Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 May 2021 16:36 - Güncelleme : 12 Eylül 2022 14:45

Amasya'da gezilecek yerler | Amasya gezi rehberi

Osmanlı padişahlarının staj yaptığı, Ferhat'ın Şirin için dağı deldiği kent, elması, cumbalı evleri, camileri, medreseleri, müzeleri, köprüleri, tırmanma parkurları, köprüleri, konakları, türbeleri ve daha bir sürü unuttuğumuz ya da göremediğimiz hazineleriyle: Amasya... Gelin, Amasya gezi rehberine hep birlikte bir göz atalım...

Amasya'da gezilecek yerler | Amasya gezi rehberi
Amasya gezi rehberi,Amasya,Ferhat ve şirin,Frig,Hakmiş,Med,amasya müzesi

Amasya denilince sizin aklınıza da sadece elma mı geliyor? Eğer öyleyse, 7500 yıllık geçmişe sahip bu kent hakkında öğreneceğiniz çok şey var demektir. Amasya'nın, tarihe damgasını vurmuş, ulusların kültür ve siyasi mozaiğinde önemli yer edinmiş bir kent olduğunu oraya gitmeden tarih kitaplarından gidince de gezip gördükçe daha iyi anlamış olacaksınız. Gerçekten Amasya'yı görmedikçe, samimi, cana yakın insanlarıyla tanışmadıkça insanın hafızasında ister istemez "05 Amasya" olarak kalıyor hepsi bu...

Amasya Gezi Rehberi

Efendim, Amasya, 7500 yıl boyunca 13 tane medeniyetin en önemli şehri olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın ilk coğrafyacısı Strabon, "Hayal gücünün görebildikleri asla yok edilemez" demiş bir yazısında Amasya için. Yeşilırmak'ın ortaya çıkardığı bu vadi, nice krallıklara, prenslere, prenseslere, şehzade ve sultanlara ev sahipliği yapmış binlerce yıl. Tarih boyunca hiç çekilmemiş bulunduğu sahneden. Amasyalılar bu önemli rolün bilincindeler ve artık var olan birikimi turizm sahnesinde de duyurmak istiyorlar.

Yapılan arkeolojik çalışmalar, kentin tarihinin Kalkolitik Çağ'a (MÖ 5500-3800) kadar uzandığını gösteriyor. MÖ 1680'lerde ilk sahibi Hititler olmuş. Daha sonra Frig, Kimmer-İskit, Med-Pers, Hellenistik Çağ'da Pers-Pontus, daha sonra Roma ve en sonunda Osmanlı'da kalmış.

Hakmiş

Şehzadeler şehri AMASYA Gezi Rehberi

Kentin adı ilk kez Hititler dönemindeki yazılı tabletlerde 'Hakmiş' olarak kaydolmuş. Frig, Med ve Pers dönemlerinde kesin bilgiler bulunmamakla beraber, Amasya ismine ilk defa olarak Hellenistik Dönem'de şehir sikkeleri üzerinde rastlanmış. Mitridates zamanında sikkeler üzerinde, AMASEIA-AMASSIA, yine MÖ 65 yılında basılmış sikkeler üzerinde AMASSEIAS yazıları okunmakta. Roma Dönemi'nde de bu adını koruyarak, çok az bir değişiklikle Amasya adını almış.

Amasya, Osmanlı padişahlarının adeta bir 'staj yeri' olmuş. Fatih Sultan Mehmet, Yıldırım Bayezid, II. Bayezid şehzadeliklerini Amasya'da yaptıktan sonra padişah olmuşlar. 12 şehzadeye ev sahipliği yapan Amasya'ya bu nedenle 'Şehzadeler Şehri' de deniyor.

Şehzadeler şehri AMASYA Gezi Rehberi

Şehir boyunca gezerken, her adımda medeniyetlerin izlerine rastlıyorsunuz. Boyunca diyorum; çünkü Yeşilırmak'ın aktığı güzergâhta arkası ve önü, Canik Dağları'yla çevrili vadinin izin verdiği ölçüde yayılmış ovaya. Başınızı kaldırıp dağın doruğuna doğru baktığınızda Amasya (Harşena) Kalesi'ni görüyorsunuz. Bu kalenin bir özelliği, yapıldığı tarihten bu yana savaşlarla alınamamış olması. Eğer bu kaleye zirve yaparsanız vadiyi ayağınızın altındaymış gibi görebilirsiniz. Sayısız savaşa tanık olmuş kalede, muhteşem manzaraya doğru piknik yapabilirsiniz. Tabii çevreyi temiz bırakmak şartıyla. Manzara insanı soluksuz bırakacak güzellikte. Yeşilırmak boyunca sıralanmış evleri es geçmişseniz eğer, kaleden kaçırmanıza imkân yok. Belki de bu evler, Amasya'nın en değerli hazinelerinden biri.

