Tgrt Haber
05 Şubat 2022 16:43

Sivrisinekleri en çok çeken renkler belli oldu

Yeni araştırmaya göre, kırmızı, turuncu veya siyah giysiler sivrisinekleri daha çok cezbediyor. Buna karşılık bilim insanları, yeşil, mor, mavi veya beyaz renkli giysiler giyenlerin sivrisinekler konusunda daha şanslı olduğunu söylüyor.

(Foto: James Gathany, CDC)
(Foto: James Gathany, CDC)

Washington Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmaya göre, sivrisinekleri çeken bazı renkler bulunuyor. Çalışma, kaşıntıya neden olan ve sıtma ve diğer ölümcül hastalıkları taşıyan canlılardan uzak durmamıza yardımcı olabilir.

Sivrisinekler belirli renklere ve insan nefesinden çıkan CO2 kokusuna doğru yönelir. CO2’yi kokladıktan sonra yuva yapmaya başlar. Washington Üniversitesinden araştırmacı Profesör Jeffrey Riffell, sivrisineklerin yakındaki canlıları kokularından ayırt ettiklerini söyledi.

İnsan derisi, renklerden bağımsız olarak sivrisineklerin gözlerine güçlü bir kırmızı-turuncu 'sinyal' yayar. Sivrisineklerin koku alma duyusu görsel ipuçlarına nasıl tepki verdiğini etkiler.

SİVRİSİNEKLER SİYAH, KIRMIZI SEVİYOR

Kokunun yanı sıra, araştırma ekibi, bu ilkbahar ve yaz aylarında kan emicilerden kaçınmanız için doğru kıyafet tercihinin önemli olduğunu vurguladı. Bunun için de kıyafet tercihlerimizin yeşil, mor, mavi ve beyazdan yana olması tavsiye ediliyor. 

Sivrisinekleri en çok çeken renkler belli oldu

Biyolog Prof. Dr. Riffell çalışma hakkında konuştu: “Bana en sık sorulan sorulardan biri 'Sivrisineklerin beni ısırmasını önlemek için ne yapabilirim?' Sivrisinekleri çeken üç ana ipucu olduğunu söylerdim; nefesiniz, teriniz ve cildinizin sıcaklığı. Bu çalışmada dördüncü bir ipucu bulduk; sadece kıyafetlerinizde değil, herkesin teninde de bulunan kırmızı renk. Cildimizdeki bu çekici renkleri filtrelemek veya bu renklerden kaçınan giysiler giymek sivrisinek ısırmasını önlemenin başka bir yolu olabilir.

Bilim insanları, çalışmalarını Nature Communications dergisinde yayımladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...