Tgrt Haber
26 Ekim 2018 15:17

Kar ne zaman yağacak? Meteoroloji'den 5 il için son dakika kar yağışı uyarısı 26-27-28 Ekim hava durumu kar var mı

Son dakika! Ne zaman kar yağacak? Kar yağışı ne zaman başlayacak! Hafta sonu hava durumu nasıl, sıcaklık kaç derece? Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman'ın soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceğini duyuran Meteoroloji, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kar ne zaman yağacak? Meteoroloji'den 5 il için son dakika kar yağışı uyarısı 26-27-28 Ekim hava durumu kar var mı
meteoroloji,kar yağışı

Son dakika! Ne zaman kar yağacak? Kar yağışı ne zaman başlayacak! Hafta sonu hava durumu nasıl, sıcaklık kaç derece?  Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman için kuvvetli sağanak, kar yağışı ve rüzgar uyarısında bulunuldu. Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Adıyaman'ı kapsayan bölgede, yarın sabaha kadar havanın sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Tunceli ve Bingöl'ün yüksek kesimlerinde öğle saatlerinden sonra yer yer karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 2-4 derece altında olması beklenen 5 ilde, rüzgarın kuzeyli yönlerden orta, yer yer kuvvetli eseceği öngörülüyor. Rüzgarın bölge genelinde kuzeyli yönlerden kuvvetli eseceği tahmin edildiğinden, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

ARDAHAN BEYAZA BÜRÜNDÜ

Ardahan'da, gece etkili olan yağmur, sabaha karşı kara dönüşürken, kent merkezi beyaza büründü. Kentte, gece saatlerinde yağan yağmur, sabaha karşı kara dönüştü. Kent merkezi beyaza bürünürken, sabah evlerinden çıkanlar, beyaz örtüyle karşılaştı. Parklar ve bahçeler, kar altında kalırken, kartpostallık görüntüler oluştu.

ERZİNCAN'DA 17 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Öte yandan Erzincan'da da kar yağışı etkili olurken, Refahiye'de 10, Çayırlı'da 5 ve Otlukbeli'de 2 olmak üzere 17 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri, yol açma çalışmalarını başlattı.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı bulutlu 11

İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 19

İzmir: Az bulutlu ve açık 18

Adana: Çok bulutlu, doğusu sağanak yağışlı 24

Bursa: Parçalı ve az bulutlu 15

Antalya: Az bulutlu ve açık 21

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 17

Trabzon: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, yüksek ve dağlık kesimleri zamanla karla karışık yağmur ve kar yağışlı 15

Erzurum: Çok bulutlu ve aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 5

Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 14

Karadeniz'de kar etkili oluyor

Karın etkili olduğu Gümüşhane, Ordu, Giresun, Artvin ve Bayburt'ta ulaşımda zaman zaman sıkıntılar meydana geliyor.

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde 2 bin 50 metre rakımındaki Zigana Dağı'nın zirvesi beyaza büründü. Kentte dün akşam saatlerinden itibaren etkisini gösteren soğuk hava ve yağmur, kentin yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan Zigana Tüneli'nin de bulunduğu noktada kar kalınlığı yer yer 15 santimetre ölçüldü.

Yağışın aralıklarla devam ettiği bölgede bazı sürücüler karlı manzarada öz çekim yaptı.

Zigana Dağı'ndaki Gümüşkayak Tesisleri İşletmecisi Mehmet Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağışın kendileri için sevindirici olduğunu söyledi.

Bölgenin karla birlikte daha da güzel bir görüntüye sahip olduğunu aktaran Eroğlu, "Tesislerde kış hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Misafirlerimizi ağırlamaya hazırız." dedi.

- Ordu

Ordu'da kar dolayısıyla yüksek rakımlı bazı bölgelerde ulaşımda aksama yaşanıyor.

Kentte dün öğle saatlerinde etkili olan sağanak, Kabadüz ve Aybastı ilçelerinde yerini kara bıraktı.

