Tgrt Haber
20 Kasım 2021 12:29

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Meteorolojiden "kar için tarih" açıklaması geldi mi?

"İstanbul'a kar yağacak mı, ne zaman yağacak? Meteoroloji kar için tarih verdi mi?" soruları, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başladı. Kış aylarının başlamasıyla birlikte, gözler, meteorolojiden gelecek açıklamalara çevrildi. Doğu Anadolu bölgesi ve Karadeniz'in yüksek kesimlerinde kar yağışı görülmeye başlanınca, "İstanbul'a ne zaman kar yağacak? İstanbul ne zaman beyaza bürünecek?" merak ediliyor. Bu kış nasıl geçecek, 2022 yılı kış aylarının hava durumu öngörüsü haberimizde...

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Meteorolojiden "kar için tarih" açıklaması geldi mi?
istanbul,meteoroloji,kar yağışı,ankara,mevsim,kar,kış

"Kar yağacak mı, kar ne zaman yağacak?" soruları havaların soğumasıyla birlikte gündeme oturdu. Meteorolojiden gelecek açıklama merakla beklenirken; Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde kar yağışı başladı. Meteoroloji, yaptığı son açıklamada, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yükseklerinde ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunun yüksek kesimlerinde kar yağışı beklediklerini duyurdu. Peki, İstanbul'a kar ne zaman yağacak? İstanbul ilk karını ne zaman görecek? Bu kış nasıl geçecek? Haberimizde!

ŞARTLAR DEĞİŞİYOR, "İSTANBUL'A DAHA FAZLA KAR YAĞACAK!"

Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, TGRT Haber’e, kış aylarının nasıl geçeceğini ve kar beklentilerinin nasıl olduğunu açıkladı:

“Marmara’ya baktığımızda son yıllarda kar yağışı sıklıkları azaldı. Ancak bu yıl kar yağışı alabiliriz, iklim tahminleri İstanbul’da aralık, ocak, şubat aylarında kar yağışı olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Model sonuçlarına göre kar yağma olasılığı mevcut, bu kış İstanbul’da karlı gün sayısının geçtiğimiz birkaç yıla göre daha fazla olacak."

Doğu Anadolu’ya rakım sebebiyle daha erken kar düştüğünü söyleyen Tek, Karadeniz’de kar yağışının erken düşmesinin çok sık rastlanır bir durum olmadığını, bu durumun, Avrupa üzerindeki yüksek basınç sisteminin taşıdığı bir soğuk havadan kaynaklandığını vurguladı.

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Meteorolojiden “Ara mevsimler kalmadı, demek yanlış bir ifade, Küresel olarak sıcaklık artıyor. Şu anda anladığımız, bildiğimiz kış şartları değişiyor. Yaz ortalama değeri ile kış ortalama değeri arasındaki sıcaklık farkına bakmak gerekiyor, biz buna genlik diyoruz. Yani kışın sıcaklık artar, yazın da artar ve bunun doğal sonucu olarak yaz – kış arasındaki sıcaklık farkında çok büyük değişiklikler olmaz, sabite yakın bir değişim gösterir. Sıcaklık değerleri artıyor ancak kış ile yaz arasındaki sıcaklık farkında çok büyük değişiklikler olmuyor. Her bölgenin kış şartları farklıdır, her bölgenin kış şartları değişti. Moskova’da ocak ayı ortalaması yaklaşık 2 derece arttı” diyerek şartların değiştiğinin altını çizdi. 

İSTANBUL'A NE ZAMAN KAR YAĞACAK?

Geçtiğimiz kış, İstanbul'a ilk kar 14 Ocak 2021 tarihinde düşmüştü. İstanbul'da genellikle kar yağışları Aralık sonu ile ocak ayının başı ve ortası gibi başladığı için, bu yılki beklentiler de aynı yönde. İstanbul'a Aralık ayının sonunda, Ocak ayının başında kar yağması bekleniyor, yağışların Şubat ayında da süreceği düşünülüyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, bu sene İstanbul'u, bir önceki senelere göre daha fazla kar bekliyor. 

Kasım: Ülke genelinde sıcaklıklar son 30 yılın ortalamasında seyredecek. Ne mevsim normallerinin altında ne de mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklar söz konusu. Yağışlar açısından kurak bir ay. Yani sonbahar yağmurlarını almayacağız.

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Meteorolojiden

NASIL BİR KIŞ BİZİ BEKLİYOR?

Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, TGRT Haber'e yaptığı açıklamada, aylara göre nasıl bir sıcak grafisinin beklendiğini açıkladı. "Aralık ayında sıcaklıklar mevsim normallerinde seyredecek. Aralıkta Akdeniz, Doğu Karadeniz, Ege’nin Güney kesimleri yağışlar açısından ortalamanın altında, kurak geçecek. Marmara, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu yağışlar açısından mevsim normallerinde geçecek." diyen Tek; Ocak ayında sıcaklıklar mevsim normallerinde geçecek. Yağış ülke genelinde mevsim normallerinde yağacak. Doğu Karadeniz yağış ortalamaları açısından kurak denilebilir" diyerek beklentilerini anlattı.

Şubat ayında havanın nasıl olacağına dair, "sıcaklıklar mevsim normallerinde geçecek. Yurdun Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege Bölgelerinde yağışlar ortalamanın altında geçecek. Kuzey kesimlerde ise mevsim normallerinde yağışlar var" diyen Tek, Mart ayında da sıcaklıkların ve yağışın mevsim normallerinde seyredeceğini açıkladı. 

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Meteorolojiden

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...