Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ocak 2022 16:21

Yargıtay, yapay zeka sistemine geçiyor: Emsal kararlarda büyük kolaylık

Yapay zeka destekli teknolojiler gün geçtikçe daha fazla alana yayılıyor. Tıptan savunma sistemlerine ve hukuka kadar pek çok alanda artık yapay zeka algoritmaları iş başında. Türkiye’de de bu konuda ciddi adımlar atılıyor. Yargıtay, yapay zeka sistemini 2023’te başlatacağını açıkladı.

Yargıtay, yapay zeka sistemine geçiyor: Emsal kararlarda büyük kolaylık
yargıtay,,hukuk,,yapay zeka,,yapay zeka yargıtay,,emsal kararlar,

Yargıtay, Avrupa Konseyi ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında yapay zeka tabanlı bir sistem geliştiriyor. Bu sistem, karar alma mekanizması olarak işlemeyecek ancak vatandaşların ve avukatların bir dava açmadan önce emsal kararlara bakarak bir yol çizmesini sağlayacak. 

EMSAL KARARLARI LİSTELEYECEK

2015 yılından beri Yargıtay’ın tüm kararları kamu erişimine açık. 7 yıllık süre zarfında 6 milyonu aşkın karar verildi. Ancak güncel ve emsal kararların tespit edilmesi oldukça zorlaştı. Bununla birlikte, yeni yapay zeka sistemi sayesinde ilgi ve önem derecesine göre emsal ve güncel kararlar listelenecek. 

Böylece kullanıcıların arama yaptığı konulardaki emsal kararların ve yasa değişikliği sonrası çıkan kararların öncelikli olarak kullanıcıya sunulması planlanıyor. Bunun yanı sıra, uzun dava dosyalarının özetleri de hazırlanacak.

Yapay zeka destekli sistemini ihale süreci tamamlandı ve 2023’te devreye girmesi bekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...