Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Temmuz 2022 13:52 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 14:12

Suçları gerçekleşmeden tahmin eden yapay zeka geliştirildi

Suçları bir hafta önceden yüzde 90 doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka algoritması tanıtıldı. Teknoloji, ABD’deki Chicago Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirildi.

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: Independent News, New Scientist
Chicago Üniversitesi ses getiren çalışmaya imza attı
yapay zeka,teknoloji
Chicago Üniversitesi ses getiren çalışmaya imza attı

Suç verilerini analiz eden bir yapay zeka, gelecek hafta gerçekleşmesi muhtemel suçların türünü ve yerini yüzde 90'a varan doğrulukla tahmin etmeyi başardı. Teknoloji dünyasında tartışmalara yol açan çalışma için pek çok araştırmacı, yapay zekanın önyargılı davranabileceğini ileri sürdü. 

Chicago Üniversitesindeki mühendisler, olabilecek suçları bir hafta önce tahmin eden bir yapay zeka geliştirmek için suç verilerini kullandı. 1000 metrekarelik alanlarda gelecekteki olayları tahmin etmek için tarihsel suç verileri kullanılarak oluşturulan modeller, ilgi çekici bir teknolojinin gelişmesine yol açtı. Söz konusu yapay zeka teknolojisi, Chicago, Los Angeles ve Philadelphia dahil olmak üzere sekiz büyük ABD şehrinde tanıtıldı.

YAPAY ZEKA BUNUN DA ÜSTESİNDEN GELİYOR

Chicago Üniversitesinden Profesör Dr. Ishanu Chattopadhyay, “Kentsel ortamların dijital ikizini oluşturduk. Geçmişte olanlardan veri beslerseniz, gelecekte ne olacağını size söyleyecektir. Bu büyüleyici bir teknoloji değil, sınırlamaları var ancak bunu doğruladık ve gerçekten iyi çalışıyor” diyerek yapay zeka sistemini anlattı.

Araç, Philip K. Dick'in 1956 tarihli kısa öyküsüne dayanan 2002 bilim kurgu filmi Azınlık Raporu'nda (Minority Report) yapılan suç tahminlerini hatırlatıyor. Benzer yapay zeka tabanlı bir teknoloji aslında Japonya’da kullanılıyor bile. Bu sistemler sayesinde güvenlik devriye ekipleri, belirli zamanlarda belirli bölgelerde suçların istatistiksel olarak daha muhtemel olduğu yerlere odaklanıyor. Böylece suç oranlarını da kısmen düşürüyor.

Bununla birlikte, söz konusu teknolojinin bazı türleri tartışmalara konu oldu. Chicago Polis Departmanı tarafından 2012'de uygulanan bir Suç ve Mağduriyet Risk Modeli, tarihsel olarak önyargılı verilerin kullanımı nedeniyle hatalı bulundu. Ancak yeni projede Chicago Üniversitesi araştırmacıları, şehirlerin karmaşık sosyal ortamının yanı sıra suç ve polis yaptırımlarının etkileri arasındaki ilişkiyi de birleştirerek bu tür sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. 

Kaynak: Independent News, New Scientist
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...