Tgrt Haber
10 Şubat 2022 12:17

'Kar üzerinde yılan' bilim insanlarını şaşırttı

Adıyaman’da kış uykusunda olması gereken su yılanı kar üzerinde görüntülendi. Bilim dünyasını şaşkına çeviren olayın küresel ısınmadan kaynaklanabileceği belirtildi.

Adıyaman’da şubat siyah aktif küpeli su yılanı (Natriks natriks) kar üzerinde görüntülendi. Kış uykusunda olması gerek su yılanını görüntüleyen bilim insanları şaşkınlığını gizleyemedi.

Görüntülerin elden ele dolaştığı olayda video, en son Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız’a ulaştırıldı.

Çekilen görüntülerde uzunluğunun 1 metreden fazla olan yılanın gördüklerinde oldukça şaşırdığını belirten Yıldız, yılanların kış aylarında görülmesinin küresel ısınmaya bağlı olabileceğini dile getirdi.

ANA ETKEN KÜRESEL ISINMA

Normalde soğun kanlı canlıların kış aylarında kış uykusuna yattığını belirten Yıldız, son zamanlarda Mardin, Muş, Diyarbakır gibi illerde sürüngenlerin aktif oldukları haberlerinin geldiğini söyledi.

Bilim insanları olarak bunun küresel ısınmadan kaynaklı olduğunu düşündüklerini belirten Yıldız, “Tabi bunu tam olarak, kesin olarak söylemek mümkün değil. Detaylı bir bilimsel verilerinin araştırılmalarının yapılması gerekiyor” dedi.

'Kar üzerinde yılan' bilim insanlarını şaşırttı

"SOĞUK GEÇEN KIŞ MEVSİMLERİ AZALDI"

Son dönemlerde bölgedeki kar yağışının azaldığı belirten Yıldız, Soğuk geçen kış mevsimleri de gittikçe azaldı. Burada yaşayan soğuk kanlı canlıların zaman içerisinde yeni mevsim şartlarına uyum sağladığını ve bu yıl her ne kadar iyi kar yağışı olsa da, soğuk geçse de geçmiş yıllardan gelen alışkanlıklarını sürdürdüklerini ve güneşli havalarda dışarı çıktıklarını görüyoruz. Küresel ısınmanın tüm canlılara etkisi olduğunu biliyoruz. Soğuk kanlı canlılara da etkilerinin bu şekilde ortaya çıktığını ve aktivasyonlarını etkilediğini düşünüyoruz. En son Muş’tan gelen yılan görüntüsü bizi oldukça şaşırttı. Natriks natriks dediğimiz su yılanı karın üzerinde hareket ederken görüntülendi” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...