Tgrt Haber
13 May 2021 15:38

WhatsApp bizden ne istiyor?

Tarih yaklaşıyor. WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesini 15 Mayıs’tan sonra kabul etmezsek ne olacak? Tüm detayları Dijital İletişim Uzmanı Doçent Doktor Ali Murat Kırık anlattı.

WhatsApp bizden ne istiyor?
Whatsapp,gizlilik sözleşmesi

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp aylar önce gizlilik sözleşmesini güncelleme kararı almış ve kullanıcılardan tepki çekmişti.Bu kararın son gününe yavaş yavaş gelirken WhatsApp’tan kısıtlamalara yönelik güncellenmiş bir liste geldi. WhatsApp kullanıcıları özellikle 15 Mayıs sonrası ne olacağını merak ediyor. Yeni gizlilik sözleşmesi konusundaki son gelişmeler nelerdir?

Hepimizi ilgilendirdiğini belirterek söze başlayan Ali Murat Kırık, “WhatsApp dünya genelinde 2 milyara yakın üyesi olan bir programdır.” dedi.

SON TARİH 15 MAYIS OLARAK BELİRLENDİ

“WhatsApp’ın şimdi kullanıcılardan hizmet şartlarını ve gizlilik politikasını gözden geçirmelerini isteyen yeni bir planı var aslında ve bunun içinde son tarih 15 Mayıs olarak belirlendi.”

Kırık, WhatsApp’ın, Facebook’a ait bir şirket olduğunu ve Facebook’un bu güncellemeleri doğrudan WhatsApp içinde paylaşmak için uygulamadaki durum özelliğini kullanacağını belirtti. 

Artık durum özelliğimizdeki konuşmaları, içerikleri, paylaşımları ve verilerin değerlendirileceğini belirten Kırık, değerlendirmelerin Facebook’a bağlı şirketler ve Facebook’un reklam açısından anlaşmalı olduğu üçüncü şahıs şirketler tarafından yapılacağını belirtti.

WhatsApp, Ocak ayında gizlilik politikası güncellemeleri gündeme gelmişti. Bu güncellemeyle ilgili yanlış bilgiyle karşılaşıldığı ifade edilmiş ve yeni bir açıklama metni yayınlamıştı. 

TEMEL İŞLEVLER KULLANILAMAYACAK

15 Mayıs’tan sonra WhatsApp’ın yeni gizlilik politikaları kabul edilmezse bazı temel işlevlerinin kaybedileceğini söyleyen Kırık, “WhatsApp’tan kısa bir süre için arama ve mesaj gönderimi yapabilecek, bildirimler alabilecek ancak zamanla bu uygulamada size gelen mesajlara cevap veremeyecek, aramaları kabul edemeyeceksiniz. Ayrıca fotoğraf ve video içerik alıp gönderme işlemini gerçekleştiremeyeceksiniz.” dedi.

Bundan önce ki sözleşmede 120 gün içerisinde bu hesapların kalıcı olarak silineceği ifade edilmişti. Fakat WhatsApp bununla ilgili geri adım attı. Uygulama telefonlarda kalacak ama uygulamayı kısıtlı kullanabileceksiniz.

Gizlilik politikasındaki önemli noktalardan birini yakaladığını söyleyen Kırık, “WhatsApp, konumla ilgili özellikleri kullanmayı seçtiğinizde izninizle cihazdan kesin konum bilgilerini toplayıp bunları kullanacağını aynı zamanda IP bilgilerinizi toplayacağını söylüyor” dedi.

“Bir şey eğer ücretsizse alınıp satılan ürün aslında bizim verilerimiz oluyor. Yani WhatsApp sizin verilerinizi biz alacağız ve kullanacağız diyor”

Çağımızın artık büyük veri çağı olduğunu ve bu çağın çok önemli olduğunu belirten Kırık, “İnsanlar şunu diyebilir, her türlü verilerimiz sosyal medyada kullanılıyor, paylaşılıyor vs. fakat bu öyle değil doğrudan bir firmaya sizin adınıza satış işlemi gerçekleşiyor, daha sonra size belki o firma üzerinden farklı reklamlar gelecek, sponsorlu içerikler gelecek neden böyle reklam bombardımanına maruz kalalım.” açıklamalarında bulundu.

“Şu an temelde iki seçeneğimiz var: Ya bu sözleşmeyi kabul edeceğiz ya da WhatsApp’ı tamamen silip başka bir uygulamaya geçeceğiz.”

Kırık, bundan sonra herhangi bir geri adımın söz konusu olmayacağını ancak 15 Mayıs’tan sonra sözleşme kabul edilirse WhatsApp’ın tam olarak kullanılabileceğini bildirdi.

Yani WhatsApp bizden ne istiyor sorusunun cevabı, 15 Mayıs’a kadar sözleşmeyi onaylamamızı istiyor.

MESAJLAR OKUNACAK MI?

Mesajların şifrelendiğini söyleyen Kırık, “Uçtan uca şifreleme seçeneği kullanılır. Birçok anlık mesajlaşma uygulamasında da bu böyledir.” dedi

“Yeni sözleşmeyle beraber mesajların kaybolabileceği, hesap bilgilerinizin indirilebileceği geçici mesaj seçeneği etkinleşecek.”

WHATSAPP'IN YENİ GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ NEDEN AVRUPA'DA GEÇERLİ DEĞİL? 

Asıl kızdıkları noktanın da tam olarak bu uygulamanın Avrupa’da geçerli olmaması olduğunu ifade eden Kırık, “WhatsApp tabi ki de gizlilik sözleşmesini yenileyebilir. Bütün kullanıcılara aynı şartları sunabilir. Fakat AB ülkelerini ayrı bir noktada tutuyor. WhatsApp uygulamasının kullanıcıları kabul etmeye zorladığı sözleşme Avrupa’da geçerli değil. Çünkü uygulama Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıları için farklı bir sözleşme bulunuyor. Bunun nedeni AB sınırları içerisinde yürürlükte olan GDPR ismi verilen Genel Veri Koruma yönetmeliğidir.” dedi.

“Bu yasal düzenleme WhatsApp kullanıcılarının bilgilerini Facebook ile paylaşmama imkanı sunuyor. Kullanıcılar WhatsApp’dan gelen sözleşmeyi kabul etse de yönetmelik gereği sözleşmenin içerisinde bilgilerin paylaşılabileceğine dair bir hüküm bulunmuyor.

Dijital İletişim Uzmanı Doçent Doktor Ali Murat Kırık WhatsApp dışında diğer uygulamalarında masum olmadığını dile getirdi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...