Tgrt Haber
02 Ağustos 2021 22:25

Orman yangınlarında son durum: 140 noktada alevler kontrol altında

28 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesiyle başlayan orman yangınları, ülkenin pek çok yerinde görülmeye devam ediyor. Yangınların en çok hasara yol Antalya ve Muğla'da alevlere müdahaleler sürerken, farklı illerde de benzer mücadele söz konusu. Son açıklanan verilere göre; 140 noktada yangınlar kontrol altına alınırken, 5 farklı şehirdeki 10 noktada orman yangınlarını söndürme çalışması sürüyor. Yangınlarla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; 16 uçak, 51 helikopter ve 9 İHA ile alevlere müdahale edildiğini söyledi. Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi.

Orman yangınlarında son durum: 140 noktada alevler kontrol altında
orman,yangın,bekir pakdemirli

Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. 28 Temmuz'dan bu yana 32 ilde çıkan orman yangınlarından 140'ı kontrol altına alınırken, 5 ildeki 10 orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

BAKAN PAKDEMİRLİ SON BİLANÇOYU PAYLAŞTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarına ilişkin son bilgileri paylaştı. Yangınların bilançosunu açıklayan Bakan Pakdemirli, 28 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında çıkan yangınlardan 137'sinin kontrol altına alındığını, 13 yangını söndürme çalışmalarının ise devam ettiğini duyurdu. Bakan Pakdemirli, Antalya'da 18 yangından 3’ünün, Adana’da 23 yangından 1’inin, Muğla’da 12 yangından 6'sının, İzmir’de 11 yangından 1’inin, Isparta’da 2 yangından 1’inin, Denizli'de 2 yangından 1’inin devam ettiğini belirtti.

3 BÖLGEDE SEVİNDİREN GELİŞME

Ancak akşam saatlerinde yeni paylaşımlar yapan Pakdemirli tabloyu güncelleyerek, Muğla Seydikemer, Adana Karaisalı ve İzmir Buca'daki yangınların kontrol altına alındığını duyurdu. Böylece kontrol altına alınan yangın sayısı 140'a çıkarken, devam eden yangın sayısı 10 oldu.

Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "An itibarıyla devam eden yangınlarda toplam 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ile 5 bin 200 personelimiz görev yapıyor. Orman kahramanlarının 6 ilde yangınla mücadelesi devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Orman yangınlarında son durum: 140 noktada alevler kontrol altında

AYDIN'DAKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi. Yangının başladığı Başalan Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sınırları içinde kalan alanda yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yangının Muğla sınırına da sıçradığını belirten Arat, bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Arat, yangının yerleşim yerlerine zarar vermediğini ifade ederek, "Hasar tespit çalışmaları henüz tam yapılmadı ama ilk aldığımız bilgilere göre önemli bir yerleşim yerlerine zararı yok. Yalnız, ormanlar büyük zarar gördü." dedi.

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Nebiler Mahallesi'nde hayvan yetiştiriciliği yapan Şenay Kurt, yangın sırasında ahırdaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanları komşusunun ahırına taşıdıklarını söyledi.

Kürekle alevleri söndürmek için mücadele ettiğini belirten Kurt, "Bugün burada cehennemi yaşadık. Ateş geliyor denildiğinde dağın öteki kısmındaydı ama biz buraya koşarak geldik. Ahırdan hayvanlarımızı çıkardım. İnek, tavuk, köpek ve eşek vardı. Eşeği saldım, eşeği az önce aşağıda canlı olarak görünce çok mutlu oldum, Allahıma şükürler olsun. Eşeğimi gördüm orada." diye konuştu.

Dün Bozdoğan'ın Başalan Mahallesi'nde orman yangını çıkmış, yangın Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine kadar ulaşmıştı.

OGM'DEN YANGINLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Orman Genel Müdürlüğü, son 6 günde 144 orman ve 86 kırsal alan yangını çıktığını açıkladı. 134 orman yangının kontrol altına alındığı, 10 ormanda ise söndürme çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Orman Genel Müdürlüğü, başta Antalya Manavgat, Adana, Mersin, Muğla Marmaris olmak üzere son 6 günde çıkan 144 orman yangını ve 86 kırsal alan yangınına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 28 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’nin birçok ilinde çıkan toplam 144 orman yangınının 134’ünün kontrol altına alındığı, 5 ilde devam eden 10 yangını ise kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Orman yangınlarında son durum: 140 noktada alevler kontrol altında

"CANLA BAŞLA MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR"

Tüm yangın ekipleri ile son ateş sönene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Pek çok noktada aynı anda başlayan ve henüz kontrol altına alınmayan Antalya Manavgat ve Marmaris yangınlarında maalesef can ve mal kayıpları yaşadık. Diğer yangınlarda da benzer durumların yaşanmaması için canla başla mücadelemiz sürüyor. Antalya’da 2, Muğla’da 5, Adana, Isparta’da ve Denizli’de 1’er adet olmak üzere devam eden 10 orman yangını için toplam 16 su atan, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinası ve 5 bin 200 personelimiz görev yapıyor” dedi.

2 ORMAN KAHRAMANI ŞEHİT

Can kayıplarından duydukları üzüntüyü dile getiren Karacabey, “Yangınlara karşı verdiğimiz mücadelede orman teşkilatı olarak iki kahramanımızı şehit vermenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Yine yangınlardan etkilenerek yaşamlarını yitiren 5 vatandaşımızı da kaybetmenin hüznü içerisindeyiz. Hayatını kaybeden şehitlerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına sabır diliyorum. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, desteklerini esirgemeyen tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Orman yangınlarında son durum: 140 noktada alevler kontrol altında

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSANLAR YÜZÜNDEN ÇIKIYOR"

Yangından etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak için devletin tüm imkanlarının seferber edileceğine dikkat çeken Karacabey, “Biz, her zaman olduğu gibi yangın sonrası alanın temizlenmesi, rehabilitasyonu ve yeniden ağaçlandırılması için çalışmaya devam edeceğiz. Ancak burada vatandaşlarımıza da büyük bir sorumluluk düşüyor. İstatistiklerle bilindiği gibi yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı sebeplerden çıkıyor. Ormanları korumak vatanı korumaktır. Yeşil vatana sahip çıkmak için herkes hassasiyet göstermelidir” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyadaki paylaşımlara da değinen Karacabey, “Biz, her can için mücadele ederken özellikle sosyal medyada çok fazla spekülatif bilgi dolaşıyor. Herkesi resmi kaynaklardan bilgi almaya ve mücadeleye destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...