Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ocak 2022 17:51

Emeklilik başvurusu nasıl, nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Emekli olmak isteyenler için en çok merak edilenler arasında “Emeklilik başvurusu nasıl ve nereye yapılır? Nasıl emekli olunur? Emeklilik için gerekli evraklar nelerdir?” sorusu yer alıyor. Milyonlarca vatandaş emeklilik hayali kurarken gerekli şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Peki emekli olmak için hangi şartlar yerine getirilmeli? Emekli olmak isteyenler için adım adım emeklilik başvurusunun yollarını sizler için bir araya getirdik. İşte emeklilik için tüm detaylar haberimizde…

Emeklilik başvurusu nasıl, nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?
emeklilik,emeklilik başvurusu,emekli sandığı,SGK,SSK

Nasıl emekli olunur? Emekli olmak isteyenler için en önemli kilit soru bu. Emekli olmanın hayalini kuran vatandaşlar için en çok merak edilen başvuru yollarının nasıl olduğunu sizler için bir araya getirdik. SSK (4A), BAĞKUR (4B), ve Emekli Sandığı (4C) sigorta sistemlerinin birine bağlı olarak çalışmış ve yaş ve prim ödemeleri gibi şartları yerine getirmiş vatandaşlar emekli olmaya hak kazanırlar. Tüm bu şartları sağlayan vatandaşların emeklilik başvurusunu nereye yapacağını ve başvuruda gereken belgelere haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz. İşte, emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Emeklilik başvurusu nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir? Emeklilikle ilgili tüm bu soruların cevapları...

NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Yaşamlarını devam ettirmek için belli bir gelire ihtiyaç duyan kişiler belli bir ücret karşılığında çalışmak zorundadırlar. Ancak yaşlılık nedeniyle çalışamayacağı var sanılıp planlı bir şekilde çalışmayı bırakmalarıyla başlayan duruma emeklilik denilmektedir.

Emeklilik başvurusu nasıl, nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Memur, işçi fark etmeksizin tüm çalışanlar emekli olma hakkından yararlanabilmektedir. Kişiler, yasayla belirlenmiş sürenin sonunda, çalıştıkları yerden ayrılarak hizmet şartı aranmaksızın devlet tarafından düzenli olarak maaş alabilirler. Ancak kişilerin emeklilik haklarından yararlanabilmesi için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekir.

Emekli olmak için gerekli olan şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Emekli olmak için belirli bir yaşı doldurmuş olmak, belirli bir süre sigortalı olarak çalışmak ve sosyal güvenlik primlerinin ödenmiş olmak gerekir.
  • Sigortalı çalışanların için en önemli faktör iş giriş tarihidir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş şartları yerine getirenler emekli olabilmektedir. Kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşında farklılıklar bulunur.
  • Çalışma hayatından ayrılabilmek için emeklilik yaşının tamamlanması oldukça önem arz etmektedir.
  • Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra, kurum tarafından incelenmeye alınır.
  • Kişiler, kısa bir zaman içinde emekli maaşlarını alabilirler.
  • Aynı zamanda emekli olan kişiler sağlık gibi birçok haktan ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çalışma hayatının uzun süredir devam ettirmiş olan ve gerekli şartları yerine getiren kişiler emekli olmaya hak kazanırlar. 41, 4B ve 4C sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışmış ve diğer ilgili şartları yerine getirmiş tüm vatandaşların emeklilik başvurusu yapabilmek için birkaç adım izlemesi gerekiyor.

Emeklilik başvurusu nasıl, nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

  • Bu adımlar gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamak ve sonrasında ilgili kuruma başvurmak.
  • Emekli olmak isteyenler bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Sigorta Kurumu'na gerekli evrakları toplayarak başvuruda bulunabilir.
  • Aynı zamanda e- devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.
  • Ancak e- devlette yapılan ön başvurudan sonra mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumları'na müracaat edilmelidir.
  • 4A sigorta kapsamında emekli olmak isteyenlerin, işten ayrıldığını beyan eden nitelikte belge, çalışan şirketten gelir vergisinden muaf tutulduğuna dair belge ve tahsis ile talep belgesiyle başvurması gerekir.
  • 4B sigorta kapsamında emekli olmak isteyenlerin ise sadece tahsis ve talep belgesi ile başvurması yeterlidir.
  • 4C sigorta kapsamında emekli olmak isteyenlerin kimlik fotokopisi, yerleşim belgesi, çalıştığı kuruma dair resmi kurum kimliği, askerlik belgesi, emekli  maaşını almak istediği bankanın açtığı talep formu alması gerekmektir. Aynı zamanda askerlik borcu var ise bu borçları kanıtlayan belge de gerekli evraklar arasındadır.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Emekli olmak isteyen kişiler emeklilik şartlarını eksiksiz bir şekilde taşıyorsa emeklilik hakkı kazanır. Emekli olma hakkını kazanan bireylerin başvuru yapması gerekir.

Emeklilik başvurusu nasıl, nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Emeklilik başvurusunun nereye yapılacağını merak edenler için şu adımlar izlenmelidir;

  • Emeklilik yaşı gelmiş ve primleri eksiksiz olan vatandaşlar emeklilik başvurusu için bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmelidir.
  • Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) size başvuru için gerekli evrakları iletir.
  • İstenilen tüm evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayarak SGK'ya başvurduğunuzda SGK gerekli incelemeleri yaparak emekli olmanıza onay verir.
  • Burada önemli olan SGK başvurusu sırasında vereceğiniz evraklardır.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Emeklilik başvurusu nasıl, nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Emeklilik başvurusu için gereken evraklar şu şekilde;

  • Gelir belgesi muafiyet belgesi
  • İşten ayrılış belgesi
  • Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi (belge, emekliliğe hak kazandığınızın ispatı niteliğindedir.)
  • Ayrıca eğer başvuruda bulunan kişi (4B) yani Bağkur sigorta sisteminde çalıştıysa tüm bu belgelere ek olarak kişiye ait tahsis belgesi de talep edilmektedir. Unutulmamalıdır ki emekli olabilmek için 4A, 4B ve 4C sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışmanız şarttır.
  • Ayrıca emeklilik başvurunuzun onaylanabilmesi için askerlik borçlanması ve doğum borçlanması gibi sigorta borçlanma durumlarını belge ile bildirmeniz gerekmektedir. Bu borçlanmalardan herhangi birine sahipseniz ilgili olan kurumlara giderek bunu bildirmeniz ve o kurumlar tarafından SGK'ya yazı gelmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler elektronik ortamda halledildiğinden süreç biraz uzayabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Murat 29 Aralık 2022 20:32

SGK girişi 01 10 1997 12nci ay yatarsa 5050 gün yapiyo askerden önce sigortam var emekli olabiliyormuyum

Medeni 26 Aralık 2022 21:01

01 03 1984 giriş 4100 gun emekli olmak isterım

Seyit Ahmet 4 Aralık 2022 19:27

Çetinkaya

Sonraki Haber Yükleniyor...