Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Kasım 2021 09:33

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu

Sabah saatlerinden itibaren yurt genelinde kuvvetli şekilde etkisini gösteren lodos, deniz ulaşımının da aksamasına sebep oldu. Hızı Marmara Bölgesi'nde saatte 110 km'ye kadar çıkan rüzgar için Meteoroloji'den arka arkaya uyarılar gelirken birçok kentte deniz ulaşımları durduruldu. Kuvvetli fırtınanın yarın sabah saatlerine dek sürmesi bekleniyor.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
ido,budo,ido seferleri,budo seferleri,sefer iptali

Meteoroloji'nin hava raporunda, yurdun birçok kesiminde etkili olacağı duyurulan lodos, sabah saatlerinden itibaren başta İstanbul olmak üzere çok sayıda kentte hissedilmeye başlandı. Hava sıcaklıklarını 11 derece kadar yükseltmesi beklenen fırtına, beraberinde gök gürültülü, şiddetli yağmuru da getirirken deniz seferleri de şiddetli lodostan nasibini aldı. 

Hava muhalefeti nedeniyle dalgaların sahilleri dövdüğü kıyı kentlerde elverişsiz hava şartları sebebiyle vapur seferleri iptal edildi. Evlerin çatılarını uçuran, ağaçları deviren, kamyonetleri yan yatıran ve hızı, saatte 110 kilometreye kadar çıkan tufan gibi fırtınanın, İstanbul'un bazı ilçelerinde çamur yağışına sebep olduğu öğrenildi. İşte lodosun esir aldığı kentlerde son durum...

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 29 Kasım Pazartesi günü için 52 ilde alarm verdi.

BUDO VE İDO SEFERLERİNE LODOS ENGELİ

 Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) ve İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) bazı seferleri, elverişsiz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

BUDO'nun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre,

  • 08:30 İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya) seferi
  • 09:30 Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) seferi
  • 09:30 Bursa (Mudanya) - Armutlu (İhlas) seferi
  • 10:00 Armutlu (İhlas) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) seferi
  • 10:30 İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya) seferi olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

İDO'nun internet sitesinde yer alan açıklamada,

  • 08:30 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy seferi
  • 19:01 Kadıköy-Yenikapı-Bandırma seferi olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır. Türkiye'de, gezici siklonların içeriye daha çok sokulduğu kış mevsiminde çok görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler.

MALTEPE'DE DEV DALGALAR SAHİLİ DÖVDÜ

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına, sahil kesimlerinde dev dalgalar oluşturdu. Maltepe Sahili’nde şiddetli rüzgarla birlikte oluşan dalgalar kıyıya vurdu, vatandaşlar sahil yolunda yürümekte güçlük çekti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıların ardından, şiddetli rüzgar, sabah saatlerinden itibaren İstanbul’da etkisini göstermeye başladı. Rüzgar özellikle İstanbul’un sahil kesimlerinde etkili oldu. Maltepe Sahili’nde şiddetli rüzgarla birlikte oluşan dalgaların kıyıya vurmasıyla birlikte vatandaşlar yürümekte güçlük çekti. Kimi vatandaş ise sahilde etkili olan sert rüzgara ve dalgalara aldırış etmeden yürüyüş ve egzersiz yaptı.

Sahile yürüyüşe çıkan Cengiz Burçak, “Çok lodos var, resmen uçuyoruz. Her şeye rağmen güzel bir manzara var. Yürüyüşe çıktım. Tadını çıkarmak lazım” diye konuştu. Öte yandan şiddetli rüzgara dayanamayan bazı ağaçların devrildiği görüldü.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
Sıcaklıkların yükselmesine neden olan lodos, aralık ayında sık görülür.

KOCAELİ'DE DÜN AKŞAM BAŞLAYAN LODOS DEVAM EDİYOR

Kocaeli'de dün öğle saatlerinde etkisini göstermeye başlayan lodos, bu sabah saatlerinde de kendini gösterdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıların ardından şiddetli rüzgar, kent genelinde dün öğle saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başladı. Şiddetli rüzgar ve lodos sahil şeridi boyunca hayatı olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgarla birlikte sahil şeridinde zaman zaman dev dalgalar oluştu. Bazı vatandaşlar şiddetli rüzgar sebebiyle yürümekte güçlük çekti.

Kentte gün boyunca lodosun etkili olması bekleniyor.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
Lodos, yoğun olarak Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de esmekle beraber, zaman zaman Adriyatik Denizi'ni de etkiler.

FIRTINADAN EGE DE NASİBİNİ ALDI

Denizli’de dün geceden beri etkili olan ve hızı 60 kilometreyi bulan rüzgâr nedeniyle bazı ev ve işyerlerinin çatısı uçtu, reklam tabelaları düştü. Sırakapılar Mahallesi’nde de sert esen rüzgar market önündeki cipsleri uçurdu.

Denizli’de dün geceden beri etkili olan rüzgar çatıların uçmasına reklam tabelalarının düşmesine neden oldu. Saatteki hızı 60 kilometreyi bulan rüzgâr nedeniyle Sırakapılar Mahallesi’nde bir marketin önünde bulunan cipsler uçtu. Yola savrulan cips paketleri güvenlik kamerasına yakalandı. Market sahibi Mahmut Kızılhan, “Denizli’de rüzgâr iki gündür çok sert esiyor. Benim ürünleri de dağıttı. Tek tek topladık. Allah afetinden korusun” dedi.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
İzmir'de tüm deniz seferleri iptal edildi.

