Tgrt Haber
18 Kasım 2019 17:11

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Resim yapmak herkesin istediği bir sanatsal faaliyetler arasında yer alır. Elbette herkes resim çizmek ister, fakat bu işin de bir tekniği birtakım bilinmesi gerekenleri var. Özü itibariyle her insan çizim yeteneğini geliştirmek için bir takım teknik disiplinle sık sık pratik yaparsa hem bu işi öğrenmiş olur hem kendi adına güzel bir yetenekle donatılmış olur. Bu makalemizde: “Resim çizme teknikleri nasıl geliştirilir?, Basit çizim teknikleri, Çocuk resmi çizme kolay teknikleri, Karakalem nasıl öğrenilir, Vücut çizim teknikleri, Göz çizimi, Portre nasıl çizilir” gibi sorulara cevaplar bulacaksınız. Keyifli okumalar diliyoruz.

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri
Resim çizme teknikleri nasıl geliştirilir?,Basit çizim teknikleri,Çocuk resmi çizme kolay teknikleri,Karakalem nasıl öğrenilir,Vücut çizim teknikleri,Göz çizimi,Portre nasıl çizilir,Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir?,Basit Çizim Teknikleri

Eğitim almadan girişilen her uğraşıda şayet bir Allah vergisi yeteneğiniz yoksa maalesef hevesiniz daha işin başlarında kırılabilir ve çıktığınız bu yolculukta başladığınız işi yarım bırakabilirsiniz. “…keşke ben de yapabilseydim…” dememeniz için özellikle resim çizme hususunda temel bilgilerin ve basit çizim tekniklerin ön bilgi cinsinden anlatıldığı yazıyı dikkatlice okumanızı öneriyoruz.

İnsanın ruhu öylesine narin ve naif ki kim bilir belki de minicik bir fikir ya da bir söz size başka bir dünyanın kapısını açabilir. Güzel ve teknik bir resim çizebilmek için bilmeniz gerekenlerin temel teknik bilgilerin dışında, nasıl geliştirileceği de çok önemli bir konu elbette. Her zaman ya da ne zaman isterseniz sizler de güzel resim çizmek istiyorsanız elbette biraz alıştırma yaparak bir profesyonelden farksız kaliteli işler çıkartabilirsiniz.

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Bunun için ilk başta iç dünyasınız da kafanız da mevzuyu olgunlaştırmanız ve basit şekilleri çizme ile başlayabilirsiniz.

Resim çizmeye yeni başlayanların işe ilk başta:

  • Gördüğü basit şekilleri çizmesi,
  • Gördüğü şekilleri zihninde tutarak çizmesi ya da bakarak çizmesi,
  • İlginç gördüğü herhangi bir şekli çizmeye çalışması
  • Çizdiği şekilleri veya eşyaları taslak çıkarttıktan sonra gölgelendirme çalışması yapması şart…

İnsanın tecrübe edinmesi bazen çok fazla okumaktan daha etkili bir yöntemdir. Herkesin hoşuna giden güzel bir resim çizebilmek için işte tam olarak buna ihtiyacınız olacak.

Peki ne yapmalıyım mı diyorsunuz?

İşe ilk başta basit şekiller çizerek başlayabilirsiniz.

Basit şekiller derken geometrik şekilleri kast ediyoruz elbette. Geometrik şekiller çizerek, pratik yaparak, el, bilek ve kalem tutuşunuzu güçlendirecektir.

İlk başta “çizerim ben bunu çok kolay” gördüğünüz şekillerin tek çizgi darbeleri kullanmaya başladığınızda ne kadar zorlaştığını sizler de fark etmiş olacaksınız. Bu sebeple çizim tekniğinin gelişmesi için ilk adım basit geometrik şekilleri, düzenli bir şekilde sürekli çizmek olmalıdır.

Hangi şekilleri çizmeliyim?

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Çizim alanında herkesin bildiği dört basit şekil vardır.

