Tgrt Haber
09 Temmuz 2022 10:24 - Güncelleme : 09 Temmuz 2022 10:52

Kilosu 100 liraya çıkan yaban mersinini korumak için ilginç yöntem geliştirdi!

Bursa'da hasat dönemi başlayan yaban mersinlerinin kilosu 100 lirayı bulunca çiftçiler, meyveleri korumak için ilginç bir yöntem geliştirdi. Üretimin talebi karşılayamadığını belirten çiftçiler, hayvanları meyvelerden uzak tutmak için bahçelerine bomba sesi ve yırtıcı kuş sesi çıkaran düzenek kurdu.

Kilosu 100 liraya çıkan yaban mersinini korumak için ilginç yöntem geliştirdi!
yaban mersini,düzenek,kilo

Bursa'da yaban mersininin hasadı başlarken çiftçiler, meyvelerini hayvanlardan korumak için ilginç bir yönteme başvurdu. Şeker ve göz hastalarına iyi geldiği bilinen yaban mersininin Türkiye'de yeni ekilmeye başlanan ve üretimin talebi karşılayamadığı belirtilirken kilosu bu yıl dalında 100 liradan satılıyor.

Bir dönümlük alandan 1 ton meyve alan üreticiler, hasattan hatırı sayılır gelir elde ettiklerini belirtirken bu meyvenin dağlık alanda yetişesinden dolayı yaban hayvanları ve kuşları tarafından yeniyor. Üreticiler de kilosu 100 lira olan meyveyi kurdukları düzeneklerle koruyor.

Orhaneli Göynükbelen köyünde yaban mersini üretimi gerçekleştiren Kazım Çerkes, çareyi bahçesine bomba sesi ve yırtıcı kuş sesi çıkaran düzenek kuramakta buldu. Çerkes'in yetiştirdiği yaban mersini meyveleri Türkiye'nin çok sayıda ilinden sipariş alınıyor ve tercih ediliyor. Ürünlerini hasat etmeye başladığını kaydeden Çerkes, fiyat ve ürüne olan talepten dolay oldukça memnun olduğunu da ifade ediyor.

KİLOSU BU YIL 100 TL

Ayrıca Güney Marmara'da yaban mersini yetiştiren ilk üreticilerden olduğunu belirten Kazım Çerkes, "Bu meyvenin fidelerini bize 2012 yılında hibe olarak verdiler. Biz de bahçemize ektik. Önceleri bu meyvenin ne olduğunu bilmediğimiz için çok iyi bakmadık. Değerli bir ürün olduğunu öğrenip ekonomik gelirinin çok olduğunu görünce iyi bakmaya başladık. Özellikle şeker hastaları ve göz rahatsızlığı olanlar bu meyveyi tercih ediyor. Türkiye'nin farklı illerinden gelip alıyor. Kurduğumuz kooperatifle bu ürünü Türkiye'nin her noktasına gönderiyoruz. Üretimi az, talebi çok olduğu için güzel para yapıyor. Bu yıl kilosunu 100 liradan satıyoruz. Bir dönüm bahçeden 1 ton ürün aldığımız oluyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...