Aralıklarla yağan kar, 2 bin rakımlı Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası ile Aybastı ilçesindeki bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası'nda etkili oldu. Bölgede kar kalınlığının yer yer 60 santimetreyi bulması üzerine belediye ekipleri iş makineleri yardımıyla yol açma çalışmalarına başladı.

Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çambaşı Yaylası'nda kar kalınlığı 60 santimetreye ulaştı. Ekiplerimiz karla kapanan yolları açmak için koordineli şekilde aralıksız çalışıyor." diye konuştu.

Yayladaki oba yollarının kardan kapandığına dikkati çeken Kaya, sürücülerden araçlarında çekme halatı, zincir ve takoz bulundurmalarını istedi.

Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar, Perşembe Yaylası'nda kar dolayısıyla kartpostallık görüntülerin ortaya çıktığını vurguladı.

Gündoğar, belediye ekiplerin görevlerinin başında olduğunun altını çizerek, olumsuzluk durumunda anında müdahale edileceğini sözlerine ekledi.

- Giresun

Giresun'da kar, yüksek kesimlerde hayatı olumsuz etkiledi.

Kar ve tipi dolayısıyla, Giresun-Sivas karayolu üzerinden bulunan 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'nde zaman zaman ulaşımda aksama yaşandı. Bölgede 10 santimetreyi aşan kar kalındığı nedeniyle çok sayıda araç yolda kaldı. Karayolları ekiplerinin iş makineleri yardımıyla kar temizliği yaptığı bölgede ulaşım kontrollü sağlanıyor.

Kar, yaylacıları da hazırlıksız yakaladı. Hayvanları ile yaylalardan köylere dönenler yağıştan olumsuz etkilendi. Giresun İl Özel İdaresi ekiplerince kar yağışı nedeniyle kapanan yayla yollarında yeniden ulaşım sağlanması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

- Artvin

Artvin'in yüksek kesimlerinde de kar etkili oldu.

Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilde kar ve yağmur nedeniyle ulaşımda önemli bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Olumsuz durumlara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Yazıcı, 
Yusufeli ilçesinin Avcılar, Ardanuç'un Bilbilan, Şavşat'ın Sahara yaylaları ile Artvin'in Genya Yaylası'nda kar yaşının etkili olduğunu kaydetti.

- Bayburt

Bayburt'un yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı düştü.

Kentte dün başlayan sağanak, sabaha karşı yerini kara bıraktı. Bayburt-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı'nın zirvesi beyaza büründü.

Karın etkili olduğu Kop Dağı güzergahında zaman zaman rüzgarın da etkisiyle sürücülerin görüş mesafesi düştü.

Karayolları ekipleri, olası buzlanmaya karşı güzergahta küreme çalışmalarını sürdürürken, trafik ekipleri ise sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Öte yandan, Aydıntepe ilçesine bağlı Kavlatan, Günbuldu ve Dumlu köylerinin yolları kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

Koyulhisar Eğriçimen Yaylası beyaza büründü

Sivas'ın Koyulhisar ilçesine yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki çam ormanlarıyla kaplı Eğriçimen Yaylası'nda kar yağışının ardından güzel görüntüler oluştu.

Özellikle İlkbahar'da, doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen çam ormanlarıyla kaplı yayla, mevsimin ilk karının yağmasıyla beyaz görünüme kavuştu.

İlkbahar ve yaz mevsiminde çok sayıda kişinin uğrak yeri olan yaylada kış sessizliği hakim.

Koyulhisar ilçesinin yüksek kesimlerinde bulunan bazı köylerde de yoğun kış şartları yaşanıyor. Köylerin kapanan yollarının açılması için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

KAYAĞA 'BORU' ENGELİ 

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan ve Karadeniz’in en önemli kayak merkezi olan Zigana Gümüşkayak Kayak Merkezi'nde dün gece gerçekleşen kar yağışının ardından pist karla kaplanırken, doğalgaz borularının pistin ortasına istif edilmesi nedeniyle kayak yapılamıyor. 