BALIKESİR'DE DALGALARIN BOYU 5 METREYİ BULDU

Balıkesir’in Edremit körfezinde gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan fırtınası sebebiyle Edremit sahillerinde 5 metreyi bulan dev dalgalar sahilleri dövüyor. Dalgalar zaman zaman sahil şeridindeki 3 katlı evlerin boylarını aşıyor.
Edinilen bilgiye göre, gece saatlerinde başlayan ve şiddetini artıran lodos fırtınasının hızı zaman zaman 90 kilometreye yaklaşıyor. Dev dalgaların boyu 5 metreyi buluyor. Sahil şeridi çoğu bölgede deniz sularının altında kalırken deniz evlerin bahçelerine kadar ulaştı. Oluşan dev dalgalar 3 katlı evlerin çatılarını aşarak arka sokaklara kadar etkili oluyor.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu

Edremit’in Akçay, Güre, Altınoluk, Zeytinli ve Altınkum plajlarında rüzgar hayatı da olumsuz etkiliyor. Zeytinli Çayı civarında sahil kısmında bazı turistik işletmelerin çatıları uçtu. Bazı vatandaşlar ile rüzgara karşı tedbir almaya çalıştı. İşletmelerin sahil yönündeki bahçeleri sular altında kaldı. Kimi vatandaşlar ise Akçay sahilinde dev dalgalar ile selfi çekilmek için ıslanmayı göze aldı.

İZMİR'DE TÜM DENİZ SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

İzmir genelinde de etkili olan fırtına sebebiyle tüm arabalı vapuur seferleri iptal edildi. Bugün fırtına hızının saatte 110 kilometreye kadar ulaşması beklenirken, kuvvetli rüzgar deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.

İZDENİZ tarafından yapılan açıklamada, arabalı vapur seferleri dahil tüm deniz seferlerinin 08.25 itibariyle iptal edildiği bildirildi.

Meteoroloji, gün boyu devam edecek fırtınaya karşı vatandaşları uyardı.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
Lodosun, beraberinde taşıdığı mineraller ve toz sebebiyle insanlar üzerinde baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı, göz kanlanması gibi bir dizi etkiye yol açtığına inanılır.

KARŞIYAKA'DA DENİZ TAŞTI

İzmir’de etkili olan sarı fırtına sebebiyle Karşıyaka ilçesinde deniz taştı. Deniz sularından tramvay hattını doldurması nedeniyle seferler iptal edildi. Bu arada İzmir’deki tüm deniz seferleriyse olumsuz hava koşulları sebebiyle geçici süreyle askıya alındı.

Meteoroloji 2.Bölge Müdürlüğü, dün yaptığı uyarıyla İzmir ve çevresi için sarı fırtına uyarısı vermişti. İzmir’de beklenen fırtına sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başladı. Saatteki hızı 110 kilometreye kadar çıkan rüzgar nedeniyle arabalı vapur seferleri iptal edilmişti. Yoğun rüzgarların etkisini gösterdiği Karşıyaka sahilinde ise deniz taştı. Denizden taşan sular, sahil şeridindeki tramvay hattını da etkiledi. Tram İzmir’den yapılan açıklamada Ataşehir-Yunuslar ve Nikah Sarayı-Alaybey durakları arasında tramvay seferlerinin gerçekleştirelemediği duyuruldu. Yunuslar ve Nikah Sarayı durakları arasında ESHOT otobüsleriyle ulaşımın sağlandığı ifade edildi.

BOZCAADA VE GÖKÇEADA'YA ULAŞIM DURDU

Çanakkale'de Bozcaada ve Gökçeada'ya bugün yapılması planlanan tüm feribot seferleri olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Öte yandan, öğleden sonra lodosun şiddetini arttıracağı bildirildi.

Çanakkale Boğazı ve adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş., bugün Kuzey Ege'deki hava muhalefeti sebebiyle Kabatepe-Gökçeada ile Geyikli-Bozcaada hattındaki tüm feribot seferlerini iptal ettiğini duyurdu. GESTAŞ'tan yapılan açıklamada, "Bugün, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada hatlarında yapılması planlanan tarifeli tüm seferlerimiz olumsuz hava şartlarından dolayı iptal edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu

Çanakkale Boğaz hattındaki feribot seferleri ise kesintisiz olarak devam ediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, rüzgarın 70 ile 100 km/sa hızınca güney ve güney batı yönlerinden fırtına şeklinde eseceği öğrenildi. Vatandaşlar, çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmelere karşı uyarıldı.

BAYBURT'A KUVVETLİ FIRTINA UYARISI

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan uyarıda, “Rüzgârın Bayburt çevrelerinde, güney ve güneybatı (lodos) yönlerden, kuvvetli ve fırtına (50-80 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekmektedir.” denildi.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava tahminlerine göre yurt genelinde bu akşam saatlerinden itibaren şiddetli rüzgâr etkili olacak. Bazı bölgelerde yer yer fırtınaların da etkili olması beklenirken; vatandaşlardan çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması isteniyor.

17 İLDE TURUNCU, 35 İLDE SARI ALARM

Şiddetli rüzgârın etkili olması beklenen 17 il için turuncu, 35 il için ise sarı uyarı yapıldı. Turuncu uyarı yapılan iller; İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Yalova, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli olarak sıralandı.

Lodos tüm Türkiye'yi esir aldı! Deniz ulaşımları durdu, dev dalgalar kıyıya vurdu
17 ili turuncu, 35 ili sarı kodla uyaran yetkililer, bu bölgelerde fırtınanın etkili olacağını kaydetti.

Sarı uyarı yapılan iller ise Aydın, Muğla, Antalya, Burdur, Denizli, Afyonkarahisar, Isparta, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Çankırı, Çorum, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Karabük, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize olarak belirlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...