Tgrt Haber
15 Ocak 2022 16:23

Astronotlarda görülen uzay anemisinin nedeni ortaya çıktı

Bilim insanları, uzay yolculuklarının “uzay anemisi” olarak adlandırılan alyuvar sayısının düşmesine neden olabileceğini buldu. Araştırma ekibi, bu çalışmanın bir ilk olduğunu açıkladı.

Astronotlarda görülen uzay anemisinin nedeni ortaya çıktı
nasa,astronot,kırmızı kan hücresi,uzay,uzay anemisi,anemi

Nature Medicine’de yayımlanan yeni bir çalışma, analiz edilen 14 astronotun vücutlarının uzayda Dünya'da olduğundan yüzde 54 daha fazla kırmızı kan hücresini yok ettiğini gösterdi.

Ottawa Hastanesinde rehabilitasyon doktoru Dr. Guy Trudel, “İlk uzay görevlerinden bu yana astronotlarda Dünya'ya döndüklerinde uzay anemisi rapor ediliyor. Ancak nedenini bilmiyorduk. Çalışmamız, uzaya varıldığında daha fazla kırmızı kan hücresinin yok edildiğini ve bu durumun astronotun görevinin tüm süresi boyunca devam ettiğini gösteriyor." dedi. 

ASTRONOTLAR ÜZERİNDE ANALİZ YAPTILAR

Önceki çalışmalarda, astronotların uzaya gittiklerinde dengeyi sağlamak için kırmızı kan hücrelerinin yüzde 10'unu hızla yok ettiği ve uzayda 10 gün sonra kırmızı kan hücresi kontrolünün normale döndüğü düşünülüyordu.

Astronotlarda görülen uzay anemisinin nedeni ortaya çıktı

Bunun yerine, Dr. Trudel'in ekibi, kırmızı kan hücresi yıkımının, yalnızca sıvı değişimlerinden kaynaklanmadığını, uzayda olmanın birincil etkisi olduğunu buldu. Bunu, altı aylık uzay görevleri sırasında 14 astronotta doğrudan kırmızı kan hücresi yıkımını ölçerek gösterdiler.

Dünya'da vücudumuz her saniye 2 milyon kırmızı kan hücresi oluşturur ve yok eder. Araştırmacılar, astronotların uzayda oldukları altı ay boyunca yüzde 54 daha fazla (her saniye 3 milyon) kırmızı kan hücresini yok ettiğini buldu. Kadın ve erkek astronotlar için sonuç aynıydı.

NEFES ÖRNEKLERİNİ İNCELEDİLER

Ekip, astronotlardan nefes örnekleri alarak, küçük miktarlardaki karbon monoksit miktarını ölçmeyi başardı. Kırmızı kan hücrelerindeki koyu kırmızı molekül her yok edildiğinde bir karbon monoksit molekülü üretiliyor.

Astronotlarda görülen uzay anemisinin nedeni ortaya çıktı

Araştırmacılar, kırmızı kan hücresi üretimini doğrudan ölçmese de, astronotların yok ettikleri hücreleri telafi etmek için fazladan kırmızı kan hücreleri ürettiğini düşünüyor. Aksi takdirde, astronotlar şiddetli kansızlığa yakalanacak ve uzayda büyük sağlık sorunları yaşayacaklardı. Dr. Trudel, "Neyse ki, yer çekimsiz uzayda daha az kırmızı kan hücresi olması sorun değil." dedi

Bu arada, astronotlar aneminin etkilerini yalnızca Dünya'ya indiklerinde hissediyor. Dr. Trudel'in ekibi tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, uzay görevi ne kadar uzun olursa, aneminin o kadar kötüleştiğini ve bunun da Ay ve Mars'a yapılacak uzun görevleri etkileyebileceğini buldu. Ayrıca artan kırmızı kan hücresi üretimi, astronotlar için farklı bir beslenmeyi de gerektirebilir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...