Dün gece gerçekleşen ve yer yer kalınlığı 20 santimetreye ulaşan kar yağışının ardından 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Kayak Merkezinde ‘boru’ sorunu devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda konunun gündeme gelmesine rağmen yüklenici firmanın doğalgaz borularını pistten almaması tepkilere neden oluyor. 

“Kış Turizmi Merkezinin ortasına dinamit koydular” 

Toplam 150 yatak kapasiteli tesiste toplantı salonu, kafeterya, restoran ve kayak odası bulunduğunu kaydeden Zigana Gümüşkayak Yaylakent işletmecisi Mehmet Eroğlu, her yıl hem yaz hem de kış aylarında yüzbinlerce kişinin uğrak yeri olan bölgenin 1991 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “Zigana Kış Turizm Merkezi” olarak ilan edildiğini hatırlattı. Eroğlu, bölgeden geçen doğalgaz boru hattının turizm alanı ve kayak pistinden geçirilmesini ise “Gümüşhane ve bölge turizmine dinamit konuluyor” olarak değerlendirdi. 

“BOTAŞ boruları alacağını söyledi ama almadı” 

Aylardır bu konuyla ilgili çalmadık kapı bırakmadıklarını ve bütün yetkililerden yaklaşan kayak sezonu öncesinde tahribatın giderilerek pist alanındaki boruların ve hafriyatın kaldırılmasını istediğini kaydeden Eroğlu, “Borular 2-3 aydır burada. BOTAŞ’tan arkadaşlar burada çalışma yapacaklarını ve en kısa zamanda bu boruları yer altına koyup sistemlerine devam edeceklerdi. Ondan sonra çalışmalarına Kadırga, Erikbeli tarafından başladılar. Burası için 20 gün önce kaldıracaklarını söylemişlerdi. Bunların buradan kalkmaması burada kayak yapılamaması demektir. Kayak pistinin tam içerisindeler. Biran önce kaldırmalarını bekliyoruz. Ayrıca onlara ait kablolar da otelin önünde duruyor. Bu konuda mağduriyetimizin biran önce giderilmesini istiyoruz” dedi. 

“Bu haliyle pisti kullanma şansımız yok” 

Boruların acemilerin kullandığı baby-lift tesisinin tam ortasında olduğunu ifade eden Eroğlu, “Bizim en çok kullanılan yerdeler. Hem bu haliyle risk arz ediyor hem de kullanma şansımız yok. Teleferiğin hattını da kesti. Bu alan genelde acemilerin kullandığı yer. Bunların biran önce kalkması lazım. Acemilerin pisti olduğu için daha tehlike arz ediyor” şeklinde konuştu. 

“Biz sezona hazırız” 

Dün gece gerçekleşen kar yağışıyla birlikte Zigana’da beklentilerinin artık kış turizmine yöneldiğini dile getiren Eroğlu, “Kış için hazırlıklarımızı yaptık. Kayakları, kızaklarımızı tamamladık. Karın yağması bizim için sevindirici oldu. 150 yatak kapasiteli otelimiz var. 3 restoranımız var. Kış aylarında kayak grupları için restoranların birini kafeterya, birini de dağcı gruplarına tahsis ediyoruz. Biz sezona tamamen hazırız” ifadelerini kullandı. 

Yüzbinler Zigana’ya akın ediyor 

Kayağa yeni başlayanlar için iki adet baby-lift ve 600 metre uzunluğunda telesiyej tesisinin bulunduğu kayak merkezi hem kayakla, hem kızakla kaymak isteyen bölge halkının, Zigana’nın eşsiz coğrafyasını seyredip dünyanın en lezzetli işlenmemiş kuzu eti olarak nitelendirilen etini yemek için gelen vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. 

BOTAŞ tarafından 27 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Beşikdüzü OSB Doğalgaz Boru Hattı Yapımı” ihalesi sonrası Haziran ayı sonundan itibaren ilgili firma tarafından 108,37 kilometre uzunluğundaki hat için Sarıtaş Yaylası'ndan başlayan çalışmalar Cami Boğazı, Zigana Dağı ve Kadırga Yaylası üzerinden devam ediyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...