Tgrt Haber
12 Şubat 2019 15:16

Cemre Ne Zaman Düşer 2019 | Cemre Nedir ve Cemre Nereye Düşer? İlk Cemre Nereye ve Ne Zaman Düşer?

Cemre ne zaman düşer 2019, Cemre nedir ve cemre nereye düşer? İlk cemre nereye ve ne zaman düşer? Cemrenin düşmesiyle beraber baharın geldiğini gösteren müjdedir. Bahara çok az bir zaman kaldı. Baharın gelişini 4 gözle bekleyen vatandaşlar 2019 yılının ilk cemresinin nereye ve ne zaman düşeceğini merak etmeye başladı bile. Bir yandan da merak eden vatandaşlar "Cemre nedir?" diye internet ortamında arama yapmaya başladı bile.

Cemre Ne Zaman Düşer 2019 | Cemre Nedir ve Cemre Nereye Düşer?  İlk Cemre Nereye ve Ne Zaman Düşer?
cemre nedir,cemre ne zaman düşer

Cemre ne zaman düşer 2019, Cemre nedir ve cemre nereye düşer? İlk cemre nereye ve ne zaman düşer? Cemrenin düşmesiyle beraber baharın geldiğini gösteren müjdedir. Bahara çok az bir zaman kaldı. Baharın gelişini 4 gözle bekleyen vatandaşlar 2019 yılının ilk cemresinin nereye ve ne zaman düşeceğini merak etmeye başladı bile. Bir yandan da merak eden vatandaşlar "Cemre nedir?" diye internet ortamında arama yapmaya başladı bile. Baharın gelmesine çok az bir zaman kaldı. Vatandaşlar kış mevsiminin bir an evvel bitmesini ve bahar mevsiminin gelmesi için bekliyor. Önemli olan bir konu bahar gelmeden ilk cemrenin nereye ve ne zaman düşeceği herkes tarafından merak ediliyor. "Cemre nedir?" sorusuda merak edilen konuların en başında yer almış durumda.

İLK CEMRE NE ZAMAN VE NEREYE DÜŞER?

İlk cemre 19-20 Şubat tarihinde havaya, ikinci cemre 26-27 Şubat tarihinde suya ve üçüncü cemre 5-6 Mart tarihinde toğrağa düşer... Bu tarihlerde cemrelerin tamamlanmasıyla beraber ilk baharın geldiği anlaşılır.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Arapça kökenli bir kelime olan “cemre”‘nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Cemre kelimesi vatandaşlar arasında sıcaklığın artması anlamına gelir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.

CEMRE HAKKINDA

Anadolu'da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, ”kasım günleri” ve ”Hızır günleri” olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım'da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs'ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs'ta başlıyor ve 7 Kasım'a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...