Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 11:21 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 10:58

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan Afganistan açıklaması: Taliban dahil tüm taraflarla diyalog halindeyiz

Son dakika haberi! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'a ilişkin yaptığı açıklamada, "Taliban dahil tüm taraflarla diyaloğu sürdürüyoruz. Taliban'ın şu ana kadar verdiği mesajları olumlu buluyoruz. Umarım bunu eylemde de görürüz." dedi.

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan Afganistan açıklaması: Taliban dahil tüm taraflarla diyalog halindeyiz
mevlüt çavuşoğlu,taliban,afganistan

Son dakika haberi! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Suriyeli göçmenlerin Suriye'ye dönmesi için uluslararası toplumla beraber çaba sarf etmemiz lazım. Suriyelilerin güvenli olarak Suriye'ye dönmeleri için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Çavuşoğlu, Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile Ürdün'de ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesiyle Kabil'de bir boşluk oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, Taliban'ın bu gelişmeyle Kabil'e girerek ülke yönetimini de facto olarak ele geçirdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, "Biz tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz, Taliban dahil. Aynı şekilde daha önce müzakereleri sürdüren Abdullah Abdullah, Hamid Karzai gibi önemli şahsiyetler hala Kabil'de ve Taliban'la görüşme hazırlıkları yapıyorlar." diye konuştu.

"UMARIM EYLEMLERDE DE BUNU GÖRÜRÜZ"

Katar'ın bu girişimlerdeki rolünü de takdirle karşıladığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Şu anda ülkenin bir sakinleşmesi lazım. Şu ana kadar Taliban'ın verdiği mesajları da olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz. Gerek yabancılara gerek diplomatik misyonlara gerekse kendi halkına yönelik. Umarım eylemlerde de bunu görürüz. Biz Türkiye olarak kardeş Afganistan'ın ekonomik kalkınmasını, istikrarını, barışını ve huzurunu desteklemeye devam edeceğiz."

"HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ"

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Afganistan'da olayların istenmeyen bir yöne evrilmemesi için "hep birlikte çalışmaya hazır olduklarını" belirtti. Safedi, Suriyeliler konusunda uluslararası toplumun komşu ülkelere yönelik sorumluluklarını üstlenmesi çağrısı yaptı. Ürdün Dışişleri Bakanı, ekonomi, kültür, eğitim, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele alanlarında iş birliğinin artırılması konularını Çavuşoğlu ile görüştüklerini dile getirdi ve Türkiye'deki doğal afetlerde hayatını kaybedenler için baş sağlığı diledi.

Libya, Filistin meselesi, Irak, Afganistan gibi bölgesel konuları ele aldıklarını aktaran Safedi, Afganistan'daki birinci önceliğin, "kaosun, güvensizliğin ve istikrarsızlığın önlenmesi, tüm Afganların ve yabancıların güvenliğinin sağlanması, ortak yönetim ve uzlaşı hükümeti için Afganistan'ın tüm unsurlarının bir araya gelmesi olduğunu" vurguladı. Safedi, "Afganistan'daki olaylar hızlı biçimde ilerliyor. Afganistan'da güvenlik, istikrar ve uzlaşı hükümetinin kurulması ve olayların istenmeyen bir yöne evrilmesini engellemek için hep birlikte çalışmaya hazırız." dedi.

"SURİYELİLERİ AĞIRLAMAK SADECE BÖLGE ÜLKELERİNE YÜKLENEMEZ"

Suriye meselesine ilişkin Türkiye'nin en fazla Suriyeliyi ağırlayan ülke olduğunu hatırlatan Safedi, "Suriyelileri ağırlama konusu sadece bölge ülkelerine yüklenemez. Suriyeli mültecilere yeterli koşulları sağlayabilmesi için uluslararası toplumun komşu ülkelere yönelik sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Safedi, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının beklenen verimi alamaması karşısında yeni bir ekonomik iş birliği anlaşması imzalandığı, karşılıklı onaylandığı ve yakında uygulanmaya başlayabileceği bilgisin paylaştı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl henüz 400 milyon dolar civarında bulunduğunu ve bu ticaret hacmindeki dengenin Ankara lehine olduğunu ancak Türk tarafının da bunu daha dengeli bir noktaya taşımak istediğini anlatan Safedi, Türkiye'nin Ürdün'de yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırımının bulunduğunu, bunun daha da artırılması için hemfikir olunduğunu kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...