Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Haziran 2021 09:41

Uzay İstasyonu ISS'te büyük tehlike: Uzay enkazı delip geçti

Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) büyük bir tehlike yaşandı. Kargo ve personel mekiklerinin ana modüle demirlenmesi için kullanılan kol, uzay enkazının çarpması sonucu hasar gördü. Yapılan açıklamada 35 cm çapında delik açıldığı bildirildi.

Uzay İstasyonu ISS'te büyük tehlike: Uzay enkazı delip geçti
Uluslararası Uzay İstasyonu,ISS,Uzay,Canadarm2

Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) büyük bir tehlike yaşandı. Kargo ve personel mekiklerinin ana modüle demirlenmesi için kullanılan kol, uzay enkazının çarpması sonucu hasar gördü. Kanada Uzay Ajansının yaptığı açıklamada, Canadarm2 adındaki robotik kolunda 35 santimetre çapında bir delik açıldığını ifade edildi.

“HASAR, PERFORMANSINI ETKİLEMEYECEK”

Kanada Uzay Ajansının yaptığı açıklamada, "Yapılan analizlerde hasarın kolun eklemlerinde birini ve onun termal kılıfını etkilediği tespit edilmiştir. Hasar, kolun performansını etkilemeyecektir." ifadelerine yer verildi.
Radar takip sistemlerinden elde edilen verilere göre, Dünya yörüngesinde 10 santimetreden büyük yaklaşık 23 bin insan yapımı nesne kontrolsüz dolaşıyor. ISS'de görevli astronot ve kozmonotların uzay yürüyüşleri sırasında düşürdükleri şeyler yörüngedeki enkaz yığınına ekleniyor.

Uzay İstasyonu ISS'te büyük tehlike: Uzay enkazı delip geçti

500 BİNDEN FAZLA PARÇA DÜNYA ÇEVRESİNDE HAREKET EDİYOR

Öte yandan radarla takibi mümkün olmayan, 1 santimetre ile 10 santimetre arasındaki 500 binden fazla parçanın da Dünya çevresinde hareket ettiği tahmin ediliyor.
Uzay enkazının büyük bölümü yeryüzünden 2 bin kilometreye kadar irtifadaki uzay boşluğunu tarif eden "Alçak Yer Yörüngesi"nde bulunuyor. Yeryüzü gözlem ve hizmet uydularının büyük bölümü ve Uluslararası Uzay İstasyonu bu yörünge bölgesinde yer alıyor.

ENKAZLARIN HIZI 35 BİN KİLOMETRE

Saatte 35 bin kilometreyi aşan hızlarda hareket eden irili ufaklı nesneler, aktif durumdaki uydu ve araçlara zarar verme olasılığının yanı sıra ISS’de görev yapan astronot ve kozmonotlar için de hayati tehlike oluşturuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...