Tgrt Haber
30 Kasım 2021 10:52

İstanbul'da lodos bilançosu: 4 ölü, 44 yaralı

İstanbul’da dün etkili olan lodos nedeniyle 93 çatı uçtu, 233 ağaç devrildi, 343 tehlike arz eden parça, 95 trafik ışığı ve yön tabelası, 18 araç ise hasar gördü. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 44 vatandaş yaralandı ve 4 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul'da lodos bilançosu: 4 ölü, 44 yaralı
lodos,istanbul,hava durumu,meteoroloji

Meteoroloji'nin lodos uyarılarının ardından İstanbul'da etkisini gösteren lodos tüm Türkiye'yi etkisi altına aldı. AFAD dün yaşanan olumsuzlukların ardınan İstanbul’daki lodosun bilançosunu açıkladı.

İstanbul'da lodos bilançosu: 4 ölü, 44 yaralı

FIRTINA KOPTU

Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada:

 “29.11.2021 tarihinde İstanbul ili genelinde meydana gelen ve hızı zaman zaman 100 km/s üzerine çıkan şiddetli rüzgâr, çeşitli seviyede kazalara neden olmuştur. İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezinden 2075 ihbar alındığı bildirilmiştir. Olumsuz hava şartları nedeniyle 93 çatı uçması, 233 ağaç devrilmesi olayı yaşanmış, 343 tehlike arz eden parça, 95 trafik ışığı ve yön tabelası, 18 araç ise hasar görmüş ve tüm bu olaylara müdahale edilmiştir. 112 Sağlık Komuta Merkezinden İstanbul AFAD Müdürlüğüne iletilen bilgi çerçevesinde, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 44 vatandaşımızın yaralandığı ve 4 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisi alınmıştır. Ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar çerçevesinde İstanbul AFAD Müdürlüğü ekipleri teyakkuz halindedir” ifadeleri kullanıldı.

LODOS KARAYA SÜRÜKLEDİ

Maltepe'de ise kuvvetli lodos nedeniyle dün akşam saatlerinde Kumcular İskelesine demirli olan gemilerden AYİŞ-1 Ro Ro, halatının kopması sonucu sürüklenerek kıyıya oturmuştu.

İstanbul'da lodos bilançosu: 4 ölü, 44 yaralı

Olay yerine intikal eden Kıyı Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Mehmetçik römorkörü gece boyunca tedbir amaçlı bölgede kaldı.Gece boyunca etkili olan kuvvetli lodos sonrası sonrası karaya oturan gemi yan yattı. Sabah sahile gelen vatandaşlar yan yatan gemiyi şaşkınlıkla izledi.

ÇATI ANNE İLE OĞLUNUN ÜSTÜNE UÇTU

​Kağıthane’de şiddetli lodos nedeniyle bir binanın çatısı uçarak o esnada kaldırımda yürüyen anne ve oğlunun üstüne düştü. Dehşet anları kameralara yansırken, bacağından yaralanan anne ile kolundan yaralanan oğlu ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

FIRTINA VE YAĞMURUN ARDINDAN KAR GELİYOR

Tahminlere göre öğlen saatlerinden sonra etkisini kaybedecek olan rüzgarın ardından Türkiye’ye yeni bir hava sistemi giriş yapacak. Hızla düşen sıcaklıklarla birlikte iç ve yüksek kesimlerde kar yağışı görülecek.

İstanbul'da lodos bilançosu: 4 ölü, 44 yaralı10 İLDE EĞİTİME LODOS ENGELİ

Lodos nedeniyle İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Tekirdağ, Düzce, Sinop, Balıkesir ve Çanakkale'de yüz yüze eğitime bir gün süreyle ara verildi. 10 ilde kamu kurumlarında görev alan hamile ve engelli personel de idari izinli sayılacak.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğünden alınan son verilere göre ilimizdeki kuvvetli rüzgar ve fırtınanın bu gece yarısına kadar 90-110 km/sa hızda devam ederek gece saatlerinden itibaren hızını biraz azaltacağı ve yarın saat 18.00’e kadar 70-90 km/sa hızda sürdüreceği tahmin edilmektedir.

İstanbullu vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin olumsuz hava koşulları sebebiyle mağduriyet yaşamamaları için Valiliğimizce resmi-özel tüm okullar, halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri, özel öğretim kursları, motorlu taşıt sürücü kursları, çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, resmi okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki takviye kursları da dahil olmak üzere bütün eğitim kurumlarında ‘yüz yüze eğitim’ faaliyetlerine 30 Kasım 2021 Salı günü bir (1) gün süreyle ara verilmiştir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan malul ve engelliler ile hamile personelimiz de ayrıca bir talimat veya talebe gerek kalmaksızın belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaklardır."

İstanbul'da lodos bilançosu: 4 ölü, 44 yaralı

FIRTINA KAÇ GÜN SÜRECEK?

İşte Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmeler ve uyarılar;

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son hava tahmin raporunu paylaştı. Yapılan açıklamada kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Marmara, Ege, İç Anadolu, Batı Akdeniz ve Doğu Akdeniz’in iç kesimlerinde 30 Ekim Salı günü de etkisini göstereceği belirtilirken vatandaşlara olası olumsuzluklara karşı uyarıda bulunuldu.

YAŞANAN FIRTINA KAYITLARA GEÇTİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sayfasında yapılan açıklamada ayrıca İstanbul’da etkisini gösteren kuvvetli fırtına nedeniyle 130 kilometre olarak ölçüldüğü belirtildi. İzmir’de 111 kilometre hıza kadar ulaşan fırtına Tekirdağ’da 101 kilometre olarak kayıtlara geçti.

SAATTE HIZI 100 KİLOMETREYİ AŞACAK

Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın 30 Kasım Salı günü de devam edeceği belirtilirken Meteoroloji’den yapılan açıklamada “Marmara, Ege, İç Anadolu, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, yüksek kesimleri başta olmak üzere Karadeniz ile zamanla Doğu Anadolu'nun kuzeyinde batı ve güneybatı yönlerden saatte 60- 90 kilometre, yüksek kesimlerde yer yer 100 kilometre üzeri hızda esmesi beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...