Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Temmuz 2021 20:15

Kurbanlık hayvan tartı ile alınır mı? Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların aklına ‘’Kurbanlık hayvan tartı ile alınır mı? Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?’’ sorularını sormaya başladı.

Kurbanlık hayvan tartı ile alınır mı? Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler
kurbanlık hayvan,,kurban,,kurbanlık,,kurban hayvanı,,kurban bayramı,

Kurban ibadetini yerine getirmek için heyecanlanan Müslümanlar kurban seçmeye başladı. Allah’a yakınlaşmak anlamına gelen kurban, Müslümanların iki dini bayramından biri olan Kurban Bayramı’nda kesiliyor.

KURBANLIK HAYVAN TARTI İLE ALINIR MI?

Allah’a olan teslimetlerini göstermek isteyen Müslümanlar kurban ibadeti için kurbanlık bakmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda pazarlara gelmeye başlayan hayvanlardan bütçlerine en uygun olanı seçerek vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar ‘’Kurbanlık hayvan tartı ile alınır mı?’’ sorusunu merak ediyor.

Din alimlerine göre kurbanlık hayvan, kilo birim fiyatı belli olmak şartıyla canlı olarak tartı ile alınabilir ve satılabilir. Bunun yanında toplumda herhangi bir kavga, kargaşa ve anlaşmazlığa  neden olmayan yaygın bir uygulama varsa, kurbanlık hayvan karkas halindeki kilosu hesaplanarak alınabilir ve kesildikten sonra parasının ödenmesi şartı konularak satılabilir. Bu şekilde bir satışın İslam usüllerine uygun olması için kurbanlık hayvan alan ve kurbanlık hayvan satan tarafın kendi arasında anlaşması gerekir.

KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban Bayramı için geri sayım devam ederken insanlar Kurban satış pazarlarına akın etmeye başladı. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, bütçesine uygun en iyi kurban hayvanını Allah rızası için kurban etmek istiyor. Kurban ibadetinin Allah katında kabul görmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Kurban hayvanı alırken dikkat edilmesi gerekenleri en güvenilir kaynaklardan topladık. İşte dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kurban alırken kurbanlık hayvan yaşına dikkat edilmelidir. Hz. Peygamberin sünnetine göre; deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi ise 2 yaşını doldurmuş olmalıdır,
  • Kurban edilecek hayvanın herhangi bir kusurunun ve hastalığının olup olmadığına bakılması gerekir. Kurbanlık hayvanın canlı bir görüntüsünün olması, ağız ve burnunun hastalıklı salyalarla dolu olmaması, organları tam olmalıdır,
  • Kurban hayvanı alırken eğer hayvan dişi ise hamile olup olmadığına çok dikkat edilmelidir. Mümkünse erkek hayvan kesilmeli değilse çok iyi bakılmalıdır. Hayvan nesline zarar gelmemesi ve maddi zararların önlenmesi için gebe hayvan kesmek kurban ibadetini şüpheye düşürebilir.
  • Kurbanlık hayvan ne ile beslendiğine bakılmalıdır. Bazı üreticiler kilo ile hile yapmak için hayvanı dolgun ve kilolu çıkaracak yemler vermektedir. Bu duruma düşmemeye dikkat edilmelidir.
  • Kurban hayvanı alınırken seçilen kurbanın veteriner tarafından görülmesi sağlıklı olduğuna dair rapor alınması kurban ibadetini saha sağlıklı hale getirir.

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık hayvan tartı ile alınır mı? Kurban alırken nelere dikkat edilmelidir gibi konuları açıklamaya çalıştık. Sİz de kurbanlık hayvan seçimi ile ilgili fikirlerinizi bize yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...