Tgrt Haber
22 Eylül 2021 12:10

Dolandırıcıların yeni adresi çöpler! Kargo paketlerinizi rastgele atmayın!

Dolandırıcılar hiçbir fırsatı kaçırmıyor, kişilerin bilgilerine erişmek için her yolu deniyor. Dolandırıcıların gözleri artık çöp kutularında. Faturasıyla birlikte çöpe atılan kargo paketleri ve eski kredi kartları dolandırıcıların kişisel bilgilerinizi ele geçirmede yeni yöntemi. Uzmanlara göre kişisel bilgilerimizi bilen kişilere daha kolay güveniyoruz, bu durum daha kolay dolandırılmamıza imkan sağlıyor.

Dolandırıcıların yeni adresi çöpler! Kargo paketlerinizi rastgele atmayın!
Dolandırıcılık

Bankamatiklerden alınan dekontlar, kargo firmalarından gelen kutuların çöpe atılması dolandırıcılara kapı aralıyor. Dolandırıcıların gözleri artık çöp kutularında. Dolandırıcılar, çöplerden buldukları dekontlarda ve kutulardaki kişisel bilgileri kötü amaçları için kullanabiliyorlar. Siber Güvenlik Uzmanı Alev Akkoyunlu, dolandırıcıların yeni yöntemini ve kişisel bilgilerimizi nasıl koruyacağımızı TGRT Haber’e anlattı. 

ÇÖPE ATILAN KARGO PAKETLERİ DOLANDIRICILARA FIRSAT VERİYOR

Akkoyunu, pandemi döneminde online alışverişin yüzde 80 oranında arttığına ve bu durumun dolandırıcılar için yeni fırsatlar meydana getirdiğine dikkat çekti. Online alışveriş sonrasında elimize ulaşan koli veya paketlerin üzerlerindeki faturalarla birlikte çöpe atılmaması gerektiğini belirten Akkoyunlu, “Koli ya da kutu üzerindeki faturalarda adımız, açık adresimiz, TC numaramız, telefon numaramız bulunuyor. Birçok insan üzerinde bize ait bilgilerin bulunduğu faturayla birlikte kargo paketini çöpe atıyor. Dolandırıcılar çoğu zaman çöpleri karıştırıyor. Böylece bize ait bilgileri toplu halde ellerine geçiriyorlar” dedi. 

Dolandırıcıların yeni adresi çöpler! Kargo paketlerinizi rastgele atmayın!

YENİLENEN KREDİ KARTINA DİKKAT!

Özellikle yenilenen kredi kartları dolayısıyla eskisinin çöpe atılmasının büyük risk oluşturduğunu belirten Akkoyunlu, şunlara dikkat çekti: “Kart ve tarih değişiyor ancak üzerindeki diğer bilgiler aynı kalıyor. Örneğin kart numarası, adınız, güvenlik kodunuz, hesap numaranız sabit kalıyor ve bunlar dolandırıcıların eline geçiyor.” 

NASIL KORUNACAĞIZ! 

Akkoyonlu, bilgileri toplu halde elinde bulunduran dolandırıcıların kişilerde daha kolay güven oluşturduğunu belirtti. Dolandırıcıların bu bilgilerle savcı veya polis olarak arayabildiklerini belirten Akkoyunlu, “Sahteciliklerin önüne geçebilmek için vatandaşlık şifresini alarak e-devletten belirli periyodlarda kontrol etmek gerekiyor. Üzerime borç var mı, telefon hattı var mı, dava var mı diye bakmak lazım. Yine kişisel bilgilerde ketum olmalıyız. Ayrıca kredi kartını delgeçle numaralarını delip makasla kestikten sonra çöpe atınız. Ayrıca bankamatik dekontlarını da parçalayarak farklı çöp poşetlerine dağıtarak atabilirsiniz” ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...