Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ağustos 2021 12:15

Görme engelli gencin azmi herkesi hayran bırakıyor: Hakaret ve dalga geçmelere maruz kaldım, vazgeçmedim

Diyarbakır’da doğuştan görme ve 2011'den itibaren de işitme engelli olan seyyar kitap satıcısı Süleyman Acar, kendisine tahsis edilen kulübede kitap satışına devam ediyor. Yıllar boyunca seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan Acar, engellilere yönelik yaptığı çağrıda, "Hiçbir zaman engellerini kullandırmasınlar” dedi.

Görme engelli gencin azmi herkesi hayran bırakıyor: Hakaret ve dalga geçmelere maruz kaldım, vazgeçmedim
görme engelli,kitap,kulübe,diyarbakır

Diyarbakır’da doğuştan görme engelli olan Süleyman Acar, genetik hastalıktan dolayı doğuştan her iki gözünü ve zamanla işitme duyusunu kaybetmiş. Yenişehir ilçesi Sanat Sokağı'nda kitap satarak geçimini sağlayan Acar, yıllarca kitapları sırtında taşıyarak ve seyyar satıcı olarak kitap sattığını belirterek “Anadan doğma görme engelliyim, 2011 yılından sonra kulaklarımı kaybettim. Genetik bir hastalıktan kaynaklı olarak 10 yıldır işitme cihazı kullanarak insanları duyabiliyorum. Kitap satıyorum ama kitap satmanın dışında bir uğraşım daha var. Türküler söyleyerek zaman geçiriyorum. Kitapları yayınevlerinden ve sosyal medya üzerinden yazarlara ulaşarak alıyorum” şeklinde konuştu.

"HAKARET VE DALGA GEÇMELERE MARUZ KALDIM, VAZGEÇMEDİM"

Kendisine tahsis edilen kulübede kitap satarak geçimini sağlayan Acar, 2014'ten beri bu işi yaptığını söyleyerek, “Daha önce 2014 - 2017 yılları arasından kitapları sırtımdan gezdirerek satıyordum. 2017 yılında ise Dağkapı meydanında bir bank üzerine kitapları sererek satıyordum. Aradan bir yıl geçtikten sonra dönemin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla tarafından bana bir kulübe verildi." dedi.

Görme engelli gencin azmi herkesi hayran bırakıyor: Hakaret ve dalga geçmelere maruz kaldım, vazgeçmedim

Eski kulübesinin akıbetini anlatan Acar, "Bana verilen kulübede zaman zaman kitaplarım çalınıyordu ve zaman zaman da bazı kişilerin hakaretlerine ve dalga geçmelerine maruz kalıyordum. Ama hiçbir şekilde vazgeçmedim. Şu anda bulunduğumuz Sanat Sokağı’nın tadilatı nedeniyle kulübem geçici olarak kaldırıldı. Yenişehir İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikçi’ye giderek durumu izah ettim. Bana dedi ki; ‘Kardeşim sen içini rahat tut, Allah’ın izniyle biz seni mağdur etmeyeceğiz ve sen bize emanetsin. Seni üzmek ve incitmek emanete ihanettir’ dedi. Aradan geçen kısa bir zamanda sözünü tuttu, Allah razı olsun. Bana şu anda bulunduğum kulübeyi verdi" ifadelerini kullandı.

ENGELLİLERE ÇAĞRI

Kitap satarak kazandığı paranın bir kısmını kitap diğer kısmını da kendi ihtiyaçları için harcadığını belirten Acar, “Burada kazandığım parayı kuruşu kuruşuna kendi ihtiyaçlarıma harcıyorum. Pek fazla kazanıyorum denilemez. İki günde bir kitap ya satılır yada satılmaz. Benim gibi engelli olanlara çağrım. Hiçbir zaman engellerini kullandırmasınlar” şeklinde konuştu.

Görme engelli gencin azmi herkesi hayran bırakıyor: Hakaret ve dalga geçmelere maruz kaldım, vazgeçmedim

"AŞIDAN BAŞKA ÇARE GÖRÜNMÜYOR"

Korona virüs pandemisini yenmenin tek yolunun aşı olduğu bugünlerde aşı olmayanlara da çağrıda bulunan Acar, şunları söyledi:

“Bazı kesimler tarafından insanların kafası dolduruluyor, ‘aşı olmayın’ diyerek. Ama şu anda aşıdan başka bir çarede görünmüyor. Aşıdan başka bir çare olmadığından dolayı ben herkese aşı olmayı öneriyorum. En azından elimizden geleni yaptık deriz”.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...