Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 May 2019 15:03

8 asırlık Gökmedrese 26 yıl sonra kapılarını açtı

Anadolu’daki nadide Selçuklu eserlerinden biri olan 748 yıllık Gökmedrese, 26 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını ziyaretçilerine açtı.

8 asırlık Gökmedrese 26 yıl sonra kapılarını açtı
sivas,,gök medrese,

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali'nin 1271 yılında mimar Konyalı Kaluyan'a yaptırdığı Selçuklu mimarisinin en seçkin eserleri arasında yer alana Gök Medrese'de, 22 yıl süren restorasyon çalışmalarının büyük bir kısmanın tamamlanması ile bugün ziyaretçilerine kapılarını açtı. Gökmedrese, restorasyon çalışmaları devam ettiği için bir süre daha gün içinde sadece belli saatlerde ziyaret edilebilecek. 

Gökmedrese’nin ziyaretlere açılması ile ilgili bilgi veren Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Gökmedrese 26 yıllık bir serüvenin sonunda, sayın Cumhurbaşkanımızın Sivas ziyaretleri sırasında genel müdürlüğümüze Gökmedrese’nin ziyaretlere açılması talimatı oldu. Gökmedrese başlı başına müze konseptindedir. Bizde saat 12.00 ile 15.00 arasında medreseyi halkımızın ziyaretine açtık. Ufak tefek rütüşlar ve çini tamirlerimiz devam etmektedir. Buranın daha teşekküllü bir şekilde insanlığın buradan istifade ettiği bir zamanı da birlikte paylaşacağız. Elimizde başka gök medrese yok. Gökmedrese bir tane. Bundan dolayı ince eleyip sık dokuyoruz.”dedi. 
Ayrıca medresinin ilk ziyaretçileri de medresenin ziyarete açılmasından dolayı duydukları menuniyeti dile getirdi. 

Gökmedrese hakkında 

Gökmedrese Kültür Bakanlığı kaynaklarına göre; Sahibiye Medresesi diye de bilinir. Yapı firüze renkli çinilerinden dolayı Gökmedrese adıyla tanınmaktadır. III. Gıyaseddin Keyhusrev devrinde vezir Fahreddin Ali b. Hüseyin Sâhib Ata tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. İki katlı ve açık avlulu olarak dört eyvanlı plan düzenine göre kurulan medresenin taçkapısı batı yönünde yer almaktadır. Cephede, taçkapının solunda kemeri yonca yaprağı şeklinde yapılmış üç lüleli ilginç bir kitabeli çeşme, köşelerde de iki bölüm halinde geometrik ve bitkisel kabartma motiflerle bezeli iki dayanma kulesi bulunmaktadır. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...