Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Nisan 2019 11:46

Selçuklu sikkeleri ve Sultan mührü Antalya Müzesine geliyor

Kolleksiyoner Bahadır Kalaycı’ya ait 771 adet sikke ile 1 adet Selçuklu Sultan Mührü, 23 Nisan'dan itibaren Antalya Müzesinde sergilenecek.

Selçuklu sikkeleri ve Sultan mührü Antalya Müzesine geliyor
selçuklu,,sikke,,antalya,

Antalya’nın 812. Yılı fethi kutlamaları çerçevesinde, 1-5 Mart 2019 tarihlerinde Antalya Kültür Merkezinde günümüze kadar bilinmeyen 51 adet Selçuklu sikkesi ile 1 adet Selçuklu Sultan mührünün de dahil olduğu, kolleksiyoner Bahadır Kalaycı’ya ait 771 adet sikke ile 1 adet Selçuklu Sultan Mührü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisini açtığı özel günde, 23 Nisan'dan itibaren Antalya Müzesinde sergilenecek. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde Antalya Müzesi içerisinde sergilenecek eserlerin miktarları ve çeşitliliği dikkate alındığında, bugüne kadar yapılmış Anadolu Selçuklu Devletine ait en fazla çeşidi bir arada bulunduran Anadolu Selçuklu sikke sergisi olacak. Bu tarihi değerler 6 ay boyunca Antalya müzesinde sergilenecek. Selçuklu sikke sergisi 771 adet sikke ile açılmış olup, bu sergide bulunan eserlerin sayılarını arttırmak için çalışmalar devam ediyor. 


Konuya ilişkin Valilikten yapılan açıklamada, "İlk hedef bin 71 adettir. Selçuklu şehirleri arasında Antalya en son sıralarda akla gelmektedir. Oysa, bilinenin aksine, bugüne kadar ayakta kalan, en az zarar gören en fazla Selçuklu yapısının bulunduğu şehir Antalya’dır. Yine, en fazla Selçuklu kitabelerinin bulunduğu şehir de Antalya’dır. Bugün itibarıyla en fazla Selçuklu sikkesinin sergilendiği şehir de Antalya olmuştur. Bu sergiyi izlemeye gelenlerin sikkeler üzerinde bulunan Arapça yazıların Türkçe okunuşları ile Türkçe tercümeleri hazırlanmış ve gelenlerin bunların bilgisayar ortamında incelemesine imkan sağlanmıştır. Bu güne kadar Anadolu Selçuklu sikkeleri için, böyle bir sergileme yöntemi ilk kez yapılmaktadır. Bu çalışmaların bilgisayar programları tamamlanmıştır. Ayrıca aynı çalışmanın İngilizcesi de hazırlanmakta olup, ileri tarihlerde yeni diller de ilave edilecektir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında açılışı yapılacak olan bu sergi ile, geleceğimizin büyükleri çocuklarımızın tarihimizi daha iyi öğrenmeleri imkanı sağlanacaktır" denildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...