Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Eylül 2021 16:55

Küresel iklim krizi Van Gölü Havzası'nı da vurdu! Susuzluk kapıda

Küresel iklim krizi birçok felakete neden olurken Van Gölü Havzası da kuraklık alarmı verdi. Uzmanlar, havzada suların çekildiğini ve küçüldüğünü belirtti.

Küresel iklim krizi Van Gölü Havzası'nı da vurdu! Susuzluk kapıda
iklim krizi,van gölü,van

Birleşmiş Milletler’in hükümetler arası iklim krizi değişikliği panelinde ağır bir tabloya işaret edildi. İklim krizinin daha önce hiçbir yerde görülmemiş felaketlere neden olduğu gözlemlendi. O yerlerden biri de Türkiye’de… Uzmanlara göre, Van Gölü Havzası, gittikçe kuraklaşıyor ve küçüklüyor. Türkiye’de son açıklanan verilere göre, kuraklığın en çok etkilendiği bölge Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Van Gölü Havzası ise alarm seviyesine ulaştı.

KAR ŞEKLİNDEKİ YAĞIŞLAR YAĞMURA DÖNÜŞTÜ

Çevresi yüksek dağlık alanla kaplı olan Van Gölü çevresinde son yıllarda yağış miktarı azaldı, yağışların şekli de değişti. Uzmanlar küresel iklim değişikliğinin en olumsuz etkilerinin Van Gölü Havzası’nda görüleceğini belirtiyor. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, şu açıklamaları yaptı:

‘’Artık kar şeklinde düşen yağış yağmur şeklinde düşmeye başladı. Aylarca süren yağış, bir aya, bir buçuk aya sığmaya başladı ya da belli aralıklarla sağanak şeklinde kendisini göstermeye başladı. İklim krizi son dönemde kendisini başka felaketler gibi göstermeye başladı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde de benzer manzaralarla karşılaştık. Bundan sonra da bunlarla karşılaşacağız. Buraya düşen yağış normalde eylül-ekim ayları gibi başlardı. Kış ayları boyunca da bu yağış devam ederdi. Şimdilerde sonbaharda düşmesi gereken yağışlar kış aylarına, bahara doğru kaymaya başladı.’’

Küresel iklim krizi Van Gölü Havzası'nı da vurdu! Susuzluk kapıda

YAĞIŞIN 4 KATINDAN FAZLA BUHARLAŞMA VAR

Bölgedeki yağış miktarındaki azalma dikkat çekici düzeyde… Buna karşılık Van Gölü Havzası’nda çok ciddi sıcaklık artışları buna bağlı olarak da buharlaşma var. Uzmanlara göre, bölgeye düşen yağışın 4 katından daha fazla bir buharlaşma tespit edildi. Göller buharlaşıyor, küçülüyor ve seviye kaybediyor. Buna bağlı olarak da kaynak suların seviyesi düşüyor. 

İnsanlar, hayvanları otlatmak için ve günlük su ihtiyacını karşılamak için zorlanıyor. Bunun önemli nedenlerinin birinin yeraltı sularının bilinçsiz sondajla çıkarılması olduğunu belirten Prof. Alaeddinoğlu, susuzluğun kapıda olduğunu söyledi:

Kaynak suları düştükçe yakın zamanda belki önümüzdeki son on yıl içinde şehir çok ciddi bir susuzluk sorunuyla karşılaşacak. Su ihtiyacını bu yıl gördük, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla göreceğiz. Çünkü küresel iklim krizi bundan sonra insan müdahalesi olsun olmasın durmayacak gibi gözüküyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...