grizu-263 ekibi, 13 Ocak 2022 günü Türkiye saatiyle 18.25'te uydunun Dünya’nın yörüngesine gönderileceğini açıkladı. Ayrıca ekip, bir etkinlik düzenleyerek merak edenleri buluşturacaklarını duyurdu. 

Grizu-263 ekibi adını, maden işçilerinden esinlenerek aldı. Bu arada, Grizu-263 ekibi, ülkemizde düzenlenen TEKNOFEST ve ABD’deki yarışmalarda çeşitli ödüllere layık görüldü. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...