Sırasıyla: Safir, piramit, kare, dikdörtgen şekillerinin çizilmesi hem kolay hem de inanılmaz geliştirecektir sizi. Tek yapmanız gereken bu dört ana şekli çizerken değişik boyutlarda, farklı kalınlıklarda çizmeye çalışmalısınız.

Hatta çizdiğiniz şekilleri farklı renklerde de çizebilirsiniz.

Her Fırsatta İlginç Cisimleri Çizmek

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Sürekli görülen nesnelerin ya da objelerin çizimi, diğerlerine göre daha kolaydır çünkü sürekli gördüğünüz bir şey aklınızda daha fazla yer eder ve bu durum da çiziminize yardımcı olacak bir faktördür. Dilerseniz, ilkokuldan beri çizdiğinizi, gülen bir yüzü olan güneş çizerek başlayın fakat bu güneşin parladığını gerçekten hissettirin ve etrafındaki şeylerin ısındığını.

Çizdiğiniz Şekillere Gölgelendirmek

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Gerçek hayatta herşeyin nasıl bir gölgesi varsa resim çizme de durum aynıdır. Çizdiğiniz her şeklin gerçek hayattan esinlenilerek yapılması en büyük egzersizlerden biridir. Nasıl dünyamızda güneşin cisimlere ters vurduğunda gölge oluşuyorsa siz de resimde çizdiğiniz cismin açısına göre gölgelendirme çalışması yapmalısınız. Bunu ne için yapıyoruz? Bunu yapmamızın tek nedeni o resmi gerçekçi göstermek içindir. 

Şayet gölgelendirme yapamadığınızı düşünüyorsanız çizdiğiniz resmin yanına bir lamba açarak önüne bir obje koyarak oluşan gölgesini çizebilirsiniz. Bu pratik hem gölgelendirmeyi anlamanızı sağlayacak, hem de gölgelendirme işlemini unutmamanızı sağlayacaktır.

Bu eğzersizi hafife almayın. Şayet disiplinli bir şekilde yapabilirseniz, öğrenmenizi ve kabiliyetinizi en az 2 ay öne taşıyacak, gelişiminizi hızlandıracaktır.

Karalama Çalışmaları Yapmak

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Her ne kadar karalamayı çoğu ressam geliştirici bulmazsa da yeni başlayanların bilek hareketlerini, parmak hareket ve kaslarını, geliştiren bir çalışmadır. Karalama çalışmalarını yapmanızın elinizi sıcak tutacaktır. Bu da haliyle resimden kopmamanıza yardımcı olacağı anlamına da gelir. Sürekli egzersiz yapmanızı karalama yapmanızı önemsiyoruz, çünkü bir an duraksar ve resim yapmaktan uzaklaşırsanız ne iliniz, ne kaleminiz resim çizmek isteyecektir. Bu iş için süreklilik çok önemlidir. 

Vücut Çizimi Teknikleri, Baş Ve Yüz Çizimi

Resim Çizme Teknikleri Nasıl Geliştirilir? / Basit Çizim Teknikleri

Portre çizimlerde yani baş ve yüz çizimlerinde en çok önemli olan ve en çok ilgi çeken ten rengidir. Çizilen modelin genç ve yaşlı olup olmamasına göre, çehresi, yüzün rengi de farklılık gösterir.

Her insanın portre çizimi yapılırken, yüzün rengi gençlikte parlak ve canlı, yaşlı portre çizimlerinde yumuşaklık gittikçe azalır.

Portre çizimlerinde saçın da çehre üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Tenin rengi ve saçın uyumu yakalanmalıdır. Bunun için çizeceğiniz portrenin güzel olması için, modelin ışık altına koyarak ve boyamadan önce portreyi düzgün çizmek önemli bir ayrıntıdır.

Yüz çizilirken en çok dikkat edeceğiniz yer gözlerdir. Gözlerini çizdiğiniz modelin gözleri ışığa asla düz durmamalıdır. Işığa bakan gözler çabuk yorulur ve kamaşır. Bu sebeple modelinizin ışığa bakan gözlerinin yorulmaması ve kamaşmaması için ışığa baktırılmamalıdır. Boyama işine gözlerden başlamanızda bir sakınca yoktur.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...