Tgrt Haber
16 Ekim 2021 15:28

Tahminlerinin yüzde 90'ı doğru! Elinde çubukla gezip su bulan adam taleplere yetişemiyor

Şanlıurfa'da vücudunun yer altı su kaynaklarına tepki verdiğini söyleyen Koçali Ağırtaş, 15 yıldır ağaçtan yapılmış çatal çubukla gezerek bu kaynakların yerini tespit ediyor. Tahminlerinin yüzde 90 oranında doğru çıktığını ve 15 yıldır bu işle uğraştığını belirten Ağırtaş, Türkiye'nin her ilinden talep aldığını, artık yetişemediğini söylüyor.

Tahminlerinin yüzde 90'ı doğru! Elinde çubukla gezip su bulan adam taleplere yetişemiyor
şanlıurfa,,siverek,,yer altı su kaynağı,

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde çiftçilikle uğraşan Koçali Ağırtaş, 15 yıl önce fark ettiği yeteneğiyle su kaynaklarının yerini tespit ediyor. Farklı yöntemlerinin olduğunu ancak en etkilisinin ağaçtan yapılma çatal çubukla su kaynağı aramak olduğunu belirten Ağırtaş, çevre köy, ilçe ve illere de yardım elini uzatıyor. Bölgede 2 yıldır yaşanan kuraklık nedeniyl, taleplere yetişemeyen Ağırtaş, bazen gece yarılarına kadar su aradığını söylüyor.

Elindeki çatal çubuk ve vücudundaki hareketlilik sayesinde suyu bulduğunu söyleyen Ağırtaş, kaynak suyun ne kadar derinlikte ve saniyede kaç litre olduğunu bile tahmin ettiğini söyledi.

Tahminlerinin yüzde 90'ı doğru! Elinde çubukla gezip su bulan adam taleplere yetişemiyor

Koçali Ağırtaş'ın tahminlerinin şimdiye kadar yüzde 90 oranında tuttuğu söyleniyor.

KAÇ LİTRE SUYUN ÇIKACAĞINI BİLE BİLİYOR

15 yıl önce yer altı su kaynaklarına yakın yerlere gittiğinde vücudunda değişik hareketler fark ettiğini söyleyen Ağırtaş,” Birçok yerde bu başıma gelince yer altı sularına karşı duyarlı olduğumu fark ettim. Biri iki deneme yapınca anladım ki yer altı suları beni rahatsız ediyor. Bu farkındalığın ardından çalışmaya başladım. Yer altı sularını değişik yöntemlerle bulabiliyorum ama elimde çubuk olsa daha rahat ediyorum. Su ararken, birkaç çatlağın kesiştiği yeri tespit ediyorum. Bunun kaç metre yerin altında ve saniyede kaç litre suyun çıkacağını tahmin ediyorum” dedi.

"TALEPLERE YETİŞMEKTE ZORLANIYORUM"

2 yıldır bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle taleplere yetişemediğini belirten Ağırtaş, şöyle konuştu: ”Siverek’te hemen hemen her köyde benim yer tespitinde bulunduğum su kuyularım var, hatta Türkiye genelinde birçok il ve ilçeden beni çağıran var, talep çok olduğundan yetişmekte zorlanıyorum”

Tahminlerinin yüzde 90'ı doğru! Elinde çubukla gezip su bulan adam taleplere yetişemiyor

Ağırtaş'ın tahmininin ardından o bölgede kuyu açma çalışmalarına başlanıyor.

"195 METREDE SUYUMUZ ÇIKTI"

İlçede 50 ile 240 metre arası su çıktığını söyleyen Ağırtaş, doğru bir yer tespiti olmadığı takdirde yapılan tüm masrafların boşa gideceğine dikkat çekti.

Daha önce kuyusunun olduğunu ancak kuraklık nedeniyle kuyuların kuruduğunu söyleyen Celal Polatoğlu ise, ”Yeni bir kuyu vurmaya karar verdik, araştırdık, bu işleri en iyi bilen Koçali olduğunu bize söylediler. Sağ olsun geldi bize yer belirledi, 195 metrede suyumuz çıktı. Beşlik bir suyumuz var artık, Koçali’ye çok teşekkür ediyorum” diye belirtti.

Tahminlerinin yüzde 90'ı doğru! Elinde çubukla gezip su bulan adam taleplere yetişemiyor

Yıllardır baba mesleği su kuyusu şantajı vurduğunu söyleyen Necmi Yavuz, ”Çeltikçi arkadaşların belirlediği yerlerde devamlı kuyu vuruyoruz, bazıların suya bazılarınınki de kile kalkar. Bazıları çıkar, bazılarının çıkmaz. Ama Koçali abinin şuana kadar gösterdiği yerlerde yüzde 80 su çıkmış” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...