Tgrt Haber
13 Aralık 2021 13:29

Uygurları fişleyen Çinli şirkete kara liste darbesi: Halka arzını erteledi

Çin'in Uygur Türklerine yönelik asimilasyon politikası tüm dünyadan tepki görürken, ABD'nin ırkçı yazılımı nedeniyle ambargo kararı aldığı şirket bugünkü halka arzını erteledi. Yapay zeka ile Uygur Türklerini fişleyen şirket milyonlarca dolar zarara uğradı.

Uygurları fişleyen Çinli şirkete kara liste darbesi: Halka arzını erteledi
sensetime,yüz tanıma teknolojisi,yüz tanıma sistemleri,çin,abd,uygur türkleri,sincan özerk bölgesi

Uygur Türklerini yüz tanıma programı ile fişleyerek Pekin yönetimine himet veren Çin merkezli yapay zeka şirketi SenseTime, ABD tarafından kara listeye alınmasının ardından Hong Kong’daki 767 milyon dolarlık halka arzını ertelediğini açıkladı. İnsan hakları ihlalleri nedeniyle kara listeye giren şirket milyonlarca dolar zarar etti. ABD Hazinesi, SenseTime’ın yüz tanıma programlarının kısmen Uygurlara ve Sincan’daki diğer Müslüman azınlıklara karşı kullanılmak üzere tasarlandığını duyurmuştu. 

YÜZ TANIMA ŞİRKETİ YATIRIM ENDİŞESİ YAŞIYOR

ABD’nin SenseTime’ı kara listeye alması şirketin halka arz planlarına gölge düşürdü. SenseTime, yaptığı açıklamada potansiyel yatırımcıların çıkarlarını korumak için böyle bir adım attığını duyurdu. Ayrıca yapay zeka şirketi, daha önce yatırım yapmış kişilere geri ödeme yapacağını belirtti.

Uygurları fişleyen Çinli şirkete kara liste darbesi: Halka arzını erteledi

Washington’daki hükümet sözcüleri, SenseTime'ı Çin'in askeri-sanayi projelerinin bir parçası olarak tanımlıyor. Buna göre, SenseTime, bir kişinin Uygurlu gibi görünüp görünmediği dahil olmak üzere kişilerin etnik kökenini belirleyebilen bir yüz tanıma yazılımı geliştirdi ve satmaya başladı. 

ÇİN'E HİZMET EDEN ŞİRKET TEPKİ ÇEKİYOR

İnsan hakları grupları ve birçok hükûmet araştırmacısı, Çin’in kamplarda kitlesel gözaltılar, zorla çalıştırma, politik beyin yıkama, işkence ve zorla kısırlaştırma gibi çeşitli faaliyetler yaptığına dair kanıtlar buldu. Washington, bunu soykırım olarak nitelendirdi.

2014 yılında Hong Kong Çin Üniversitesi'nde akademisyen Tang Xiao'ou tarafından kurulan şirket, sadece birkaç yıl içinde Çin'in en değerli girişimlerinden biri haline geldi.

Uygurları fişleyen Çinli şirkete kara liste darbesi: Halka arzını erteledi

Başlangıçta Doğu Türkistan'daki toplama kamplarının varlığını inkar eden Çin, daha sonra bu kampların İslami aşırılıkçılığı azaltmayı amaçlayan eğitim merkezleri olduğunu ileri sürdü. Ancak Pekin hükûmetinin, Müslümanları takip etmek için yüz tanıma yazılımları kullandığı ortaya çıktı. 

BM ve birçok insan hakları örgütünün raporlarına göre 4 milyona yakın Uygur Türkü, toplama kampları, çalışma kamplarında tutuluyor ya da ülkenin birçok sanayi bölgesinde 'köle işçi' olarak çalıştırılıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...