Tgrt Haber
28 Mart 2014 13:45

Yasağa rağmen girenler bu habere dikkat

Erişim engelli sitelere VPN üzerinden bağlananların kişisel tüm bilgilerinin her an çalınma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

Yasağa rağmen girenler bu habere dikkat
twitter,yasak,erişim,dns ayarlar,vpn ayarları,

Türkiye'de bazı sitelerinYargı destekli alınan kararlar doğrultusunda erişime engellemesi ile ortaya çıkan farklı bağlantı yolları kişisel bilgilerinizi tehlikeye atıyor. Geçtiğimizi günlerde alınan kararlar çerçevesinde erişime engellenen Twitter ve Youtube gibi sitelere bağlanmak için binlerce kişi DNS ayarlarını değiştirip farklı VPN'ler (Virtual Private Network) üzerinden bağlanma yollarını denemeye başladı. Ancak internette istediğiniz siteye erişim sağlamak üzere indirdiğiniz uygulamalar üzerinden bağlandığınız VPN'ler kötü niyetli kişiler tarafından yönetilmesi halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.Çünkü isteyen rahatlıkla yurtdışında bir sunucu satın alabiliyor ve bunu free kullanıma yani ücretsiz VPN şeklinde herkesin kullanımına açabiliyor. Hal böyle olunca da vatandaş bağlantı gerçekleştirdiği sunucunun sahibine bir nevi kendisini teslim etmiş oluyor.
GÜVENLİK UZMANINDAN UYARI
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Bilgi Güvenliği Akademisi uzmanlarından Security Manager Celal Erdik de vatandaşlara VPN noktasında uyarıda bulunduErdik, yurtdışı kaynaklı VPN'ler üzerinden gerçekleştirilen bağlantıların kişisel bilgisayarları tehlikeye açık konuma getirdiğini ve bilgilere rahatlıkla erişim sağlanmasına imkân tanıdığını söyledi.
VPN bağlantısını, ''VPN dışarıda bir sunucu oluyor ve IP'si de yurtdışında oluyor. Tüm trafiğiniz bu sunucu üzerinden gerçekleşiyor. Yani siz burada bir siteye bağlanmak istediğinizde yurtdışındaki bir IP üzerinden bağlanmış oluyorsunuz.'' şeklinde açıklayan Erdik, o yüzden trafiğin normal bir kanal üzerinden gitmediğini ve herhangi bir VPN üzerinden veya profil üzerinden yani başka kişilerin bilgisayarları üzerinden gerçekleştiğini söyledi.
BİLGİLERİNİZ ÇALINABİLİR
Bundan dolayı VPN bağlantısının gerçekleştirildiği sunucu sahiplerinin istedikleri zaman tüm bilgilere rahatlıkla erişebileceğini ifade eden Erdik, ''Onun için kullanıcılar internet bankacılığı işlemlerini veya diğer işlemlerini bu VPN'ler üzerinden yaparsa tüm bilgileri tehdit altına girer. Şifreleri rahatlıkla çalınabilir. Kişisel bilgileri sızdırılabilir.'' dedi.
MUTLAKA DEVRE DIŞI BIRAKIN!
Vatandaşların kötü niyetli erişimlere alet olmamak için kendi sunucularını satın alıp kendi sunucuları üzerinden trafiklerini akıtması gerektiğini ifade eden Erdik,  farklı VPN'ler üzerinden gerçekleştirilen erişimlerde internet ve mobil bankacılık uygulamalarının mutlaka devre dışı bırakılması gerektiğini vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...