Tgrt Haber
06 Temmuz 2021 10:07

Süper hücre ne demek? Süper hücre yağışı nasıl oluşur?

Meteoroloji uzmanları, Marmara Bölgesi’nde ‘süper hücre’ uyarısında bulunmasıyla vatandaşlar, “Süper hücre nedir, süper hücre yağışı nasıl meydana gelir?” gibi soruların cevaplarını arıyor.

Süper hücre ne demek? Süper hücre yağışı nasıl oluşur?
Süper hücre nedir,,süper hücre nasıl oluşur,,doğa olayı,

Son yıllarda özellikle eylül ve ekim aylarında süper hücreler İstanbul ve çevresini ciddi bir şekilde etkiledi. Marmara Bölgesi için çok fazla görülmeyen doğa olaylarından “süper hücre” uyarısı yapıldı. Uzmanlar, süper hücrenin yanı sıra zaman zaman fırtına çıkabileceğine ve hortum olaylarının yaşanabileceği konusunda uyardı. Buna göre yarın sabah saatlerinde Megakent'te süper hücre denilen hava olaylarına da yol açabilecek şiddetli sağanak ve rüzgar bekleniyor.

Gök gürültülü sağanak yağışların; İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Yalova’da etkili olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bu bölgelerde sel ve su baskınlarının yaşanabileceği de belirtildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yağışlara karşı vatandaşları uyarırken uzmanlar, sağanağın doluya dönüşme riskinin olduğunu da ifade etti.

Karadeniz üzerinden gelecek şiddetli rüzgarın, özellikle Düzce, Sakarya ve Kocaeli’de zaman zaman ‘fırtına’ seviyesine çıkabileceğini belirten uzmanlar, hortum olaylarının da yaşanabileceği uyarısında bulundu.

SÜPER HÜCRE NE DEMEK?

Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya çıkan kuvvetli bir oraj biçimidir. Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

ORAJ NE DEMEK?

Oraj ya da gök gürültülü fırtına, çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayıdır. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile gösterilmektedir. Oraj, kümülonimbüs bulutları nedeniyle meydana gelir. Oraja genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmurlar eşlik eder.

SÜPER HÜCRE YAĞIŞI NASIL MEYDANA GELİR?

Yarı düzenli yukarı-aşağı rüzgar akışlarından oluşan çok şiddetli hava (tornadolar, yüksek rüzgarlar, iri dolu) koşulları oluşturan büyük ve uzun yaşamlı (birkaç saatten fazla) hücredir. Süper hücreler, uygun ortam koşulları oluşturduğunda dünyanın her yerinde meydana gelebilirler. Ama genellikle Amerika’nın geniş düzlüklerinde, batısı olan hortum bölgelerinde, Arjantin, Urugay ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde sık meydana gelirler. Avrupa, İngiltere ve Çin de oluştukları da görülmüştür. Süper hücre “Az Yağışlı” (Low-precipitation: LP), “Klasik” (Classic), “Bol Yağışlı” (High-precipitation: HP) olmak üzere üç çeşidi bulunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...