Tgrt Haber
05 Ocak 2022 18:50

İstanbul’u Omicron varyantı sardı! Hastanelerde uzun kuyruklar oluştu

Günlük vaka sayısının 50 bini geçtiği Türkiye’de megakentler Omicron alarmı veriyor. Bakan Koca’nın dünkü koronavirüs verilerini açıklarken dikkat çektiği İstanbul’da hastanelerde uzun kuyruklar oluştu.

İstanbul’u Omicron varyantı sardı! Hastanelerde uzun kuyruklar oluştu
İstanbul,koronavirüs,omicron,koronavirüs vaka,delta

İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen koronavirüsün Omicron varyantı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vaka sayılarını arttırdı. Sağlık Bakanlığı tarafından dün açıklanan verilere göre günlük vaka sayısının 55 bine yaklaştığı ülkemizde büyükşehirlerde adeta Omicron varyantı patlaması yaşandı.

HASTANELERDE AŞI VE TEST SIRASI

Aşılanma oranının yüzde 76.4 olduğu İstanbul’da delta varyantına göre iki kat daha hızlı yayılma özelliğine sahip Omicron vartantı nedeniyle vatandaşlar PCR testi yaptırmak ve aşı olmak için hastanelere yöneldi.

İstanbul’u Omicron varyantı sardı! Hastanelerde uzun kuyruklar oluştu

OMİCRON İLE BEKLENEN ARTIŞ YAŞANDI

Omicron varyantının ülkemizde hızla artması sonrası açıklamalarda bulunan ağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omicron'un bu şekilde artacağının tahmin edildiğini, beklenen bir artış olduğunu söyledi. 

DELTA KONTROL ALTINA ALINMADAN OMİCRON GELDİ

Delta varyantının tam anlamıyla kontrol altına alınamadığını, onun üzerine Omicron'un geldiğini aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Bütün dünyada ve Avrupa'da görüldüğü şekliyle biz de Omicron'un etkisini görüyoruz. Omicron'un, Delta'ya göre iki kat daha bulaşıcı olduğu söyleniyor. Zaten Delta'nın bulaşıcılığı da çok artmıştı. Ciddi bir bulaşabilme kapasitesi var, kısa sürede çok sayıda kişiyi infekte edebiliyor." dedi.

HATIRLATMA DOZUNUN YAPILMASI GEREKİYOR

Eksik aşılılarda ve daha önce Kovid-19 geçirmişlerde de Omicron'un hastalık yapabildiğini belirten Yavuz, "O nedenle ek aşı dozlarının önemi iyice artmış durumda. Ek aşı dozları, türüne göre değişiyor. Biontech açısından bakarsak, 3 doz Biontech olması gerekiyor insanların. İnaktive virüs aşıları, Omicron'da ne yazık ki biraz daha az etkili görünüyor. Onun için şu anda esas olarak mRNA aşılarıyla aşılama öneriyoruz. Daha önce KoronaVac ile aşılanmışlarsa, mutlaka mRNA aşısı olmalarını öneriyoruz Omicron için." diye konuştu.

İSTANBUL’DAKİ VAKA SAYISI ALARM VERİYOR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de bu dalganın belirleyici nedeninin Omicron varyantı olduğunu belirtti.
Omicron varyantının tespit edildiği ülkelerde de benzer bir süreç yaşandığını ve çok kısa sürede vaka sayılarının katlandığını aktaran Yiyit, şöyle konuştu:
"Bizim ülkemizin biraz da dinamikleri farklı. İstanbul, özelliği itibarıyla birçok ülkeden büyük bir şehir nüfus olarak. Çok yoğun bir şehir. İstanbul'da vakaların büyük bir kısmının gözükmesi aslında biraz daha süreci belirleyen ya da farklılaştıran faktör. Çünkü İstanbul'daki vaka artış hızı, neredeyse dünyadaki birçok ülkeden daha büyük nüfusu olan bir şehir olması hasebiyle daha dikkat çekici. İstanbul'un vaka artış hızı son 10 günde 5 kat gibi büyük bir hızla gidiyor. Bu da ülke rakamına çok ciddi yansıyor. Diğer illerimizde de benzer bir süreç istemesek de yaşanacak. O yüzden büyük rakamlara yürüyebileceğimizi, şu resimden okuyabiliyoruz."

İstanbul’u Omicron varyantı sardı! Hastanelerde uzun kuyruklar oluştu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...