Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Şubat 2014 22:21

TÜRKSAT 4A uydusu fırlatıldı

Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

TÜRKSAT 4A uydusu fırlatıldı
TÜRKSAT 4A,TÜRKSAT 4A uydusu,TÜRKSAT 4A uydusu fırlatıldı,

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, "50 Derece Doğu" boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Kontrol istasyonları aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra "42 Derece Doğu" boylamına yerleşecek. Fırlatılıştan hemen sonra uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.
Türksat 4 A ile birlikte uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin uydularının sayısı 4'ü aktif olmak üzere 5'e yükselecek. Türksat 4 A uydusu ile Türkiye'nin uydu filosunda ilk defa yeni teknoloji olan Ka Bant frekansı yer alacak. Bu sayede daha önce ulaşılamayan Afrika'nın Sahra altı kısmına da televizyon yayınlarını ulaştırma imkanı kazanılacak. Ka- bant aracılığıyla kapsama alanlarına küçük daireler şeklinde yayın indirilerek, daha yoğun ve etkin yayın imkanı sağlanacak. Böylece internet erişim maliyetleri de düşecek. Tüksat 4A uydusunda yayıncılık hizmetlerinin yanı sıra askeri amaçlı uydu yayınlarına da imkan verilebilecek.Türksat 4 A uydusu, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini 3 kat arttıracak projenin önemli parçalarından birini oluşturacak. Bu uydu, iletişimin yanı sıra, Çin'in batı bölgelerinden İngiltere'nin doğusuna kadar Türkiye, Avrupa, Orta Asya, Yakındoğu ve Afrika dahil geniş bir bölgeye televizyon yayınlarının aktarılmasını sağlayacak. Böylelikle, Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'yı da kuşatacak.
UYDUNUN ÖZELLİKLERİ
TÜRKSAT 4A'nın kapsama alanında, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika yer alacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortaklaşa üretildi.
TÜRKSAT 4A uydusunun yeni bir teknoloji olan ''Ka Bant'' frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'yı da kuşatacak.
Kazakistan'ın güney-batı bölgesinin Sırderya Nehri kıyısında 12 Ocak 1955'te kurulan Baykonur Uzay Üssü, soğuk savaş yıllarında Sovyet uzay araştırmalarının sembolü oldu. Bozkırda geniş bir alana yayılan Baykonur, ilk olarak 1950'lerde gizli Sovyet balistik füze programında kullanıldı. 1960'larla beraber Baykonur, Sovyetler'in ABD ile giriştiği uzay yolculukları savaşına ev sahipliği yaptı. 4 Ekim 1957'de ilk uzay aracı, 3 Kasım 1961'de Ay'a ilk köpek ve ilk Kazak astronotu Toktar Aubakirov, Baykonur Uay Üssü'nden fırlatıldı. Aynı zamanda bir çok ülkenin astronot ile ilk uzay turisti Dennis Tito da Baykonur'dan uzaya gönderildi.
UZAYA EN KESTİRME YOL
Rusya, kendi topraklarında birçok üs olmasına rağmen, uzay çalışmalarını Avrupalı uzmanların "uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer" olarak tanımladıkları Baykonur'da gerçekleştiriyor. Dünyada aktif çalışan 15'ten fazla uzay üssünün en büyüğü sayılan Baykonur, astronotların uzaya en çok gönderildiği yer konumunda bulunuyor. Bugüne kadar Baykonur'dan 1200'den fazla taşıyıcı roket ve 1300'den fazla araç uzaya gönderildi. 6 bin 717 kilometrekare  araziye yerleşen uzay üssünde, 52 roket fırlatma tesisi, 34 teknik kompleks, yüksek sınıfta 2 havaalanı, 5 iniş alanı, meteor ve iyonosfer merkezleri, 3 uzay gemisi için yakıt doldurma istasyonu, 5 kontrol kulesi, 9 kontrol merkezi ve 1.500 kilometre füze deneme alanı ve 4 kıtalararası balistik füze fırlatma platformu bulunuyor. Daha önce Rusça Leninsk olan üssün adı, Kazakistan'a ait devlet malı olduğunun tescil ettirilmesinin ardından Baykonur olarak değiştirildi. Uzay üssündeki teknolojilerin Kazakistan'a kazandırılmasının ardından Rusya'ya 2050'ye kadar yıllık 115 milyon dolar olmak üzere toplam 5,3 milyar dolara kiraya verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...