Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Aralık 2021 12:03

Bilim insanları bunu da yaptı: 'Yapay zeka savcı' suçluların cezasını belirliyor

Çin'deki bilim insanları çarpıcı bir çalışma yayımladı. Çalışmaya göre, geliştirilen bir yapay zeka algoritması savcı görevini üstleniyor. Yapay zeka savcı, şu ana kadar dolandırıcılık, kumar, tehlikeli araç kullanımı, sahtekarlık gibi birçok suçu tanımlayabiliyor.

Bilim insanları bunu da yaptı: 'Yapay zeka savcı' suçluların cezasını belirliyor
yapay zeka savcı,yapay zeka,savcı,hukuk,teknoloji,makine öğrenimi,çin

Yapay zekaya dayalı teknolojiler gün geçtikçe çeşitleniyor. Pek çok meslek gelecekte yapay zekanın yürütebileceği işler arasında yer alıyor. Robotlar doktorlara yardım ederek hastalıkları tanımlar ve ameliyat gerçekleştirirken Çin’deki bilim insanları “yapay zeka savcı” geliştirdiklerini duyurdu.  

Araştırmacılara göre, yapay zeka savcısı davanın sözlü açıklamasına dayanarak yüzde 97'den fazla doğrulukla suçlamada bulunabiliyor. Söz konusu yapay zeka algoritması, ülkenin en büyük ve en yoğun bölge savcılığı Şanghay Pudong Halk Savcılığı tarafından yapıldı ve test edildi.

YAPAY ZEKA 17 BİN SUÇLA EĞİTİLDİ

Çin Bilimler Akademisi'nin büyük veri ve bilgi yönetimi laboratuvarı müdürü ve projenin baş bilim insanı Profesör Dr. Shi Yong'a göre, teknoloji savcıların günlük iş yükünü azaltarak daha zor görevlere odaklanmalarına imkan tanıyabilecek. 

Bilim insanları bunu da yaptı: 'Yapay zeka savcı' suçluların cezasını belirliyor

Shi ve meslektaşları, Management Review isimli hakemli bir bilimsel dergide çalışmalarının ayrıntılarını anlattı. Shi'nin ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka savcısı bir masaüstü bilgisayarda çalışabiliyor. Araç, 2015'ten 2020'ye kadar 17 binden fazla suç vakası kullanılarak eğitildi. Şimdiye kadar, Şanghay'ın en yaygın sekiz suçunu tespit edip kişiyi suçlu gösterebiliyor. 

Kredi kartı sahtekarlığı, kumar operasyonu yürütmek, tehlikeli araba kullanmak, kasten yaralama, resmi görevleri engellemek, hırsızlık, dolandırıcılık bunlar arasında yer alıyor. Shi ve meslektaşları, yapay zeka savcısının yakında yükseltmelerle daha güçlü hale geleceğini söyledi. Daha az yaygın suçları tanıyabilir ve bir şüpheliye karşı birden fazla suçlamada bulunabilir.

Almanya’dan benzer çalışmalar daha önce gelmişti. Alman savcılar, vaka işleme hızını ve doğruluğunu artırmak için görüntü tanıma ve dijital adli tıp gibi yapay zeka teknolojilerini kullanıyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...