Ve ortak bir dille çağrıda bulunuyorlar, ülkemizin hayırsever zenginlerine: 'Lütfen gelin ve bu evlerin restore edilmesine katkıda bulunun. Restore edilen bu evlere dilerseniz adınızı bile yazdırabilirsiniz. Böylece başta Amasya halkı, daha sonra da turistler sizi hayırla anarlar.

Kayalıklara Tırmanış

Amasya'nın ilk önce Türkiye'de daha sonra dünya turizminde yerini alması için pandemi sürecinden önce büyük bir mücadele veriliyordu. Kentin sadece tarihsel ve kültürel mirasını gezip görmekle Amasya bu kadarmış derseniz, yanılırsınız. Çünkü işin bir de "out door" kısmı var. Kenti iki yandan sarmış yüksek tepelere ve kayalıklara bir tırmanış gerçekleştirebilirsiniz. Bu, sadece işini iyi bilen dağcılar için geçerli tabii. Çünkü kaleye tırmanış bayağı bir tecrübe ve uğraş gerektiriyor.

Şehzadeler şehri AMASYA Gezi Rehberi

Tırmanış size cazip gelmiyorsa, yaklaşık bir saatlik mesafedeki Borabay Krater Gölü muazzam bitki örtüsüyle, hem seyirlik imkânı veriyor hem de trekking olanağı sağlıyor. Trekking'e başlamadan önce yapacağınız mangal keyfinden sonra, dolu midelerle başlayacağınız uzun ve nispeten kolay yürüyüş, başladığınız yere ulaştığınızda kurtlar gibi acıkmanıza sebep olacak. Eh, geçmişi binlerce yıllara dayanan bu koca şehirde, hiç "Aşk yok mu aşk" diye düşünebilirsiniz. Var tabii ki, hem de dağları delen Ferhat ile Şirin efsanesiyle birlikte.

Şehzadeler şehri AMASYA Gezi Rehberi

Ferhat, aşkı için belki dağları delmemiş ama (zaten ömrü yetmezmiş) Geç Helenistik-Erken Roma dönemine ait olan Antik Amasya kentinin su ihtiyacı için kayalar oyularak yapılan bu su kanalı, halkımız tarafından bu efsaneye mal edilmiş. Kayalar oyulup yer yer tüneller şeklinde arazinin eğimine göre yapılan bu kanal halk arasında 'Ferhat Su Kanalı' olarak biliniyor. Dağların doruklarına bakıp da o suyu, bu şehre tek bir kişinin (ne kadar âşık olsa da) getiremeyeceğini insan bir bakışta anlıyor. Olsa olsa kanalın bazı kırılan, dökülen yerlerini belki tamir etmiştir bizim Ferhat. Eh bu kadarı bile Şirin’e yeter herhalde.

Şehzadeler şehri AMASYA Gezi Rehberi

Amasya Müzesi 

Ve son olarak ziyaret edeceğiniz önemli bir yer: Amasya Müzesi... 1925 yılında ilk önce müze deposu olarak açılan bu yer, deponun tıka basa dolmasıyla sergilenmeye açılmış. Müzede arkeolojik, etnografik ve sikke olarak tam 26.000 eser bulunuyor. Bunların altı tanesi dudak uçuklatacak cinsten. Evet, tam altı adet mumya var bu müzede. Müze bahçesi içerisinde bulunan I. Mesut Türbesi'nde İlhanlı şahsiyetlerinden Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri Nayin, İzzettin Mehmet Pervane Bey, cariyesi, erkek ve kız çocuklarına ait tam altı adet mumyayı görebilirsiniz. Bu mumyaları dünyadaki bütün mumyalardan ayıran bir özellik ise başka bir teknikle mumyalanmaları. Müzede sergilenen mumyaların, iç organları çıkartılmadan gerçekleştirilmiş her şey. Bu özellikleriyle dünyada tek olma sıfatını taşıyorlar.

Şehzadeler şehri AMASYA Gezi Rehberi

Camiler, medreseler, müzeler, kanallar, kaleler, göller, tırmanma parkurları, köprüler, konaklar, türbeler ve daha bir sürü unuttuğumuz ya da göremediğimiz hazineler. Hepsi bir tekmil sizleri bekliyor. Eh, haydi geçerken bir uğrayalım niyetindeyseniz eğer, bizden hatırlatması. Ne olur ne olmaz deyip şimdiden yerinizi ayırtın. Çünkü çok kısa bir zamanda Amasya sizlerin takıntısı olacak!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...