Tgrt Haber
09 May 2022 16:17 - Güncelleme : 09 May 2022 18:19

Covid-19 bilançosu: 10 milyonu aşkın yetim, öksüz çocuk

İki yılı aşkın bir süredir tüm dünyayı esir alan Covid-19, en fazla çocukları vurdu. Dünya çapında 10 milyonu aşkın çocuk yetim, öksüz kaldı.

Covid-19 bilançosu: 10 milyonu aşkın yetim, öksüz çocuk
covid-19,koronavirüs

Tüm dünya, iki yılı aşkın bir süre Covid-19’un pençesinde yaşıyor. Ekonomik ve sosyal sorunların zirve yaptığı bu dönemden en fazla çocuklar etkilendi. Covid-19 sebebiyle bu süre zarfında 10,4 milyon çocuk bir ebeveyni veya ailesini kaybetti. Bu yüzden bugün dünyada 10 milyonu aşkın çocuk hem yoksulluk hem de ölüm risk altında. Dünya Sağlık Örgütü, 5 Mayıs itibariyle pandemiden yaklaşık 15 milyon insanın Covid-19 sebebiyle öldüğünü açıkladı. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından analiz edilen verilere göre, en fazla ölümün kaydedildiği ülke Amerika Birleşik Devletleri. Pandemide yaklaşık bir milyon Amerikalı öldü.

STRES BEYİN YAPILARINI DEĞİŞTİRİYOR

Bu rakamlar, dünyada eşi görülmemiş bir yetim ve öksüz krizi yaşandığını ortaya koyuyor. Özellikle az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yetim ve öksüzlerin yaşadığı sıkıntılar çok daha ağır. Imperial College London Üniversitesinin son tahminlerine göre, dünya çapında yaklaşık 10,4 milyon çocuk bir ebeveynini Covid-19’dan dolayı kaybetti. ABD'de bu rakam 214.000. Yapılan araştırmalara göre aileden birinin kaybedilmesi çocukları istismar, yoksulluk ve depresyon, anksiyete ve intihar gibi zihinsel sağlık sorunları riskini artırıyor. Global Reference'ın eş başkanı Susan Hillis, “Yetim ve öksüz çocuklar yeterli desteği alamazlarsa veya şiddetli olaylarla karşılaşırlarsa stres beyinlerinin yapısını bile değiştirebiliyor” ifadelerini kullandı.

YETİM YA DA ÖKSÜZ KALMA TRAVMASI

AĞIR New York'ta çocuklar ve aileler için kurulan Emma's Place'in kurucu ortağı ve program direktörü Carolyn Taverner, “Ne zaman bir ebeveyni kaybetseniz, bir dereceye kadar ikisini de kaybetmiş olursunuz. Hayatta kalan anne babalar yas tutuyor. Bu da çocuklarına yeterince ilgi gösterilmemesine neden oluyor. Çocuk neredeyse aileyi kaybetmiş gibi oluyor. Henüz duygularıyla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmemiş olan küçük çocuklar, daha fazla depresyona girebilir ve okulda sorunlar yaşayabilir” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...