Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ağustos 2021 06:17

Bakan Soylu: Hem yangınla hem yalanla boğuşuyoruz

Yangın bahanesiyle nifak tohumu ekenlere tepki gösteren Bakan Soylu, "Sosyal medyanın yüzde 90'ı tezvirat ve yalan! 2 selfie çekmekle sanki yangın söndürülüyor" dedi.

Bakan Soylu: Hem yangınla hem yalanla boğuşuyoruz
süleyman soylu,,orman yangınları,,yangın,,türkiye,

Türkiye’yi kahreden orman yangınlarıyla mücadele canla başla sürerken, sosyal medya üzerinden yapılan provokasyonlar hiç durmadı. Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'yi acz içinde göstermeye çalışan paylaşımların yurt dışından beslenmesi dikkat çekti. Sosyal medyada düğmeye basılmış gibi tek bir merkezden gönderilen çağrı, milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı. Sosyal medyada #HelpTurkey (Türkiye'ye yardım edin) etiketiyle başlatılan kampanya kapsamında uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulunuldu. İletide İngilizce olarak, "112 adet yangın nedeniyle mahvolduk, perişan olduk. 8 insanı, çok sayıda hayvanı ve ormanlarımızı kaybettik. Acilen uçaklara ihtiyacımız var. Lütfen bu mesajı yayın" ifadeleri yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal iletişim platformlarında, anlık mesajlaşma gruplarında ve forumlarda yayılan bilgilerin büyük çoğunluğunun yalan haber olduğunu bildirdi. Altun, şunları kaydetti: "İyi niyetli her yardım ve katkı millî birlikteliğimizin gereğidir. Ancak yurt dışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası ideolojik saiklerle, devletimizi aciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır. Türkiye’miz güçlüdür. Bugün böyle bir doğal afet durumunda dahi bu türden yalanları yayanların tuzağına düşmeyelim."

SOYLU: YÜZDE 90'I YALAN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yüzlerce hesap tespit ettiklerini belirterek "Şu anda sosyal medyanın yüzde 90'ı tezvirat ve yalandır. İşi olan insanlar yangını söndürmeye çalışıyorlar, işi olmayanlar da dedikodu yapıyorlar" dedi. Bazı provokatif paylaşımlara da dikkat çeken Soylu, "Bir vekilin paylaşımını gördüm, üzüldüm. 'Geldim bir ormancı görmedim.' Göremezsin tabi, ateşin içinde ormancı. Buradan rant sağlarım düşüncesi sapkın bir düşüncedir. 2 selfie çekmekle sanki yangın söndürülüyor. Sosyal medyada bu işi körüklemeye çalışan yurtdışından yeni açılmış hesap var. Halkı korkutmak, nefret oluşturmak için ortaya koyuyorlar. Gereğini yapıyoruz. Yüzlercesini tespit ettik" ifadelerini kullandı.

300 İHBAR GELDİ

Soylu, sabotaj iddialarıyla ilgili de "300'e yakın ihbar geldi. Özel bir ekip kuruldu. Ayrıca istihbari çalışmalarımız da söz konusu. PKK 3 yıldan beri ekonomik tesisler, ormanlar, vatandaşlarımızın araçları dâhil olmak üzere hedef aldığı yerleri yakmak konusunda Kandil'den talimat alıyor" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yangınlarla ilgili dezenformasyon yaparak, "halk arasında korku ve panik oluşturan" kişiler hakkında yasal işlem yapıldığını duyurdu.

"5 TONUN ÜSTÜNDE OLMALI"

THK'nun oyun dışı bırakıldığı ve hususi olarak yangın söndürme faaliyetlerinden uzak tutulduğu iddiasına cevap Bakan Pakdemirli'den geldi. Geçmişte tek seferde 1 ton su taşıyan THK uçaklarından yeterli verim alınmadığı için ileriki yıllarda amfibik uçakların kullanılması yönünde karar alındığını hatırlatan Pakdemirli, şu anda kullanılan Turboprop veya Turbofan motorlu uçakların su taşıma kapasitesinin 12 ton olduğunu belirtti. Pakdemirli, hâlen THK'ya ait 3 uçak ve 18 helikopterin yangınla mücadelede kullanıldığını kaydetti. Bekir Pakdemirli, Kemal Kılıçdaroğlu'nun helikopter pervanesinin kozalakları daha uzağa fırlattığı eleştirisine "Bambi Bucket'lar helikopterden sarkan bir halatın ucunda pal etkisi yapmayacak bir mesafede bulunduğundan, bir rüzgâr etkisi oluşturmamaktadır" cevabını verdi.

Pakdemirli, "Uluslararası yardımların neden hepsi kabul edilmiyor?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "Her gelen yardımı kabul etmiyoruz. Çünkü 5 tonun altında su atan uçaklar bizim uçuş patentinde de yoğunluk meydana getirebiliyor. Bu trafiği kontrol etmek zor oluyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...