Tgrt Haber
11 Kasım 2022 16:48 - Güncelleme : 11 Kasım 2022 20:35

Yapay zeka ile seslendirme müzeye girdi: Kamerayı tut, akıllı rehberi dinle dönemi

Teknolojinin gelişimiyle müzeleri gezmek de artık daha keyifli hale geldi. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde kullanılmaya başlayan yapay zekaya dayalı dijital rehber sayesinde tüm eserlerle ilgili bilgiler farklı dillerde ziyaretçilere anlatılıyor. Üstelik sadece müzenin mobil uygulamasının indirilmesi yeterli.

Yapay zeka ile seslendirme müzeye girdi: Kamerayı tut, akıllı rehberi dinle dönemi
müze,akıllı rehber,yapay zeka

Teknoloji hızla gelişirken rehberlik hizmetleri de artık sanal olarak verilmeye başlandı. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde kullanılan yapay zekaya dayalı dijital rehber hizmeti bunun örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Müzede hayata geçirilen sanal rehberlik hizmetiye eserler hakkında 75 dilde bilgi alınabiliyor. Bunun için müzenin uygulamasını telefonunaza indirmeniz yeterli oluyor. Peki sistem nasıl çalııyor?

Ankara'daki müzede kullanıma sunulan akıllı rehber, yapay zekası sayesinde QR koda gerek duymadan eserler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Bunun için ek bir şey yapmanıza da gerek kalmıyor, kamerayı gösteriyor ve eserler hakkında tüm bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabiliyorsunuz.

SADECE KAMERADAN GÖSTEREREK BİLGİ EDİNMEK MÜMKÜN

Müzelerde onlarca, yüzlerce bazen de binlerce tarihi eser olabiliyor. Ancak ziyaretçiler bu eserler hakkında tek tek bilgi öğrenmek istediğinde hem sıkılıyor hem de zaman kaybı yaşıyor. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde hayata geçirilen uygulama ise tüm bu sorunları ortadan kaldırıyor. Voiser adlı yerli firmanın geliştirdiği yapay zekaya dayalı seslendirme hizmeti ile tarihi eserlerle ilgiyi bilgiye sadece kamerayı okutarak kısa sürede erişilebiliyor.  

Günümüzde akıllı telefonların da sesli asistanlarında kullanılan ''tex to speech'' teknolojisinden yararlanan firma, bu sayede Türkçe dahil 75 dilde sesli anlatım sunuyor. Ayrıca uygulamanın QR koda ihtiyaç duymaması, sadece kamerayı göstererek tanıması ise dikkat çeken özelliklerinden biri.

Voiser, yapay zekaya dayalı seslendirme ile eserler hakkında saniyeler içerisinde bilgi aktarıyor.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde kullanılmaya başlayanVoiser Smart Guideteknolojisi ile ziyaretçiler, müzede bulunan beş yüzden fazla esere ait bilgileri kendi telefon kameralarından eseri okutarak insansı yapay zeka sesleri ile dinleyebilme şansına sahip. Uygulama, cep telefonlarında tanımlı olan dili algılayarak o dilde seslendiriyor. Bu sayede yabancı turistlere kendi dillerine uygun anlatımları aktarmak için farklı QR kodlar veya kablolu-kablosuz aracı cihazlara ihtiyaç da duyulmuyor. 

Voiser Akıllı Rehber her türlü ortamda ziyaretçilerinize sanal sesli bir asistan sağlıyor. 75'den fazla dil ve yüzlerce farklı ses seçeceğine sahip yapay zeka altyapısı ile doğal ve gerçekçi anlatımlar sunarak profesyonel bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca eserlerin tanıtımı öncesi 

Birçok alanda kullanılan Voiser Smart Guide teknolojisi, günümüzde sosyal medyada da yayılmaya başladı. İçerik üreticiler artık çoğu marka reklamlarında insansı yapay zeka seslendirmesi sunan Vosier'dan yararlanıyor. Önümüzdeki dönemlerde daha birçok müze ve alanda da bu teknolojinin hayata geçirilmesi bekleniyor. 

Yapay zeka ile seslendirme müzeye girdi: Kamerayı tut, akıllı rehberi dinle dönemi

Yapay zeka ile seslendirme müzeye girdi: Kamerayı tut, akıllı rehberi dinle dönemi

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...