Tgrt Haber
21 Haziran 2021 18:18

Göçük ve yarıklar depremin habercisi mi?

Afyonkarahisar’da meydana gelen yüzey deformasyonu kafalara depremin habercisi mi sorusunu getirdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi vatandaşların kafasında oluşan bu soruya cevap verdi

Göçük ve yarıklar depremin habercisi mi?
Afyonkarahisar,göçük,,deprem,

Afyonkarahisar’ın Boldavin ilçe merkezinde ve Derekabağlar Köyü arasındaki asfalt ve yollarda meydana gelen göçükler endişeye neden oldu. Yapılan incelemelerde yüzey deformasyonlarının geometrisi ve kökeni üzerine elde edilen bulgular kamuoyu ile paylaşıldı. Yollarda ve bazı tarım bölgelerinde meydana gelen göçük ve yarıkların derinlikleri 2-3 metreyi genişliği ise 1,5 metreyi ulaştı. Deformasyonların en önemli sebebinin, Bolvadin yerleşim alanı ve yakın çevresinde, son yirmi yıl içerisinde yeraltı su seviyesinin yaklaşık 30 metre düşmesi. Son 20 yıl içerisinde yeraltı su seviyesinin yaklaşık 30 metre düşmesi sonucu kumlu ve çakıllı alüvyal sedimanlarda oturmalar meydana geldi.

YARIKLAR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak, meydana gelen yüzey deformasyonlarının bölgede yıkıcı bir depremin habercisi olmadığını belirtti. Özkaymak bölgede yer alan Çobanbey Fay Zonu, Işıklar Fay Zonu, Sultandağı Fayı, Büyük Karabağ Fayı, Bolvadin Fayı gibi 6,2 ile 6,9 arasında değişen büyüklüklerde deprem üretme potansiyeli olan diri fay hattının olduğunu hatırlattı. Depremin her olan olacakmış gibi hazırlanılması gerektiğini belirten Özkaymak, depremin zararlarını minimuma indirebilmek için en önemli aşamalardan birisi olan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarını Afyonkarahisar İl AFAD Müdürlüğü Koordinatörlüğünde tamamladıklarını ve meydana gelen deformasyonlar üzerine gerçekleştirilmesi gereken çalışmaların İRAP toplantılarında ele alınarak eylem planları oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...