Tgrt Haber
02 Ekim 2021 14:28

AFAD'ın 'risk azaltma planı' tamamlandı! 61 il afetlere hazır

İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından gerçekleştirilen İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında 61 ilin doğal afetlere hazır olduğunu duyurdu.

AFAD'ın 'risk azaltma planı' tamamlandı! 61 il afetlere hazır
içişleri bakanlığı,afad,afet

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında,  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) yönettiği İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) 61 il için hazır olduğu bildirildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2020'de valilikler başkanlığında başlatılarak AFAD il müdürlükleri tarafından kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla yürütülen İRAP çalışmalarında sona gelindiği ifade edildi.

20 İLİN PLANI YIL SONUNA KADAR BİTECEK

Tüm şehirlerin risk planlarını tek tek hazırlayan AFAD, 289 akademisyenin de destek verdiği çalışmalar kapsamında 61 ilin planını tamamlarken, 20 ilin planını da yıl sonuna kadar bitirecek.

Planlarda deprem, sel, taşkın başta olmak üzere endüstriyel kaza ve radyoaktif sızıntıya kadar her türlü senaryo düşünüldü.

AFAD'ın 'risk azaltma planı' tamamlandı! 61 il afetlere hazır

AFAD ekipleri sahada çalışıyor.

AFETLER İLLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Çalışılan afet türleri, her ilin kendi fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevresel şartları ile geçmişte yaşamış olduğu afetler göz önüne alınarak belirlendi.

Çalışma kapsamında Zonguldak'ta "tasman", Konya'da "obruk", Nevşehir'de "jeomedikal afetler" gibi bazı iller özelinde yoğun olarak yaşanan afetler de ele alındı.

İRAP çalışmalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kurum ve kuruluşların temsilcileri ile üniversite öğretim görevlilerinden oluşan "İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu" oluşturuldu.

İRAP NEDİR?

AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan bilgide, İRAP'ın tanımı şöyle yapılıyor: İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan bir plandır. İllerdeki kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşlarla üretilmesi gereken bir yol haritasıdır. Herhangi bir kurum ve kuruluşun değil, tüm ilin sahiplenmesi gereken bir plandır. İRAP sadece bir kez hazırlanarak rapor haline getirilecek bir belge değildir. İller birbirlerinden farklı dinamiklere ve afet risklerine sahip olduklarından her yerel kendisine ait öncelikli tehlikeleri, riskleri ve risk azaltma eylemlerini o yereldeki tüm paydaşlarınca ortaya koyacak ve en kısa sürede uygulamaya geçecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...