Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ağustos 2021 17:34

Twitter'dan tartışılacak hata! Genç ve açık tenlileri seçiyor

Twitter algoritması üzerinden gerçekleştirilen yarışmanın sonucuna göre, platformun genç ve açık tenlileri tercih ettiği ortaya konuldu.

Twitter'dan tartışılacak hata! Genç ve açık tenlileri seçiyor
twitter,sosyal medya

Twitter, fotoğraf kırpma sistemindeki algoritmik önyargıları tespit etmek için bir yarışma başlatmıştı. Şirket yarışmanın sonuçlarını açıkladı.

Twitter geçtiğimiz sene kullanıcılar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda uygulamanın siyah yüzler yerine beyaz yüzleri tercih ettiğini öne sürdükten sonra Mart ayında otomatik fotoğraf kırpma özelliğini devre dışı bırakmıştı. Ardından da sorunu daha yakından incelemek için algoritmik hata ödülü başlattı.

AÇIK TENLİLERİ TERCİH EDİYOR

Shift Delete’de yer alan habere göre, yarışmada elde edilen bulgular iddiaları doğruladı. Kazanan yarışmacı algoritmanın ince, genç, açık tenli ya da sıcak tenli kişilerin yüzlerini tercih ettiğini tespit etti. İkinci ve üçüncü sıradaki yarışmacılar ise sistemin beyaz veya gri saçlı kişilere karşı önyargılı olduğunu, yaş ayrımcılığının tespit edildiğini ve görüntülerde Arapça yazılar yerine İngilizce’nin tercih edildiğini belirtti.

DEF CON 29 konferansında açıklanan sonuçların sunumu sırasında Twitter’ın META ekibinin yöneticisi Rumman Chowdhury, katılımcıları algoritmik önyargının gerçek hayattaki etkilerini tespit edip açığa çıkardıkları için övdü.

Chowdhury, “Modellerimizdeki önyargılar hakkında düşündüğümüzde, bu sadece akademik ya da deneysel ifadesini kullanıyorum. Bu filtreyi oluşturuyoruz çünkü güzel olanın bu olduğunu düşünüyoruz ve bu da modellerimizi eğitmek ve çekici olmanın ne anlama geldiğine dair gerçekçi olmayan fikirleri yönlendirmekle sonuçlanıyor” dedi.

“TÜM SİSTEMLERDE BU ÖNYARGI VAR”

Twitter’ın yarışmasının sonuçları algoritmik sistemlerde toplumsal önyargıların nasıl çalıştığını gözler önüne seriyor. Aynı zamanda teknoloji şirketlerinin bu sorunlarla nasıl mücadele edebileceğini de gösteriyor. 

Şirketin yarışmasında jüri olarak görev yapan Patrick Hall ise, tüm sistemlerde bu tür önyargıların bulunduğunu ve şirketlerin bunları bulmak için proaktif olarak çalışması gerektiğini vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...