Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ocak 2022 11:48

Uzman isimden korkutan açıklama: 41 kişiyi öldüren fay hattında yeni deprem beklentisi

Kıbrıs açıklarında ve Elazığ Palu'da meydana gelen depremleri değerlendiren Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Aksoy, Palu’daki depremin, 24 Ocak’ta 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8’lik depremle aynı fayda meydana geldiğini ve deprem beklediklerini söyledi.

Uzman isimden korkutan açıklama: 41 kişiyi öldüren fay hattında yeni deprem beklentisi
deprem,elazığ,akdeniz,kıbrıs,doğu anadolu

Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve bir birinden ayrı fay zonu üzerinde meydana gelen depremlerin birbiri ile ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Geçtiğimiz gün Elazığ’ın Palu ilçesinde 4.0 büyüklüğündeki depremin 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8’lik depremle aynı fay zonu üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Aksoy, deprem beklediklerini söyledi.

PALU’DAKİ DEPREM 2020 DEPREMİYLE AYNI FAY ÜZERİNDE

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ile Elazığ Palu’da 4.0’lık deprem yaşanmıştı. Prof. Dr. Ercan Aksoy, depremlerle ilgili uyarı ve bilgilendirmede bulundu. İki farklı faz zonu üzerinde meydana gelen depremlerin birbirini tetiklediği bilgisinin yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Aksoy, Palu’daki depremin 41 vatandaşın hayatını kaybettiği 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremle aynı fay üzerinde olduğuna dikkat çekti. Doğu Anadolu fay zonunun aktif olduğunu belirten Prof. Dr. Aksoy, bu fayın deprem üretmeye devam edeceğini ifade etti.

Uzman isimden korkutan açıklama: 41 kişiyi öldüren fay hattında yeni deprem beklentisi

İKİ DEPREM BİRBİRİNDEN FARKLI FAYLAR ÜZERİNDE

Prof. Dr. Ercan Aksoy, Akdeniz’de yaşanan depremlerin Anadolu ile Afrika levhası ve Avrasya levhası arasındaki sınırdan kaynaklandığını aktardı. Kıbrıs açıklarındaki depremin 6.2 büyüklüğünde olduğunu ve derinliğinin ise 26 kilometre üzerinde olduğunu belirten Aksoy, “12 Ocak’ta Palu yakınlarında meydana gelen depreme baktığımız ise 4 büyüklüğünde bir deprem. Odak derinliği ise 5 kilometre. Bu da bize, iki depremi oluşturan faylar arasında belirgin bir fark olduğunu, farklı faylar üzerinde meydana geldiğini gösteriyor” diye konuştu. Antalya’nın güneyinde depremin kaynağıyla ilgili de bilgi veren Aksoy, “Girit Adası’nda, Marmaris açıklarında ve Kıbrıs yakınlarında bir süreden beri bir deprem etkinliği olduğunu görüyoruz. Orada ‘ters’ veya ‘bindirme’ fay dediğimiz bir fay türü var. 12 Ocakta meydana gelen depremin odak mekanizması çözümü, bunun tamamen bir ters fay olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla orası bir yitim zonu” dedi.

Uzman isimden korkutan açıklama: 41 kişiyi öldüren fay hattında yeni deprem beklentisi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy

D.ANADOLU FAYINDA DEPREM OLACAK

Dün günün ilk saatlerinde Elazığ’ın Palu ilçesinde 4.0’lık deprem meydana gelmişti. Prof. Dr. Aksoy, Palu’da yaşanan depremin Doğu Anadolu fay zonunun ana kırığı üzerinde meydana geldiğini kaydetti. İki yıl önce 24 Ocak 2020’de Elazığ’da yaşanan 6.8’lik depremi hatırlatan Aksoy, “Onun devamında gerek güneybatıda Malatya’nın Kale ilçesi yakınlarında ve Pütürge çevresinde yoğunlaşan bir aktivite görüyoruz. Bir de Kuzeydoğuya, fayın devamında Bingöl’e doğru olan tarafında da depremler görüyoruz. Dolayısıyla Palu’daki depremi Akdeniz’deki sistemle ilişkilendirmek mümkün değil. Doğu Anadolu fay zonu hala aktif ve deprem üretmeye devam edecek” dedi.

Uzman isimden korkutan açıklama: 41 kişiyi öldüren fay hattında yeni deprem beklentisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...