Tgrt Haber
10 Haziran 2021 09:37

Motosiklet zincir bakımında yapılan en büyük hatalar

Motosiklette zincir bakımı sırasında yapılan yanlışlar nelerdir? Doğru zincir bakımı nasıl yapılır? Zincir bakımı yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bu sorular hemen tüm motosiklet kullanıcılarının aklına takılır. Hatalı zincir bakımından kaynaklanan sıkıntılar yaşamamamız için A’dan Z’ye zincir bakımı nasıl yapılmalı sizin için araştırdık.

Motosiklet zincir bakımında yapılan en büyük hatalar
motorsiklet,,motorsiklet bakım,,motorsiklet zincir bakım,,motor bakımı,

Doğru zincir bakımı yapmak için temel bazı malzemelere ihtiyacınız olacak. Öncelikle bu malzemelerin elinizin altında olduğundan emin olun.

ZİNCİR BAKIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR?

-    Zincir temizleme spreyi
-    Zincir yağlama spreyi
-    Zincir fırçası
-    Microfiber bez
-    Plastik kova
-    Eldiven

Motosiklet zincir bakımında yapılan en büyük hatalar
Zincir bakımı malzemelerini temin ettiniz. Zincirinize bakım yapmaya hazırsınız peki öncelikle nelere dikkat etmelisiniz? Zincir bakımı sırasında neleri yapmaktan kaçınmalısınız?

PARMAKLARA DİKKAT!

Motoru çalıştırıp birinci viteste bakım yapmayı planlıyorsanız ilk hatanızı yapmakla karşı karşıyasınız. “Motor çalışıyor. Birinci viteste zincir ne güzel dönüyor” diye zinciri yağlamaya çalışırsanız parmaklarınızı kaybedebilirsiniz. Yıllardır bu işi yapıyor bile olmasınız en küçük bir dalgınlıkta parmaklarınızı kaybedebilirsiniz. Hiçbir şart altında motorunuz çalışırken zincirinizi yağlamayı önermiyoruz.

Motosiklet zincir bakımında yapılan en büyük hatalar

ELDİVEN ŞART!

Zincir bakımı ve yağlama yapacaksanız kirli bir iş uğraşacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Ellerinizi korumayı ihmal etmeyin. Zincir temizleme spreyleri ve zincir yağlama spreyleri, motor yağı ya da hidrolik yağı kadar zararlı değildir ancak siz yine de eldiven giyerek ellerinizi koruma altına alın.

Ellerinizi de güvene aldıktan sonra artık zincir temizleme işlemine başlayabilirsiniz.

Motosiklet zincir bakımında yapılan en büyük hatalar

MOTOSİKLET ZİNCİRİ NASIL YAĞLANIR?

Motorunuzu orta sehpaya alın ya da padok ile tekerinizi havaya kaldırın. Vitesi de boşa aldığınız zaman operasyona hazırsınız demektir.
Plastik kovanızı motorunuzun altına yerleştirin. Lastiğinize zincir temizleme spreyi ve zincir yağlama spreyi sıkmak istemezsiniz bu nedenle kovayı yerleştirdiğiniz yeri dikkatle ayarlayın.
Bir elinizle lastiğinizi döndürürken diğer elinizle temizleme spreyini zincire sıkmaya başlayın. Spreyi zincirin içinden dışına doğru sıkarsanız kirleri daha rahat akıtabilirsiniz.

BUNU ASLA YAPMAYIN!

Zincirinizin tamamının spreylediğinizden eminseniz hiç vakit kaybetmeden fırça ile temizliğe başlayın. Spreyin zincirden akmasını ya da zincirin üzerinde kurumasını asla beklemeyin. Fırçalama işi bitince hemen bezle zincirin üzerinde kalan fazla sıvıyı temizleyin. Zincir temizlemek için kullanacağınız gazyağı, balata spreyi ya da kullandığınız başka yağ çıkarıcı temizlik ürünlerinin zincirinize zarar verebileceğini unutmayın.  

Motosiklet zincir bakımında yapılan en büyük hatalar

ZİNCİR İÇ TARAFTAN YAĞLANIR

Zincir temizliği bitince yağlama aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada da altın kuralı unutmayın “Zincirinizi iç tarafından yağlayın” Zincirin içindeki parçalar dişlinin için ile temas ederler. Yani dişli ile temas eden bölgeleri yağlarsanız dişliniz zincirinize daha az zarar verir. Bu şekilde de zincirinizin ömrü uzar. Zincirinizi hem içten hem de dıştan yağlayabilirsiniz ama önemli olanın içten yağlamak olduğunu unutmayın.  Zincirinizi yağlamak için bir elinizle lastiğinizi çevirirken diğer elinizle spreyi içten dışa doğru sıkın. Spreyin lastiğinize ve jantınıza sıçramamasına da azami dikkat gösterin. Zinciriniz iki tam tur attığında sıktığınız yağ yeterli olacaktır. Zincirin ve dişlinin dış tarafından da bir tur yağlama yaptığınızda yağlama işlemini bitirmiş olacaksınız. İyi sürüşler…

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...