Tgrt Haber
24 Temmuz 2019 10:43

Bu lezzet için 3 bin metre tırmanıyorlar

Bitlis’te doğa gezginleri ve fotoğrafçılar karlı pekmez yemek için 3 bin metrelik zirveye yürüdü.

Bu lezzet için 3 bin metre tırmanıyorlar
pekmez,,bitlis,,nemrut dağı,,karsambaç,,kar helvası,

Kavurucu sıcakların etkisini gösterdiği Doğu Anadolu’nun bazı yüksek dağlarında bulunan kar kütleleri doğal serinleme yiyeceği olarak kullanıyor. Bitlis’te gezginler ve doğa fotoğrafçıları ile yüksek yaylalarda hayvancılık yapan göçerler, dağların tepesinde bulunan karlara pekmez döküp yiyerek serinliyor. Bazı vatandaşlar ise dağlardan poşet ve bidonlara doldurdukları karları evlerine götürüp tüketiyor. 

Bu lezzet için 3 bin metre tırmanıyorlar

3 BİN METREYE TIRMANDILAR

Bitlis’te de bir grup doğa fotoğrafçısı ve gezgin, kavurucu yaz sıcağında karlı pekmez yemek için 3 bin metre rakımlı Nemrut Dağı’na tırmandı. Doğa fotoğrafçıları ve gezginler, Nemrut Dağı zirvesinde yanlarında götürdükleri pekmezi karla karıştırıp hazırladıkları karlı pekmezi yiyerek serinledi. Karlı pekmezin Lokman Hekim'in ilaçlarından olduğunu ve çoğu kişinin şifa niyetine yediğini belirten gezginler her yıl Nemrut Dağı’na tırmanarak karlı pekmez yediklerini söyledi. 

Bu lezzet için 3 bin metre tırmanıyorlar

Pekmez ve karın karışımıyla oluşturulan doğal serinlik yemeği Bitlis yöresinde ‘karlı pekmez’ olarak adlandırılırken, kimi bölgelerde ‘kar helvası’, kimi bölgelerde de ‘karsambaç’ olarak adlandırılıyor. 

Bu lezzet için 3 bin metre tırmanıyorlar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...