Tgrt Haber
09 Eylül 2021 13:14

Kalp krizinden ölen öğrenci aşı tartışmasını alevlendirdi, uzmandan net cevap geldi

Lise öğrencisi Efe Asaf Dur’un aşı olduktan 4 gün sonra kalp krizi geçirmesi aşı tartışmalarına neden oldu. Kardiyoloji Uzmanın Prof. Dr. Bengi Başer, “Aşının kalp krizine sebep olma riski milyonda 2-3’tür. Bu risk aspirinde bile daha fazla. Ayrıca 4 gün içerisinde kalp krizi meydana gelmesi çok zor, süreç 4 günde ancak yeni başlayabilirdi” dedi. Aşı karşıtlarına gönderme yapan Başer, “Çiçek aşısı da inek serumundan yapılmıştı. O zaman da aşının ineğin özelliklerini insana geçirebileceği tartışılmıştı” dedi.

Kalp krizinden ölen öğrenci aşı tartışmasını alevlendirdi, uzmandan net cevap geldi
biontec,aşı,aşı karşıtı

Antalya'da 11. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Efe Asaf Dur, yüz yüze eğitimin ikinci gününde ders dinlerken kalp krizine yenik düştü. Aşı karşıtlarının “Aşı oldu, kalp krizi geçirdi” iddiaları TGRT Haber’de Bilmedikleriniz Programında masaya yatırıldı. Kardiyoloji Uzmanın Prof. Dr. Bengi Başer, iddialarla ilgili "Aşıya bağlı kalp krizinin görülme oranı 30 yaş üstü için milyonda 4, 30 yaş altı içinse milyonda 2" dedi. 

ASPİRİN BİLE AŞIDAN DAHA RİSKLİ

Aşıya bağlı olarak 4 gün içerisinde kalp krizinin meydana gelmesinin mümkün olmadığını ifade eden Başer, “ABD’de 12-17 yaş arası 7 milyonu aşkın kişi tam doz Biontec yaptırdı. Verilere bakıldığında tek bir ölüm bile yok. Kalp krizi 12-30 yaşa arasında milyonda 40 oranında görülebiliyor. Aşıya bağlı kalp krizinin olması çok zor, 4 gün gibi kısa bir sürede gelişmesi mümkün değil. Ancak şüpheler varsa otopsi yapmak gerekir. Çocuğun kalp kapağında bir sorun, ritim bozukluğu, doğumsal bir kalp hastalığı, damarlarla ilgili bir sorun ya da altında yatan başka bir neden olabilir. Çocuğun kilosu var, genetik yapıyla birlikte kandaki yüksek yağ kalp krizlerine neden olabiliyor” diye konuştu. 

Kalp krizinden ölen öğrenci aşı tartışmasını alevlendirdi, uzmandan net cevap geldi

ÇİÇEK AŞISI DA İNEĞE BENZER MİYİZ DİYE TARTIŞILMIŞTI

Aşı karşıtlarına gönderme yapan Başer, çiçek aşısının da inek serumundan yapıldığını hatırlatarak “O dönem çiçek aşısı olursak ineğin özelliklerini alır mıyız, diye tartışan insanlar olmuş” ifadelerini kullandı. Aşı karşıtlarının insanların aklını karıştırdığını kaydeden Başer, “İsrail, ABD, Avrupa biz ölelim, dünya başkalarına mı kasın diyor. Akıl var mantık var, tereddütleri olan insanların kafasını karıştırıyor. Aşıyla ilgili pek çok onay alındı. Varyantlar aşısız yerlerden çıkıyor, Hindistan’dan, Kolombiya’dan çıktı” dedi. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...