Tgrt Haber
09 Aralık 2021 14:12 - Güncelleme : 14 Şubat 2022 13:05

Uzaya kozmonot göndermek isteyen Rusya, Elon Musk ile anlaşmak istiyor

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, uzun süredir hedef tahtasına koyduğu Elon Musk ile anlaşmak istiyor. NASA ve SpaceX ile bir değişim programı yapacağını açıklamasının ardından gözler Elon Musk'a çevrildi. Değişim kapsamı çerçevesinde Rus kozmonotun, SpaceX ile uzaya gönderilmesi bekleniyor.

Uzaya kozmonot göndermek isteyen Rusya, Elon Musk ile anlaşmak istiyor
roscosmos,spacex,elon musk,nasa

Yıllardır SpaceX ile alay eden Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), ‘U dönüşü’ yaptı. Zira ajansın son açıklamalarına bakılırsa Rusya, SpaceX’e bir adım atmışa benziyor. Gelecek yıl Rus kozmonot Anna Kikina, ülkesinin geliştirdiği bir roket yerine SpaceX’ini roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na yolculuk yapacak.

SPACEX İLE ANLAŞMAK İSTİYORLAR

Roscosmos’un başkanı Dmitry Rogozin, Twitter’da dikkat çekici bir açıklama yaptı. Rogozin, Roscosmos’un daha önce pek çok kez küçümsediği, alay ettiği ve hatta tehdit ettiği SpaceX ile anlaşmak istediklerini duyurdu.

Rogozin, gelecek yıl uzaya göndermeyi planladıkları kozmonot Anna Kikina’yı Soyuz uzay aracıyla göndermek istemediklerini belirtti. Roscosmos, bunun yerine SpaceX’in Crew Dragon kapsüllerini tercih etti. Futurism’in haberine göre, söz konusu uzay görevi 2022 yılının sonbaharında başlayacak.

Yıllardır SpaceX’in kurucusu ve CEO’su olan Elon Musk ile sık sık tartışmaya giren Roscosmos’un bu açıklamaları iyiye işaret. Çünkü NASA, SpaceX ve Roscosmos’un birlikte hareket edecek olması uzay araştırmalarını geliştirebilir.

Rogozin basın toplantısında, “Kozmonotumuz Anna Kikina, muhtemelen 2022’de bir uzay görevine başlayacak. ABD (SpaceX) uzay aracında yer alabileceğini düşünüyoruz. Biz de Soyuz uzay aracımızda bir ABD astronotunu değişim programı kapsamında uzaya göndereceğiz.” dedi.

SPACEX YETERLİ BİR DENEYİME SAHİP

Ekim ayında bir basın toplantısında konuşan Rogozin, bu konuya o zaman da değindi. Roscosmos başkanı, “SpaceX, uzaya kozmonot gönderebilmemiz için yeterli bir deneyime sahip.” şeklinde konuştu. Roscosmos’un tek kadın kozmonotu olan Kikina, ilk uzay görevine böylece başlayacak.

Bu arada, SpaceX ise son yıllarda birkaç mürettebatlı görevini başarıyla gerçekleştirdi. Elon Musk'ın 2000'li yılların başında kurduğu uzay taşımacılığı şirketi, Starlink uydu interneti, kargo ve mürettebatlı uzay görevleri dahil pek çok projeyi geliştiriyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...